AnyData ADU-E100H - Staré dobré CDMA v novém kabátě

3. 1. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Eurotel od 1.října 2005 nabízí ke svému vysokorychlostnímu bezdrátovému internetovému připojení založeném na technologii CDMA nový modem od společnosti AnyData. Jaké přinese výhody oproti staršímu GPC-6420?

AnyData ADU-E100H - Staré dobré CDMA v novém kabátě

Drobek ve velké krabici
Samotné balení nám narostlo především díky přibalené externí anténě (450 Mhz) a magnetickému stojanu, na který ji lze umístit. Přibalena je také anténní redukce (ocásek) pro připojení k modemu. Další příslušenství k samotnému modemu AnyData ADU-E100H pak tvoří USB kabel, akumulátor typu Li-Ion o kapacitě 1500 mAh, nabíječka a konečně CD s ovladači a obslužnou aplikací. Nechybí samo sebou ani tištěný manuál popisující instalaci a nastavení připojení.

CDMA tentokráte v modrém
Modem AnyData ADU-E100H má rozměry 100 x 56 x 14 mm (25 mm s vloženou baterií) a hmotnost 61g, která se po vložení baterie zvedne na 124g. Tyto rozměry a hmotnost tedy podporují velkou mobilitu přístroje, který lze pohodlně přenášet v brašně spolu s Vaším notebookem.

Šasi modemu je vyrobeno z lesklého tvrzeného plastu modré barvy imitující kov. Již od pohledu působí celý modem velice bytelně a líbivě. Originálně je řešeno také vyjímaní baterie. Akumulátor (taktéž modré barvy) představuje samostatný modul, který se nasouvá přímo na tělo modemu. Není tedy třeba modem nijak rozebírat, baterii lze snadno odpojit a cestovat i bez ní (k provozu není nezbytná).

Na bocích přístroje najdeme tři konektory - připojení USB 2.0, napájení a nakonec externí antény, který je kryt gumovou záslepkou. Stavy a činnost modemu jsou indikovány čtyřmi různobarevnými diodami na vrchu přístroje, kde je umístěno také tlačítko vypínání. Zde si musím trochu postěžovat na provedení výše zmíněného konektoru externí antény. Pravdou je, že je proveden velice ledabyle. Redukci antény nelze zacvaknout ani plně zasunout do zdířky. Při manipulaci s modemem tedy snadno dochází k vypadnutí externí antény, což je velice mrzuté. Záhy jsem také na internetu zjistil, že tento problém trápí většinu uživatelů toho modemu. Na některých serverech jsou popsány i velice zajímavé postupy jak problém řešit =).

Na internet snadno a rychle
Instalace modemu a zprovoznění připojení je záležitostí deseti minut. Před připojením samotného modemu stačí vložit přiložené CD a nainstalovat obslužnou aplikaci Easy Wireless Net. Jakmile je pak modem připojen k USB, automaticky dojde k nalezení potřebných ovladačů na CD.

Po spuštění aplikace Easy Wireless Net už jen stačí poklepat na ikonku nastavení a zadat přihlašovací údaje, které vám poskytl Váš ISP (v našich končinách, co se CDMA týče, tedy jedině Eurotel =). Poté se již lze připojit.


easy wireless net
Samotná aplikace je velice nenáročná na ovládání a neobsahuje zbytečné prvky.

Rychlosti jsou stejné
Samotný modem AnyData ADU-E100H pracuje na naprosto stejném principu jako je ho starší bratříček GPC-6420. Papírově tedy dokáže data stahovat rychlostí až 2,3 Mbps a odesílat až 153 kbps. Jeho zakoupením tedy nedosáhnete žádného významného zrychlení Vašeho připojení, ale v některých lokalitách je možné čekat zlepšení příjmu signálu, jelikož na rozdíl od staršího modelu je schopen využívat současně 2 antény najednou - jak integrovanou, tak i externí anténu.

Mezi výhody lze zařadit také schopnost napájení přes USB. Nejspíše také proto je akumulátor tak snadno odnímatelný. Pokud jste na cestách s notebookem, velice rychle tak snížíte hmotnost a rozměry celého zařízení. Ovšem pozor, toto lze aplikovat jen v místech se silným signálem! Slabý signál klade vyšší energetické nároky na elektroniku modemu a pokud je napájen jen přes USB, může docházet k výpadkům připojení. V tomto případě se lze i z dokumentace výrobce dočíst, že pro dosažení maximálního výkonu je doporučeno používat modem s vloženou baterií a připojeným sítovým zdrojem.

Modem jsem testoval na území Prahy 5, tedy v lokalitě s velmi silným signálem. V těchto podmínkách zcela bez problémů pracoval i bez vložené baterie a připojeného síťového zdroje (byla však připojena externí anténa). K výpadku došlo pouze jednou. Po připojení k síti a vložení akumulátoru již bylo připojení naprosto stabilní. Při měření teoretické aktuální rychlosti připojení na www.dsl.cz dosáhla rychlost hodnoty velice pěkných 618 Kbps.

Při stahování ISO image CD o velikosti 698,6 MB ze serveru ftp://mandriva.contactel.cz/ činila pak průměrná rychlost downloadu 69,5 KB/s (559 Kb/s). Ve špičkách rychlost dosahovala až 112 KB/s (896 Kb/s) což je velice pěkný výsledek. Celý soubor byl stažen přesně za 2 hodiny a 57 minut. Nutno ovšem poznamenat, že download probíhal v čase 22:00 až 1:00, což rychlost downloadu určitě příznivě ovlivnilo. Tyto rychlosti tedy nelze očekávat vždy a všude. Jsou velice závislé na síle signálu v dané lokalitě, denní době a zároveň agregaci (tedy počtu uživatelů připojených naráz na jeden přístupový bod – BTS).

Stejná zůstává i doba odezvy v rozmezí cca 110 až 290 ms.

Vcelku kvalitní kousek
AnyData ADU-E100H je povedený modem pro CDMA. Největšími přednostmi jsou malé rozměry a hmotnost. V místech se silným signálem a absencí elektrické sítě uvítají mobilní nadšenci schopnost napájení přes USB. Nelze nezmínit ani velice líbivé konstrukční provedení, které také dělá své. Slabinou je však opravdu nepovedený konektor externí antény. Pro některé uživatele může být také překážkou absence ovladačů pro systémy Windows 98, které například starší GPC-6420 stále podporuje. Spokojit se tak musíme jen s podporou Windows 2000/XP. Osobně příliš nevěřím ve zlepšení tohoto stavu.

AnyData ADU-E100H lze nedotovaně pořídit za lehce astronomických 9 995 Kč včetně DPH. Většina zákazníků však využije jistě nabídky Eurotelu, kde se cena zařízení odvíjí podle smlouvy, kterou uzavřete. Na modem je poskytována standardní dvouletá záruka.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse