Zignum CR-859B - elegantní čtečka s USB hubem

13. 6. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Dnes se v našem testu podíváme, jak si pod drobnohledem vede externí USB 2.0 čtečka karet od firmy Zignum. Výčet slibovaných vlastností obsahuje 3-portový USB hub a podporu sedmi druhů nejpoužívanějších paměťových karet plus dalších 5 typů při použití adaptéru. To vše v elegantním provedení a za cenu málo pod 700 Kč bez DPH.

Zignum CR-859B - elegantní čtečka s USB hubem

Obsah balení
Balení obsahuje vedle samotného zařízení i kabel pro připojení k počítači, AC adaptér, malý „manuálek“ a CD. Na něm najdete jak stručné informace o čtečce, tak i podrobný popis funkcí čipsetu, na kterém je zařízení postaveno.

Konstrukce
Vzhled je někde na pomezí tradičního designu a nových prvků. Klasický je především kvádrovitý tvar se zaoblenými rohy a rozměry 99 x 50 x 17 mm, celkem neotřele naopak působí použité materiály - matný černý plast a zrcadlo přes většinu horní strany tohoto zařízení. Na něm jsou kromě nezbytného loga výrobce i čtyři červené LED, které značí zapojení, respektive používání čtečky či USB portů.

Čtečka disponuje ještě jednou diodou, značící připojení zdroje elektrického proudu. Chybí jí ale vývod v horní straně přístroje, její světlo tedy můžete pouze zahlédnout některým z otvorů. Zda je to opravdu úmysl výrobce, můžeme pouze spekulovat.

Na zadní straně (pokud se budeme orientovat tak, aby směrem k nám byly sloty na paměťové karty) najdeme konektor USB typu B pro připojení k počítači, DC konektor pro napájecí adaptér a jeden USB konektor typu A (standardní port, stejný jako je na počítači). Dva další najdeme na levé straně – čtečka je tedy současně tříportovým USB hubem. Vepředu, jak už jsem naznačil, jsou 4 sloty pro nejpoužívanější paměťové karty. Označeny jsou CF, MS, SD, SM, díky odlišnostem jednotlivých karet jejich zapojení v podstatě nejde splést. Jen bych upozornil, že do spodních dvou (SD a SM) se karty dávají konektorem vzhůru, tak jak je tomu u většiny malých čteček.

Zpracování je na první pohled výborné, na dotyk však zjistíte, že na dvou protilehlých rozích úplně nedoléhají spodní a horní výlisek. Slícování tedy není dokonalé, ale vizuálně to nelze vůbec poznat. Přístroj je na stole pěkným doplňkem, pouze bych mu vytknul absenci pogumovaných nožiček, které by zajišťovaly menší ochotu k cestování po pracovní ploše.

S hmotností 75 g nečiní samozřejmě žádný problém hub přenášet, třeba i denně.

Instalace
Přístroj funguje i se standardními ovladači „mass storage“ ve Windows ME, 2000, XP a Mac OS X. Po připojení k počítači se nainstalují všechny čtyři diskové jednotky, a to i když jsou sloty prázdné (jak je tomu u podobných čteček běžné). Bylo by rozhodně přehlednější, kdyby se instalovaly jen ty, které zrovna obsahují kartu. Příjemné však je, že po instalaci ovladačů z přibaleného CD se nově přidané disky označí typem karty, které representují, a práce s nimi je tak přehlednější. Navíc ikony pro prázdné sloty mají (alespoň ve Windowsovském Průzkumníku) šedou barvu a po vložení karty se vybarví. Samotná instalace vyžaduje jen jedno kliknutí a zapojení čtečky, vše ostatní pak proběhne automaticky a bezproblémově. Po nainstalování Vám kromě ovladačů přibude i program Flash Ranger. Ten však nabízí jen možnost karty zformátovat (v případě Smart Media karet pak ještě navíc Lower Level formátování).

Praktické zkušenosti
Přístroj je postaven na čipsetu AU6368 Alcor Micro Corporation. Ten podporuje jednak funkci Plug & Play, ale i novější Hot Swapping, takže není nejmenším problémem čtečku libovolně připojovat a naopak, bez nutnosti restartovat systém. Tato čipová sada je použita u širokého spektra podobných zařízení na trhu. Další kladnou vlastností, která však už dnes není příliš vzácná, je podpora Slot-to-slot read/write operations. Ta umožňuje přímý přenos dat z jedné karty na druhou. Napájení můžete řešit jak přiloženým adaptérem, tak přes USB.

USB porty na tomto zařízení podle slov výrobce zvládají všechny tři režimy rychlosti přenosu dat, které jsou u USB 2.0 vymezeny – tedy LOW speed (až 1,5 Mbps), FULL speed (až 12 Mbps) i HIGH speed (až 480 Mbps). Rychlost přenosu dat z/na paměťové karty je určena samozřejmě limitem daného média. Doba mezi zasunutím karty a příslušnou odezvou v systému je minimální, rámcově 2 vteřiny a můžete s kartou pracovat.

Bez použití adaptéru lze pracovat s kartami Compact Flash Typ I i II, Memory Stick (PRO), Smart Media, xD Picture Card, Secure Digital, Multi Media Card. Po dokoupení adaptéru se tato skupina rozrůstá o karty miniSD, RS-MMC, MS (PRO) Duo a T-Flash.

Co Vám čtečka nabídne v případě, že USB portů máte dost a data z karet si můžete stahovat přes jiná zařízení, třeba přes digitální fotoaparát nebo PDA? Je to především rychlost. Stahování 120MB souborů přímo z digitálního fotoaparátu Canon Power Shot A85 trvalo 4 minuty a 29 vteřin, to ukazuje na přenosovou rychlost zhruba 0,45 MB/s. Při čtení těch samých dat přes tuto čtečku (šlo o kartu Compact Flash) bylo dosaženo času 2:43, a tedy přenosové rychlosti přibližně 0,74 MB/s. Pouze připomínám, že jde jen o rychlost jedné konkrétní karty.

Závěr
Zignum CR-859B pro majitele notebooků bez čtečky paměťových karet nabízí nejen tuto funkci, ale také rozšíření počtu USB portů díky USB hubu. Díky externímu napájení může také pomoci v případech, kdy je třeba na USB připojit zařízení s vyšším požadavkem na příkon. Častí uživatelé paměťových karet jistě uvítají zrychlení práce s daty. Záruka je standardně dvouletá a cena přístroje činí 693 Kč bez DPH (825 Kč s DPH).

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse