Sony Ericsson K600i - kouzelná krabička s rychlými daty

12. 1. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

Firma Sony Ericsson na našem trhu působí již mnoho let a svého velkého vzestupu se dočkala v dobách akvizice obou firem v názvu společnosti. Do dnešního dne prodala miliony mobilních telefonů a stále chrlí nové modely. Jeden z nich nese označení K600i a pro nás je zajímavý především díky UMTS datovým přenosům a dalším vyspělým funkcím.

Sony Ericsson K600i - kouzelná krabička s rychlými daty

Jelikož trendem posledních let je mobilní vysokorychlostní internet snad na všechny způsoby, rozhodli jsme se v redakci k recenzování mobilních telefonů jakožto hojně používaných prostředníků mezi internetem a přenosnými počítači. A protože je oborové zaměření tohoto serveru odlišné od jiných médií specializujících se přímo na mobilní telefony, bude základní kámen našich článků postaven do zcela jiné roviny. V našem nepravidelném seriálu si budeme představovat mobilní telefony, které zvládají vyspělé datové technologie, a zaměříme se na možnosti a schopnosti daného přístroje komunikovat s počítačem. Po mobilu Nokia 6681 se dnes dostává na řadu Sony Ericsson K600i.

Copak se tu skrývá
V základním balení modelu K600i naleznete kromě samotného přístroje s Li-Pol baterii, stereofonní sluchátka sloužící pro poslech hudby i jako headset, datový kabel USB a CD s potřebným softwarovým zázemím. Samozřejmostí je pak manuál a pár dalších papírových příloh informujících o mezinárodní záruce či dostupném příslušenství. Jelikož beru nabíječku již jako samozřejmost, ani ji zmiňovat nebudu ;-). Z předchozích řádku je ale naprosto jasné, že v balení uživatel nalezne vše, co k příjemnému užívání telefonu potřebuje.

Konstrukce – minimalista každým coulem
Sony Ericsson K600i se řadí mezi telefony klasické koncepce. Svými tvary nijak neexperimentuje, možná by se mu dal vytknout snad až příliš konzervativní vzhled. Z ohlasů nejen mého okolí je ale jasné, že vývojářům se design povedl. Ne málokrát jsem se setkal s tvrzením, že tenhle Sony Ericsson je prozatím nejhezčí model v portfoliu firmy. Kromě povedeného vzhledu s sebou přináší tato novinka i další milé překvapení. V našich končinách jde totiž o vůbec první oficiálně prodávaný telefon této značky podporující sítě třetí generace.

Model K600i se dá považovat i za bořiče mýtu, který tvrdí, že UMTS telefon musí být zákonitě velký. Výrobci se totiž velice bohatou funkční výbavu podařilo zabalit do kompaktního těla s rozměry 104 x 45 x 19 mm a vahou 105 gramů. O žádného prcka se sice nejedná, jeho rozměry jsou ale naprostý střed schůdný pro mnoho mobilně pozitivních jedinců. Jeho tělo je vyvedeno v šedivě kovové barvě s černými doplňky, přičemž konstrukční vadu byste hledali skutečně těžko. Celý telefon je pevný a ani při troše snahy nezavrže. Výhradu mám pouze ke krytce objektivu vestavěného fotoaparátu, která na mne oproti minimalistickému designu přístroje působí až příliš technicky.

Přední strana „ká šestistovky“ je ozvláštněna pouze dvěma klávesami po stranách displeje. Slouží k rychlému spuštění uživatelské nabídky a aplikace videohovorů. Díky nim nalezneme nad displejem i malý objektiv VGA kamery pro videohovory. Ostatní prvky striktně dodržují zavedené konvence, tudíž pod displejem nalezneme čtveřici funkčních kláves s hlavním ovládacím prvkem. Tím je u Sony Ericsson velmi oblíbený pětisměrný joystick. Alfanumerická klávesnice je pak tvořena oddělenými eliptickými tlačítky, jejich zapuštění je ale pro příjemné ovládání jedině překážkou. Klávesnice je rovnoměrně podsvícena sytou modrou barvou.

Rozměrný displej se chlubí technologií TFT a rozlišením 176 x 220 obrazových bodů. Dokáže zobrazit až 262 tisíce barev a jeho čitelnost na přímém světle je velice dobrá. Horní strana přístroje pak ukrývá hlavní vypínač, umě schovaný infraport a malou nevýraznou indikační diodu. Spodek je pak již klasicky vymezen systémovému konektoru. Pravá strana telefonu ukrývá dvojici multifunkčních kláves, které slouží k nastavení hlasitosti reproduktoru či jiným úkonům dle toho, kde v nabídce se nacházíte.

Zadek přístroje okupuje především krytka objektivu hlavního fotoaparátu, který je doplněn o malé zrcátko a především přisvětlovací diodu. Pod nenápadnou gumovou záslepkou se pak ukrývá konektor pro připojení externí antény. Pod důmyslně uchyceným zadním krytem nalezneme baterii Li-Pol s kapacitou 900mAh, která dokáže udržet přístroj při životě až 370 hodin pohotovosti či 495 minut hovoru. Během datování lze baterii vybít za pár hodin, běžná výdrž se ale pohybovala okolo tří až čtyř dnů.

Ovládání, zprávy a telefonování
Hlavním ovládacím prvkem je již zmiňovaný joystick doplněný o dvojici kontextových kláves po jeho stranách. Do hlavní nabídky se přitom lze dostat pomocí stisku joysticku nebo pravou kontextovou klávesou. Pohyb v nabídkách je velmi jednoduchý, nejvyšší úroveň menu je tvořena maticí devíti ikon, vnořené nabídky jsou již pouze textové. Jelikož nejsem příznivcem omalovánek, je na mne animovaná nabídka telefonu až příliš kýčovitá. Někomu se ale naopak efektní akce při potvrzování či návratu v nabídce mohou líbit, tudíž jak se říká: „proti gustu žádný dišputát“.

Telefonní seznam u všech nových Sony Ericsson mobilů pojme až 500 vícepoložkových záznamů. Ke každému z nich uložíte až 20 položek včetně například data narozenin. To lze jednoduchým způsobem předat i kalendáři a nechat se tak v den „D“ upozornit vaším novým společníkem. Telefon však neumí zobrazovat paměť SIM a telefonu naráz, práce s kontakty na SIM je vůbec dosti komplikovaná. Doporučuji vést si adresář přímo v telefonu, což není díky možnosti zkopírování paměti SIM či synchronizaci s programy Outlook či Lotus Notes žádný problém.

Jako melodie mohou být použity sobory typu MP3, AMR a AAC, případně se lze spolehnout na běžnou dvaasedmdesátihlasou polyfonii. Skupiny volajících, vyzváněcí profily či filtrování hovorů je telefonu této třídy vlastní. Pod levou kontextovou klávesou (v pohotovostním režimu) najdete i přehledný výpis volání. Při telefonování lze využít možnosti hlasitého odposlechu, což se při práci v kanceláři může velice hodit. A abych nezapomněl, K600i jakožto UMTS telefon umí samozřejmě videohovory. Jejich kouzlo si prozatím ale užijete jen v případě, že jste zákazníkem společnosti Eurotel.

Z pohledu zpráv K600i také nijak nezaostává. Poradí se SMS, EMS i MMS a jako třešinku na dortu nabídne i emailového klienta slušných kvalit. Ten umí spolupracovat s protokoly POP3 i IMAP4 a dokáže si poradit s většinou příloh známých formátů. Pokud ji nedokáže otevřít, sympaticky nabídne alespoň její uložení do paměti telefonu. Ta má hodnotu rovných 32 MB, což není ani moc, ale ani málo. Přístroj si dokáže uchovat až 200 SMS zpráv, MMS jsou pak omezeny na maximální velikost 100 kB. Při psaní jste přehledně informováni o všech podstatných údajích.

Organizace času a kancelář
Organizační funkce telefonu jsou postaveny především na kvalitním kalendáři, který nabízí denní, týdenní i měsíční pohled. Lze jej jednoduše synchronizovat s notebookem, tudíž vám již žádná schůzka neunikne. Na poradách se jistě bude hodit i možnost hlasových poznámek, které jsou omezeny pouze dostupnou pamětí. Pro méně náročnou agendu pak poslouží úkoly a poznámky. Nabídnut je i jednoduchý a opakovaný budík s možností volby jednotlivých dnů. Budit se přitom můžete nechat běžnou melodií, rádiem či uloženou MP3 skladbou.

Sony Ericsson si i po spojení firem ponechal velmi praktickou funkci, jakou je bezesporu paměť kódů. Tato aplikace si pod zvoleným heslem pamatuje zadané PIN kódy například od vašich kreditních karet. Pokud se k nim bude snažit dostat neoprávněná osoba a zadá špatné heslo, aplikace sama vygeneruje kódy nové. Jelikož většinou pokoutní zlodějíčci neoplývají velkou inteligencí, aplikace je může zmást natolik, že (v případě, že se zmocní i vašich kreditek) na něj může čekat nemilé překvapení u bankomatu. Ten mu po třetím úmorném zadávání kódu PIN kartu jednoduše zabaví. Jak jednoduché a přitom chytré, že? Jen když o tom tak přemýšlím, asi by se o tom tak velkohubě psát nemělo. ;-)

Data a programové zázemí
Před tím samotným datováním je nutné telefon připojit k notebooku. Na výběr máte ze tří možností – USB kabelem, bezdrátovou technologií Bluetooth nebo běžným infraportem. Před samotným připojením telefonu je ale nutné nainstalovat dodávaný software na přiloženém CD.

Stěžejním kamenem komunikace telefonu s počítačem se tak stává software zvaný Sony Ericsson PC Suite. Ten umožní přístup do paměti telefonu, bez něj se k ní bohužel nedostanete (chybí podpora Mass Storage). Jeho hlavním úkolem je ale synchronizace například s MS Outlook, která probíhá naprosto korektně. Lze samozřejmě nastavit i prioritu řešení problémů. Pro nás je ale nejzajímavější aplikace, která umožní vašemu notebooku pomocí tohoto telefonu nahlédnout do světa internetu. Její ovládání je velmi intuitivní a práci s ní zvládne i naprostý začátečník. Bez nastavených datových profilů v telefonu se ale neobejdete – nemusíte se ale bát, s tím vám velice ochotně poradí na infolince operátora.

A jak že to celé „sviští“? Nejprve si řekněme, přes co můžeme datovat. Základem je GPRS třídy 10, což je dnes již velmi opomíjená služba užívaná jen v krajní nouzi. Pokud ale nyní čekáte na zázračné slovíčko „EDGE“, nedočkáte se. Sony Ericsson totiž tuto technologii dlouhou dobu ignoroval a až minulý týden jsme se dočkali prvního modelu, který si s ní rozumí. K600i to ale není, tudíž na EDGE zapomeňme, a tím i na rychlejší datování mimo hlavní destinace naší malé republiky. Tou jedinou záchranou je pro nás podpora UMTS sítí, kterou nabízí prozatím jen Eurotel, a to navíc jen v Praze či Brně. V této síti lze pak dosahovat rychlostí v průměru okolo 320 kbps, což je již velmi slušná hodnota pro běžnou práci s internetem. Spojení je navíc velmi stabilní.

Zábava a doplňkové funkce
Sony Ericsson samozřejmě neopomněl ani na řádnou porci zábavy. Vyzdvihnout se sluší povedený MP3 přehrávač, jehož funkce jsou ale degradovány malou pamětí. Do telefonu sice dostanete pár „empétrojek“, za chvíli ale budete zákonitě jejich poslechem znuděni. Zde je opravdu veliká škoda chybějící podpory paměťových karet. Díky přiloženým sluchátkům by šel z telefonu udělat pohodlný MP3 přehrávač, takhle vám ale poslouží sluchátka pouze jako lehká handsfree sada (a anténa nezbytná pro funkci radia).

Ve chvílích nudy si můžete zahrát i jednu z předinstalovaných her, další je možné nainstalovat díky podpoře Javy 2.0. Telefon je vybaven i 3D akcelerátorem Mascot Micro3D. Zmínit se sluší i o podpoře platformy Flash Lite, která přináší do mobilů poutavé animace a do budoucna se počítá i s mnohem atraktivnějším obsahem jako jsou flashové hry. Nesmírnou porci zábavy ale přináší především integrovaný fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpix. Bohužel není model K600i vybaven automatickým zaostřováním, i tak umí ale pořídit poměrně kvalitní fotografie. Přední fotoaparát pak používá VGA rozlišení a je vhodný pro focení blízkých předmětů, jelikož jeho ohnisková vzdálenost je nastavena na snímání obličeje. S přístrojem lze samozřejmě natáčet i video.

Šalamounsky přitažlivý
Sony Ericsson K600i je velice povedený telefon, který chytne za srdce především fandu minimalistického designu a moderních technologií. Velká škoda je pouze chybějící podpora datových přenosů EDGE a nemožnost rozšíření paměti pomocí paměťových karet. Datování v UMTS sítích je ale velmi silný argument, který tyto nedostatky vyrovná. Sony Ericsson je jednoduše vyvážený telefon - nemá vše, ale nic zas tak podstatného také nechybí. Na trhu je po nedávné slevě k dostání za cenu pohybující se okolo velice sympatických 8500 korun.

Příslušenství

Diskuse