Wacom PenPartner 2 - malý tablet

30. 5. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Martin Mihulka

Wacom je v oblasti tabletů pojem. S produkty této japonské firmy pracuje velká část grafiků. A tak zatímco ti pracují s rozměrnými desktopovými tablety, my jsme se v našem testu podívali na zoubek Wacomu jménem PenPartner 2, určenému pro notebooky.

Wacom PenPartner 2 - malý tablet

Popis balení
PenPartner 2 dostanete v lehce nestandardně tvarované krabici odhalující ladný design tabletu, který je na její horní straně spolu s perem připevněn. Pod ním je uschován vícejazyčný manuál k instalaci (čeština není přítomna) a instalační CD s ovladači, tutoriálem, uživatelským manuálem a softwarem JustWrite Office, umožňujícím psaní a kreslení do Wordu a Excelu. Někteří z distributorů dodávají při zakoupení s notebookem k tabletu také software PenReader.

Popis produktu
Jak už jsem předeslal výše, PenPartner 2 tablet je opravdu elegantním příslušenstvím a určitě se bude vedle vašeho notebooku vyjímat, hodí se i k moderním stylovým notebookům. Jeho černý povrch je potažený průhledným plastem dodávajícím tabletu o rozměrech 146,0 x 150,6 x 8,5 mm skutečný lesk. Na druhou stranu, jeho nepříjemnou vlastností je, že je na něm vidět každé smítko prachu a otisky prstu, které obzvláště „vyniknou“ na aktivní dotykové části tabletu. A právě noví notebookoví uživatelé tabletu si na aktivní část prsty určitě párkrát sáhnou, podobnost s touchpadem je zkrátka lákavá. Protože se ale jedná o tablet typu EMR, dotyk rukou neaktivuje snímání tabletu. Tablet lze ovládat jen perem.

Samotné tělo tabletu je na straně směrované k uživateli konkávně prohnuté a oku lahodící tvar tak plní ergonomickou funkci jako podložka pod zápěstí při práci s tabletem. Na horní straně je malý žlábek určený pro odkládání dotykového pera. Z levé zadní části notebooku vede tenký kabel zakončený USB konektorem.
Snímací část tabletu je opticky rozdělena na dvě části: vnější černou, s malou integrovanou oranžově svítící diodou informující o připojení k počítači, a vnitřní tmavě šedou část. Wacom udává rozlišení aktivní plochy 1000 dpi.

Pero je z kovově šedého plastu s černou spodní částí určenou pro držení a pro svůj provoz nepotřebuje žádnou baterii. Z části pro držení vystupují dvě šedá, programovaná a ergonomicky tvarovaná tlačítka. Pero rozlišuje 512 stupňů přítlaku.

Citlivost tabletu, velikost aktivní plochy i mód práce s tabletem je možno jednoduše nastavit pomocí dodávaného softwaru. Mód tabletu může být buď myš, kdy pero se chová jako myš a pohyb perem o jeden centimetr po ploše tabletu může vyvolat různě velké přemístění kurzoru po obrazovce nebo lze nastavit do módu tabletu (implicitní nastavení), kde aktivní plocha je namapována na velikost obrazovky. V tomto módu levý dolní roh tabletu odpovídá levému dolnímu rohu obrazovky a proto se hodí především na kreslení a obecně práci s grafikou.

Praktické poznatky
Součástí dodávaného softwaru je i základní tutoriál, který rychle a přitom srozumitelně naučí základům práce s tabletem. Jediným problémem je, že není v češtině.

Otestoval jsem pero na dodávaném programu JustWrite Office, již zmíněném PenReaderu a pak samozřejmě v grafickém softwaru určeném pro úpravu digitálních fotografií.

JustWrite Office je software, který umožňuje psát či kreslit poznámky do zvláštní vrstvy dokumentů v MS Office nebo slova jednoduše barevně podtrhávat a označovat. Hodí se tak především k psaní poznámek do hotových dokumentů - je to trochu obdoba zapnuté funkce revize v prostředí MS Office. Dalším využitím může být například podepsání dokumentu a jeho následné odeslání emailem k obchodnímu partnerovi. Tvorba náčrtů a jednoduché grafiky, která není v Office produktech zcela uživatelsky příjemná, se za pomoci tabletu a tohoto softwaru stává hračkou.

Druhý testovaný program je PenReader, který rozeznává text napsaný pomocí pera a dále jej přepisuje do textového editoru, který je právě otevřený. Software lze samozřejmě naučit váš styl psaní jednotlivých znaků. Během praktického testu jsem se přesto nedostal do bodu, kdy by PenReader rozeznával mnou psaný text bezchybně.

Tablet PenPartner 2 jsem vyzkoušel samozřejmě i v grafickém editačním programu. To je ostatně oblast, do které je většina tabletů směrována. Editace fotografií je za pomocí tabletu vždy preciznější i jednodušší. Jak obstál v této oblasti testovaný tablet? Tablet není určen do profesionální oblasti, takže není důvod očekávat přehnané. Malá velikost tabletu ovšem působí komplikace i pro toto užití (zkuste přesně kreslit na jen několik málo centimetrů velké ploše). Ač zajisté lze v grafickém programu zazoomovat a zvýšit tak přesnost kresby, plocha tabletu rozhodně neumožňuje rozmáchlé tahy štětcem. Namapování malé aktivní plochy tabletu na velkou plochu monitoru (a obráceně) působí problémy i při pohybu v různých menu programu, který od uživatele vyžaduje maximální přesnost a cvik. Na základní úpravu fotek však tento tablet postačí a je určitě lepší než libovolná myš.

U tabletu se negativně projevovala veliká citlivost tabletu na pero i z větší vzdálenosti. Pokud pero bylo odloženo ve žlábku na horní části tabletu a jeho špička tablet dostatečně nepřečnívala, tablet pero i nadále snímal, a tím znemožňoval používání myši.

Závěrem
PenPartner 2 je svojí velikostí určen pro použití s notebookem. Pokud ovšem potřebujete s tabletem pracovat intensivněji, doporučoval bych přenášet i větší tablet, který přinese také větší pracovní užitek (každé zdvojnásobení velikosti tabletu sebou však přináší přibližně i zdvojnásobení ceny). Díky svému povedenému designu se jedná také o stylový doplněk k notebooku. Svou cenou 1.290,- Kč bez DPH (1.535,- Kč s DPH) je dostupný pro každého, kdo dělá své první „grafické krůčky“ na počítači.



Příslušenství

Diskuse