Acer USB 2.0 Mobile HDD - data v hliníku

4. 4. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Tento 2.5" externí disk od Aceru nabídne uživateli 80 úložného prostoru v úhledném hliníkovém šasi. Nepotřebuje externí napájení, a přitom si díky přítomnosti přídavného napájecího USB dokáže poradit i tam, kde 2.5" USB disky nefungují správě kvůli nízkému příkonu.

Acer USB 2.0 Mobile HDD - data v hliníku

Obsah balení
Ve střídmé krabičce obdržíte krom samotného disku také velice pěkné kožené pouzdro na suchý zip. Disk se do něj pohodlně vejde i s dodávaným USB kabelem, na který jsou v pouzdru připravena gumová očka. Nechybí příručka s návodem ke snadné instalaci (český překlad není obsažen) ani CD, které obsahuje tutéž příručku v elektronické podobě (PDF) a ovladače pro systémy Windows 98. To je z obsahu CD vše a s žádným obslužným či doplňkovým softwarem se zde nesetkáme. Upřímně řečeno to ani není třeba.

Vnější popis
Šasi disku je vyrobeno z hliníku, což dává příslib dobré odolnosti a tepelné vodivosti. Hliník tedy určuje i jeho převažující barvu - stříbřitou. Tu doplňují černé boky, které jsou z tvrzeného plastu. Na spodní straně šasi jsou čtyři gumové nožičky, které zabraňují skluzu disku na hladkých podložkách a zároveň pomáhají odrušit vibrace.
Zvláštností je malé otočné očko umístěné na boku šasi přístroje. Přímo vybízí k provléknutí šňůrky a zavěšení disku na krk. Šňůrku, ani jiné podobné vybavení však v krabici nenajdeme.

Zařízení spadá do kategorie vysoce mobilních externích pevných disků, čemuž napovídají i jeho rozměry a hmotnost: 186 g při rozměrech 146 x 75 x 14 mm. Není tedy problém s sebou disk přenášet prakticky celý den.

Instalace
Disk se k počítači připojuje přes rozhraní USB 2.0 (kompatibilní s USB 1.1), které dosahuje přenosové rychlosti 480 Mb/s. Zařízení nevyžaduje přídavné napájení a vystačí si tedy s 5V, které získává z portu USB. U některých starších notebooků však tato hodnota napětí může kolísat (staré akumulátory, možnost pouze portu USB 1.1), což může mít za následek nefunkčnost disku nebo jeho nestabilitu. Z těchto důvodů je dodávaný USB kabel opatřen hned dvěma konektory pro připojení na straně PC. Jedním klasickým datovým, který použijete pro připojení disku k PC a druhým, zajišťujícím pouze dodatečné napájení (na spodní straně označen nápisem Power). Disk je tedy vždy nutné připojovat hlavním datovým konektorem. V případě připojení samotným konektorem s označením „power“ dojde sice k rozběhnutí disku, avšak již ne k jeho instalaci do systému.

Pokud tedy máte s rozběhnutím disku na vašem notebooku potíže, stačí jen připojit oba konektory k zajištění dostatečného napájení. Pro takový případ tedy notebook potřebuje 2 USB porty umístěné dostatečně blízko u sebe. Plasty kolem konektorů na kabelu jsou jen o málo větší než samotný USB konektor takže je lze pohodlně zapojit vedle sebe i nad sebe (záleží na notebooku).

Ihned po úspěšném propojení se na disku rozsvítí poněkud nenápadná kontrolka Power ON (při přenosu dat poblikává). V případě, že jste uživateli Windows XP/2000, se disk automaticky nainstaluje. Pokud používáte operační systémy staršího data (Windows 98), je nejdříve nutné nainstalovat příslušný ovladač z přiloženého CD.

Praktické zkušenosti a výkony
Uvnitř hliníkového obalu se nachází 80 GB 2,5“ disk HITACHI 5K100 (HTS541080G9AT00) s rozhraním ATA-6, rychlostí otáček 5400 za minutu a vyrovnávací pamětí 8 MB. Průměrná přístupová doba je dle výrobce 12 ms. Při testu jsme naměřili průměrnou přenosovou rychlost 24,1 MB/s a průměrnou přístupovou dobu 19,4 ms.

K disku nelze mít větší výhrady ani co se ostatních stránek provozu týče. Hlučnost téměř nulová, teplota ani po dlouhodobém provozu nedosahuje extrémních hodnot, a tak lze po dokončení práce disk ihned odpojit a přenést jinam.

Závěr
Acer USB 2.0 Mobile HDD je kvalitní externí pevný disk určený k všestrannému použití, především pak k zálohování a přenášení velkého objemu dat. Díky kompaktním rozměrům, nízké hmotnosti a příjemnému koženému pouzdru je i vysoce mobilní. Testovaná 80 GB verze je k dispozici za koncovou cenu 3.580 Kč bez DPH (4.260 Kč včetně DPH). Na výrobek je poskytována firmou Acer záruka 1 rok, zákonná dvouletá záruka spotřebitele však tímto není dotčena.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse