WD Scorpio WD1200BEVS - 120 GB pro SATA rozhraní

10. 5. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Martin Mihulka

Produktová řada interních pevných disků Western Digital určených pro mobilní zařízení nese označení Scorpio. Nově je nabízena i pro SATA rozhraní a nám se naskytla možnost testovat největší 120GB variantu.

WD Scorpio WD1200BEVS - 120 GB pro SATA rozhraní

Popis balení a testovaného disku
WD Scorpio je dodáván samostatně, koupíte ho jako holý kus hardwaru. Jedná se o 2,5” disk, jehož dvě plotny se otáčí 5400krát za minutu, a vzhledem ke dnešním standardizovaným rozměrům notebookových disků (9,5 mm x 100,2 mm x 69,85 mm) jej lze jednoduše využít například pro upgrade staršího „brášky“ v notebooku (pokud notebook využívá disků s SATA rozhraním). Disk patří do série Western Digital Scorpio a nese modelové označení WD1200BEVS. K tomu se vážou následující informace: kapacita 120 GB, 8MB cache a SATA/150 rozhraní. Výrobcem udávaná hlučnost při práci (seek 0) je 26 dBA.

Krátce o SATA
SATA je zkratkou Serial Advanced Technology Attachment a jde o technologii sběrnice určenou primárně pro přenos dat mezi diskem a základní deskou. SATA je následníkem PATA (Parallel ATA), která se ve verzi jménem EIDE stále ještě prodává. SATA je ve své první generaci SATA/150 omezena maximální přenosovou rychlostí 150MB/s. Kromě vyšší rychlosti přináší SATA oproti technologii PATA samozřejmě i jiné výhody, jmenujme alespoň dvě: značně užší datový kabel a Hot Swapping. Zatímco užší datový kabel uvítají především uživatelé desktopů, protože se méně láme a zabírá méně místa, čímž nebrání proudění vzduchu v počítačové skříni, druhou výhodu, Hot Swapping, využijí spíše majitelé notebooků. Hot Swapping totiž umožňuje připojit disk k notebooku (například za pomoci vyměnitelné šachty) za chodu bez nutnosti restartu. Disk je pak možno ihned používat nebo znovu odpojit a připojit jiné zařízení podporující Hot Swapping – třeba jiný disk nebo DVD mechaniku. Podobně funguje například připojování USB zařízení, ovšem maximální přenosová rychlost USB je značně nižší.

Testy
WD Scorpio jsme otestovali pomocí softwaru HWiNFO32 a HD Tach 3.0.1.0 v notebooku Asus A7J s čipovou sadou Intel 945PM a samotný disk byl nastaven jako systémový. A co jsme naměřili?

HWiNFO32 udává maximální přenosovou rychlost (Burst Speed) 113.74 MB/s. Bust Speed je ovšem dost specifická rychlost, dosažitelná pouze krátkodobě a závisející především na množství cache disku (zde 8 MB) a použitém rozhraní (SATA/150). Teoretického maxima rozhraní (150 MB/s) tedy disk nedosahuje, nicméně i tak se jedná o druhou nejvyšší námi naměřenou hodnotu a v porovnání s disky určenými pro rozhraní PATA je WD1200BEVS značně rychlejší.


Graf read burst - Vyšší hodnota je lepší

Na grafu je vidět, že disky s rozhraním SATA dominují výkonnostní tabulce. Disky PATA na ně výrazně ztrácejí kvůli omezené propustnosti rozhraní.

O skutečném výkonu disku však lépe vypovídá průměrná přenosová rychlost (average read), naměřená programem HD Tach v delším testu, měřícím rychlost čtení po celém povrchu disku. Tam disk dosáhl 32,9 MB/s. Dalším důležitým faktorem je náhodná přístupová doba (random access). Naměřených 17,55 ms neřadí disk mezi nejrychlejší „závodníky“ a v této kategorii se umístil na 45. pozici - tedy v průměru.


Graf random access - nižší naměřený čas značí lepší výsledek

Testovaný disk je téměř o 5ms pomalejší než nejrychlejší 7200 otáčkové disky Hitachi Travelstar, které s velkým náskokem drží první tři místa. V kategorii 5400 otáček za minutu však patří nový WD1200BEVS k těm rychlejším.

Závěrem
Western Digital již také nabízí notebookové disky určené pro SATA rozhraní. Ten testovaný se převedl výborně obzvláště v kategorii read burst, kde obsadil druhé místo, a i jeho další charakteristiky ho předurčují k prodejnímu úspěchu. Disk bude dostupný v průběhu června a jeho koncová cena se bude pohybovat okolo 4 100 Kč bez DPH (4 880 Kč s DPH). Western Digital poskytuje na mobilní disky standardní záruku po dobu 3 let.

Cena testovaného produktu odpovídá velmi dobrému výkonu a je srovnatelná s konkurenčními disky stejné kategorie - např. Seagate Momentus 5400.2. Na trh přicházejí i jiné varianty tohoto disku. Pevné disky s 8MB cache a s kapacitou 40 GB (WD400BEVS), 60 GB (WD600BEVS), 80 GB(WD800BEVS) a 100 GB (WD1000BEVS) a varianty nesoucí jen 2MB cache s označením BEAS. Ty doplní na trhu již etablované disky WD Scorpio určené pro rozhraní PATA s označením VE (8MB cache) a UE (2 MB cache), jejichž výkon však bude kvůli menší hodnotě paměti cache (resp. PATA rozhraní) znatelně slabší.

Příslušenství

Diskuse