WD Passport - elegantní zásobník na data

28. 2. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hron

V portfoliu známého výrobce disků Western Digital nalezneme krom interních zařízení i pevné disky připojitelné přes rozhraní USB či FireWire. Mobilní řada těchto externích disků nese název Passport a nabízí 2.5" modely s kapacitou 40 až 120 GB. Dnes se podíváme na jeden z nich.

WD Passport - elegantní zásobník na data

Externí pevné disky nebyly nikdy tolik rozšířeným artiklem jako dnes. Před pár lety disponovalo tímto příslušenstvím jen pár vyvolených jedinců. V současnosti zažívají externí paměti velký boom především díky USB flash diskům. Ty ale mají pro mnoho uživatelů nedostatečnou kapacitu a své místo na trhu tak nacházejí běžné pevné disky připojitelné přes USB port.

Takovým případem je i disk WD Passport. Dostanete jej zabalený v úhledné papírové krabičce. Po otevření na vás čeká samotný pevný disk usazený v plastovém výlisku, jednoduchý manuál a přibližně 20 cm dlouhý standardní USB to miniUSB kabel. Jako příslušenství si pak můžete dokoupit externí elektrický zdroj, delší USB kabel či úhledné přenosné pouzdro.

Od tak velké společnosti jako je Western Digital bych čekal, že nabídne manuál i v naší mateřštině. Bohužel, pokud neumíte Norsky, Anglicky, Německy či třeba Rusky, moc si skutečně nepočtete. Naštěstí ale užívání externího disku nepotřebuje žádné zdlouhavé vysvětlování, jelikož jeho použití je naprosto triviální záležitostí.

Samotný disk má rozměry 21,1 x 114,3 x 89,1 mm, jeho tělo je vyrobeno z plastu a má velmi zajímavý tvar. Z jedné strany na něm naleznete zaoblené, na straně druhé ostře ukončené, hrany.

Část těla je tvořena stříbrným plastem, na kterém se usídlilo logo výrobce a nenápadná indikační dioda informující o práci disku (poblikává) a jeho správném připojení (svítí). Modrý pogumovaný plast, díky němuž stojí disk stabilně na stole a neklouže, pak tvoří druhou část, na jejíž kratší straně je umístěna gumová záslepka ukrývající USB konektor a zdířku pro připojení externího elektrického zdroje.

Stačí vám manuální zručnost
Jak už jsem zmínil, použití tohoto příslušenství snad není ani třeba popisovat. Stačí připojit kabel k notebooku a druhý konec zastrčit do konektoru na disku. Poté už jen počkáte, až si jej počítač nalezne a nainstaluje standardní ovladač pro velkokapacitní paměťové úložiště. Ovladače pro starší systémy jako jsou Windows 98 si ale budete muset sami obstarat, v návodu naleznete pouze odkaz na webovou stránku s podporou.

Disk se spokojí s napětím získaným z USB portu. Výrobce i přesto myslí na situace, kdy USB port stačit nebude. Takovým případem jsou právě některé notebooky, které mají omezené napětí na USB portech za účelem snížení spotřeby. Externí zdroj energie budete potřebovat i v případě, bude-li propojovací USB kabel delší než 22 metrů či v mnohem častější situaci, kdy na jednom USB portu máte připojen USB prodlužovací šňůru a nebo nenapájený hub. Pokud se s jednou z nastíněných situací setkáte, budete muset zainvestovat do elektrického adaptéru. Disk tím ale ztratí cenné body na mobilitě.

Kapacitu disku můžete volit mezi hodnotami 40, 60, 80, 100 a 120 GB. Do redakce se nám dostala šedesátigigová verze, což už je poměrně solidní paměť i pro velkou zálohu. Plotny dokáže tenhle elegán roztočit rychlostí 5400 rpm a používá 2 MB buffer. V testu pomocí programu HWiNFO32 dokázal přenést 28,86 MB za sekundu a instrukce si na jeho odezvu počká celých 18,61 ms. Parametry to ve srovnání s interními disky nejsou nikterak oslnivé, vzhledem k zaměření disku ale plně dostačující. Při praktickém testu dokázal disk přenést 280 MB soubor za 16.5 s což vychazí cca na 17 MB/s což je solidní hodnota.

Pro zálohu i přenos velkých dat
Externí disk od Western Digital dokáže zaujmout především svým designem, který vám ostudu v kanceláři rozhodně neudělá. Hodit se bude k zálohování dat z notebooku či archivaci starých či aktuálně nepotřebných dokumentů. Dobře poslouží i jako rozšířená databanka multimediálního obsahu, který pak můžete jednoduše přenášet mezi více počítači. Šedesátigigová verze, kterou jsme měli možnost otestovat, si z vaší kreditky odečte cca 3.300 Kč bez DPH (3.927 Kč s DPH). Na disk se vztahuje dvouletá záruční doba.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse