Acer Bluetooth VoIP Phone - komunikace bez drátů

17. 1. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Acer ke svým vybraným modelovým řadám notebooků dodává zajímavou technickou vychytávku v podobě Bluetooth VoIP telefonu provedeného ve formátu karty PCMCIA. Jak se s takovýmto telefonem komunikuje?

Acer Bluetooth VoIP Phone - komunikace bez drátů

Vypadá jako hračka, ale není
Acer bluetooth VoIP Phone je proveden jako karta do slotu PCMCIA, a tím jsou dány i jeho rozměry a tvary. Jako materiál je použit klasicky černý plast. Většinu času jej však budete mít položen na stole vedle notebooku. PCMCIA rozhraní slouží jen pro nabíjení vestavěného akumulátoru. Ten je napevno v telefonu a nelze jej tedy v případě konce jeho životnosti (cca 2-3 roky) uživatelsky vyměnit.

K ovládání slouží celkem čtyři tlačítka, která se spolu s mikrofonem a reproduktorem podařilo na poměrně omezený prostor poměrně dobře vměstnat. Základní tři jsou umístěna na vrchu karty – Power ON, aktivace Bluetooth a vypnutí/zapnutí zvuku. Na boku je pak tlačítko kolébkového tvaru pro ovládání hlasitosti. Aktuální stavy zařízení jsou indikovány dvěma LED. Žlutá pro zapnutí přístroje a modrá (jak jinak =) pro aktivaci Bluetooth.

Aby byl u vás navozen opravdový pocit telefonování, je karta opatřena výklopkou, ve které je umístěn mikrofon stejně jako u některých mobilních telefonů takže karta pak připomíná vzhledem tzv. "váčko". Tato výklopka má ale i funkci stabilizační, a to díky dvěma polohám vyklopení. Klasické, a pokud zrovna telefon nemůžete držet v ruce, díky možnosti otočit výklopku až dozadu se z ní stává stojánek, který udrží kartu ve vzpřímené poloze na stole.

Nastavení je snadné
Jediné, co potřebujete pro zprovoznění, je notebook s Bluetooth rozhraním, samotná karta, dodávaná obslužná aplikace a konečně jeden z četného zástupu komunikačních programů, které podporují přenos hlasu. Namátkou třeba Skype, Yahoo messenger, MSN a jiné.

Jako první se instaluje obslužná aplikace z dodávaného CD. Jakmile je nainstalována, lze přistoupit k zapnutí karty (dlouhým držením tlačítka Power ON) a posléze k aktivaci Bluetooth (opět je nutný delší stisk tlačítka). Je samozřejmě také třeba zapnout rozhraní Bluetooth na notebooku! Ihned dojde k nalezení zařízení a spárování. Aktivitu softwaru Acer Bluetooth VoIP poznáte podle lišty, která se objeví v pravém horním rohu pracovní plochy.

Nastavení hardware pro hlasovou komunikaci v jednotlivých komunikačních programech je rozdílné, nejde však o žádnou vědu. Konfigurace ve vyjmenovaných klientech by neměla zabrat více jak 2 minuty. Jakmile je vše hotovo, lze se již pustit do hlasové konverzace s blízkými nebo kolegy z práce.

Jak se telefonuje přes Bluetooth?
Největší výhoda spočívá samozřejmě v bezdrátovém propojení, a tak se lze volně pohybovat po kanceláři nebo pokoji v bytě, zatímco notebook leží na stole. Přenos hlasu je čistý. Rozměry zařízení si ovšem vybraly svou daň, a tak pokud použijete vyšší nastavení hlasitosti, je již znatelně cítit chvění a vibrace celého přístroje. Přeci jen je opravdu tenoučký (standardní tloušťka karty pro PCMCIA) a poměrně silný vestavěný reproduktor s ním někdy opravdu pěkně cvičí.

Hračka pro náročné
Acer Bluetooth VoIP Phone se uplatní jako efektní doplněk pro kohokoliv, kdo využívá VoIP telefonii. Dostáváte v něm klasické sluchátko v netradiční podobě, které se přímo ideálně a bezpečně přenáší ve Vašem notebooku, kde se i dobíjí (pokud je notebook zapnutý).

Mezi klady lze započítat opravdu velkou mobilitu a bezdrátovou svobodu díky rozhraní Bluetooth. Svou funkci zastane i výklopka v úloze stojánku. Občasné vibrace způsobené mikrofonem a malými rozměry přístroje lze přehlédnout. Škoda, že aktuálně jej lze získat pouze jako příslušenství k některým notebookům Acer.

Fotogalerie


Příslušenství

Diskuse