Acer PD322 - video prezentace na cesty

21. 3. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Devízou tohoto projektoru spadajícího do kategorie "travel" jsou především jeho minimální rozměry a hmotnost nepřesahující jeden kilogram. Díky tomu jej lze pohodlně přenášet i s notebookem po nejrůznějších poradách a prezentacích. Za cenu pod 40 tis bez DPH přitom nabídne i XGA rozlišení.

Acer PD322 - video prezentace na cesty

Obsah balení
Projektor obdržíte s veškerým nezbytným příslušenstvím - dálkovým ovládáním, manuálem včetně české lokalizace, popisujícím na jedné stránce instalaci a propojení vstupů projektoru, CD s podrobnou uživatelskou příručkou v češtině ve formátu PDF (Acrobat Reader je taktéž obsažen) a aplikací My Start-up Screen, která slouží pro vytváření vlastních uvítacích obrazovek při nabíhání projektoru.

Další příslušenství je čistě kabelového charakteru, avšak pro používání projektoru nezbytné. K propojení lze použít standardní kabel VGA (D-SUB), S-Video, kompozitní (cinch), pro nahrávání uvítacích obrazovek je tu kabel USB a konečně napájecí kabel. Součástí je také redukce D-SUB na kompozitní výstup s oddělenými třemi základními barevnými složkami (červená, zelená, modrá).

Pro opravdu snadné přenášení dostanete ještě černou nylonovou brašničku. Projektor do ní padne opravdu lehce a stejně snadno se i vyndává. V menší kapse lze přenášet taktéž dodávané dálkové ovládání (baterie jsou přibaleny) a nejnutnější propojovací kabely. Všechna dodávaná kabeláž se do menší kapsy ale nevejde. Spolu s dálkovým ovládáním se do kapsičky pohodlně vměstná už jen napájecí kabel a jeden libovolný další pro přivedení videosignálu.

Vnější popis
Šasi projektoru je vyrobeno z hořčíkového krytu ve stříbrné barvě a jeho rozměry dosahují velice pěkných mobilních hodnot 200 (š) x 71 (v) x 155 (h) mm při hmotnosti rovný 1 kg. Díky těmto dimenzím se tedy jedná o skvělý mobilní prezentační prostředek. Jeho malé rozměry zároveň rozšiřují možnosti jeho umístění i v místnostech s omezeným prostorem.

Možnosti propojení byly již naznačeny výčtem dodávané kabeláže. Tedy projektor lze s notebookem propojit buď přes konektor VGA (D-SUB), kompozitní vstup, S-Video a nakonec je zde konektor USB pro nahrávání uvítacích obrazovek. Nechybí přijímače infračerveného signálu v přední i zadní části projektoru. Pro větší bezpečnost je přístroj vybaven také slotem pro zámek Kensington.

Ovládání je totožné s ostatními modely projektorů Acer, a tedy velice přehledné a intuitivní. Sestává ze tří tlačítek pro zapnutí přístroje, volbu zdroje obrazu a synchronizaci obrazu. Pro pohyb v menu se pak používá kruhový směrový kříž s potvrzovacím středovým tlačítkem. Samo sebou veškeré funkce lze kontrolovat i přiloženým dálkovým ovladačem, který obsahuje i praktické laserové ukazovátko.

Případné nerovnosti podložky, na které je projektor umístěn, nebo šikmost obrazu lze doladit výškově nastavitelnou přední a zadní nohou. Jedná se opravdu jen o kosmetické možnosti zaměření projektoru na plátno.

Malý pracant
Po připojení projektoru k elektrické sítí je nejprve nutné jej uvést příslušným tlačítkem do pohotovostního režimu. Teprve poté je automaticky vyhledán a zobrazen aktivní zdroj videosignálu. K projektoru lze mít přivedeno i více videosignálů z různých zdrojů a příslušným tlačítkem mezi nimi rychle přepínat.

Pomocí přehledného OSD menu lze nastavit veškeré parametry obrazu jako barevné podání - k dispozici jsou tři přednastavené volby: PC, Video, Theatre - a uživatelské nastavení jednotlivých parametrů. Dále je možné nastavit horizontální a vertikální pozici, lichoběžníkovou souběžnost, formát zobrazení (nativní 4:3 a nebo 16:9) a frekvenci zobrazování tak, aby se shodovala s obnovovací frekvencí grafické karty.

Samozřejmostí je možnost volby umístění projektoru (strop, stůl), podle čehož dojde k patřičnému přepočítání a převrácení obrazu. K dispozici jsou i informace o čase používání lampy (upozorněni budete i v případě jejího přehřívání) a o čase, který zbývá do konce její životnosti. Užitečná je také funkce reset, která vrací veškeré nastavení projektoru do továrních hodnot.

Nativní rozlišení projektoru dosahuje hodnoty 1024 x 768 bodů (XGA) při 16,7 mil. barev. Je tedy vhodný i pro náročné grafické prezentace, které obsahují drobné detaily. Projektor využívá dnes dominující technologii zpracování obrazu DLP (Digital Light Procesing), která je založena čipech DMD - Digital Micromirror Device. Tento čip má na své ploše tisíce miniaturních pohyblivých zrcátek, z nichž každé představuje jeden obrazový bod (pixel). Na tato zrcátka dopadá neustále světlo z projekční lampy. Elektronika projektoru řídí jejich natáčení a podle toho je určen výsledný jas jednotlivých bodů v obraze. Pro získání barevného obrazu je zde mezi lampou a DMD čipem umístěn rotující průsvitný barevný kotouč rozdělený v tomto případě do čtyř výsečí (3 základní barvy plus čirá).

Oproti technologii LCD nabídne DLP vyšší kontrast, méně viditelný rastr (mřížka mezi jednotlivými obrazovými body) a především stálost barev, jejichž podání se s postupem času (životnosti projektoru) nemění. Oproti tomu DLP mají stále menší světelný tok a nižší ostrost obrazu díky použití mechanických částí.

Testovaný projektor oplývá světelným tokem 1600 ANSI lumenů a kontrastem 2000:1. Tyto hodnoty by tedy měly zajistit spolehlivou viditelnost plátna i při světelném "znečištění" místnosti například pronikajícím slunečním světlem, a skutečně tomu tak je (pro srovnání - stolní projektory disponují většinou svítivostí okolo 2500 ANSI lumenů a kontrastem 2000:1). Čočka projektoru společně s optickým zoomem (k dispozici je taktéž 5x digitální zoom) dovoluje přístroj umístit až 12,2 m od plátna bez ztráty světelnosti, a dosáhnout tak velikosti obrazu až 300“, což je 6,1 x 4,6 m. A to už je opravdu velice slušný prostor na prezentaci nebo nějaký ten film.

Hlučnost projektoru při provozu činí 34 db, což není zrovna nejméně, ale vzhledem k opravdu minimálním rozměrům bylo nutné použít ventilátor s menším průměrem, a tedy větší rychlostí otáček. Projektor se jako většina konkurentů při provozu silně zahřívá. Během jeho činnosti je tedy lepší se jej zbytečně nedotýkat a po skončení projekce a přepnutí projektoru do pohotovostního režimu nevytahovat ihned napájecí kabel, aby mohlo v klidu proběhnout ochlazení lampy. Samotná lampa má pak udávanou životnost 4000 hodin, což je velice slušné. Elektronika projektoru vás navíc sama upozorní 30 hodin před skončením této doby.

Řešení pro mobilní vytrvalce
Acer PD322 je volba pro náročné mobilní pracovníky, kteří cestují z prezentace na prezentaci a vyplatí se jim investovat do vlastního projektoru, který mohou mít díky jeho minimálním rozměrům a váze neustále s sebou. PD322 si díky rozlišení XGA poradí jak s náročnými prezentacemi v Powerpointu, tak i s přehráváním videa v kvalitě DVD. Cena tohoto kompaktního pomocníka činí 38.990,- Kč bez DPH, v nabídce je i model PD321 s nižší svítivostí (1100 namísto 1600 ANSI lumenů) za cenu 34.990 Kč bez DPH. Náhradní lampa (120 W a udávaná výdrž 2000 hodin) přijde na dalších 9.490,- Kč bez DPH. Záruka na projektor je standardní dvouletá, na dodávanou lampu je poskytována záruka 90 dní.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse