Genius Ergo R815 - pro hráče i cestovatele

10. 10. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Myši s kuličkou už jsou vymřelým druhem a na kahánku mají pomalu ale jistě i myšky, které se zatím nezbavily svých ocásků. Dnes Vám tedy přinášíme naše zkušenosti s Ergo myší od společnosti Genius. Kromě osmi tlačítek a bezdrátového přenosu nabízí především rozlišení laserového snímače 1600 dpi. Cena začíná na 850 Kč bez DPH.

Genius Ergo R815 - pro hráče i cestovatele

Základní popis

Černo-stříbrné barevné podání je z těch konzervativních a nejspíš nikoho neurazí. Na myš je moc hezký pohled a ostudu neudělá. Skvěle padne do ruky a rychle si na její tvar zvyknete, ale konstrukce má bohužel i záporné vlastnosti. Především jde o kvalitu zpracování, která mě trošku zamrzela. Samotné tělo je naprosto v pořádku, vše bezvadně doléhá a neskřípe, místo, kde se myš otvírá, nejprve přehlédnete, ale problém je v tlačítkách. Hlavní dvě jsou z obliga, ale ta doplňková docela kazí dojem z této myši, protože mají výraznou vůli a jaksi se "viklají". Když myškou lehce zatřesete, trochu bohužel připomíná chrastítko.

Rozmístění tlačítek je pro vícetlačítkové myši vcelku standardní, tři jsou nad palcem a po jednom před a za kolečkem. Kolečko se dá zmáčknout jak dolu, tak do stran a odpor při otáčení je přiměřený. Na samém nejvyšším bodě je červená LED, která začne blikat, pokud docházejí baterie, a svítit, pokud se nabíjejí.

Na spodní straně je kromě laserového senzoru místo na uložení USB přijímače, vypínač, tlačítko, které otevírá tělo myši, a tlačítko "connect". Po vyjmutí USB přijímače sice zeje ve spodní straně přístroje díra, ale z praktického hlediska ničemu nevadí. Po zasunutí přijímače se myš vypne.

Instalace a SW

Po instalaci ovladačů a SW nenastala žádná komplikace a po vsunutí přijímače do USB a zapnutí myši došlo během několika vteřin k jejímu zprovoznění. Pokud vybalíte zcela novou myšku z krabice, budete muset ale nejdřív zasunout baterie. K tomu poslouží zmiňované tlačítko na spodní straně, které uvolní celý horní kryt a my můžeme umístit dva AA akumulátory. Výrobce je rovnou přibalil, ale je na uživateli, jestli použije tyto, nebo některé jiné AA Ni-MH články.

Software k nastavení chování myšky se jmenuje Ergo Mouse a běží v "trayi". Pokud ho vypnete, ochudíte se o téměř všechny funkce, kromě základního nastavení. Naopak pokud budete požívat (a přežijete dvě oči, které slouží místo statické ikony programu a které sledují pohyb kurzoru po ploše), nabídne Vám SW několik zajímavých funkcí. Primární je možnost konfigurovat akce, které se vyvolají stiskem jednotlivých tlačítek. Celkem jde nastavit 6 z celkového počtu osmi a možnosti reakcí na stisk jsou opravdu široké. Od těch klasických jako "zpět", přes ovládání hlasitosti až po vysunutí CD, bohužel však nejde nastavit různé chování v různých aplikacích. Nastavit nejde pouze levé tlačítko, které se bude prostě pořád chovat jako levé tlačítko, a prostřední tlačítko vlevo nad palcem, které slouží k přepínání režimu rozlišení mezi 800 a 1600 dpi.

Zmíním se podrobněji o některých svérázných funkcích Ergo R815. Například funkce EasyJump otevře kruhové menu, ve kterém si lze zvolit některé statické nebo kontextové možnosti (spouštění programů, editace textu etc.). Příjemná je možnost "pin down", tedy nechat si toto menu otevřené s tím, že má vlastnost Always on top. Některé ikony nabídnou po kliknutí pravým tlačítkem možnost nahradit je jinou, například slot pro internetový prohlížeč nabídne možnost vyměnit IE za Firefox atd.. Dále zmíním funkci Switch Application, která nabídne možnost vybrat jeden ze souběžně běžících programů v jednoduchém menu, nebo funkci Amplifier. To je šikovná lupa, u které lze nastavit velikost čtverce pro zobrazení a násobek zvětšení.

ukázka funkce Easy Jump
ukázka funkce Easy Jump

Praktické zkušenosti

Celkově bych práci s ní ohodnotil jako lehce nadprůměrnou, nikoliv však dokonalou. Co mi na ní docela vadilo, byla její větší hmotnost. I s bateriemi váží 151 g (160 g s přijímačem) a subjektivně mi to přijde víc, než by bylo příjemné. Negativně se to projeví zejména na tření, které vzniká mezi kluznými plochami myši a podložkou. Nejde samozřejmě o nepřekonatelnou sílu, ale například udělat kurzorem pohyb jen třeba o 1mm je nepříjemné, protože při uvedení do pohybu se musí myš jaksi "utrhnout" od podložky. Abych myši zbytečně nekřivdil, tak jsem vyzkoušel víc povrchů, ale případné zlepšení oproti mé podložce bylo zanedbatelné.

Myši s vysokou citlivostí (rozlišením) snímače jsou vhodné pro hráče, kteří potřebují z důvodů rychlosti reakce dělat zápěstím jen minimální pohyby. 1600 dpi je zhruba dvakrát víc než průměr a při hraní především FPS je to příjemné číslo. Celkový dojem, alespoň mně, ale kazí právě obtížné zaměřování na detaily, díky výše zmíněným důvodům.

Při běžné práci ve Windows jsem ocenil, že mohu velmi rychle změnit režim snímače a používat tak poloviční citlivost 800dpi.

Pokud jsou baterie téměř vybité, upozorní na to červená LED na hřbetu myšky. Ještě poté vydržely myš asi 5 hodin, než definitivně "umřela". V tom případě můžete baterie buď vyměnit, nebo použít přibalený USB kabel zakončený mini jackem, který se zastrčí do přední části. Při tom ji můžete používat jako myš s kabelem.


Závěr

Celkové hodnocení je malinko oříškem, protože myš je v dobrá, designově hezká a má ty správné funkce, ale vadí mi malinko vyšší odpor nutný k uvedení myši do pohybu. Hodnocení je to ale subjektivní a nemyslím, že by to tak viděli všichni její uživatelé (zvláště ti, co nehraji hry). Je to zajímavá myš za zajímavé peníze, dokonalost ale hledejte jinde. Cena je 850 Kč bez DPH (1 011 Kč včetně DPH) s tradiční dvouletou zárukou.

Příslušenství

Diskuse