Genius TVGo A03 - USB TV s video vstupy

26. 9. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Genius připravil pro mobilní nadšence novinku v podobě analogového TV tuneru pro USB. Od konkurence jej odlišuje designově nápadité celokovové provedení a především vstupy pro video a audio což je u USB provední TV tunerů ojedinělé. Pro koncového zákazníka je cena stanovena na 2530 Kč s DPH.

Genius TVGo A03 - USB TV s video vstupy

Obsah balení

Tuner je spolu s dalším příslušenstvím úhledně zabalen v plastovém výlisku. Po otevření a vyproštění samotného USB tuneru v krabičce dále najdeme přiložený dálkový ovladač, CD s drivery, příručku pro instalaci včetně českého překladu a sadu kabelů. Prvním je prodlužovací USB kabel, následuje anténní redukce a nakonec speciální multi-kabel, který obsahuje redukce na S-Video, komposite video i oba kanály audia (cinch).

Vnější popis

Externí provedení tuneru působí velice zajímavě. Celý plášť je vyroben z kovu a poset výrazným žebrováním pro odvod tepla. Černo-stříbrná kombinace dává zařízení punc luxusu a celkově na pohled působí velice dobře.

Konstrukční provedení je bytelné, nemusíte se tedy bát tuner přenášet nechráněný v kapse nebo například v batohu. Příliš místa vám také nezabere. S rozměry 24\xD710\xD792 mm a hmotností 320 g jej v brašně či batohu ani neucítíte.

Instalace

Instalace je, jak už to bývá u těchto zařízení, velice jednoduchá a rychlá. Po vložení dodávaného CD se automaticky spustí nabídka, ze které je možné provést instalaci obslužné aplikace. Jakmile je instalace dokončena, lze vložit samotný tuner do některého volného USB 2.0 portu. Windows XP nebo 2000 pak automaticky provedou instalaci ovladačů z přiloženého CD. O podpoře pod Windows MCE se nikde nepíše, ostatně ani přiložené CD neobsahuje potřebné ovladače pro tento systém.

Po prvním spuštění se automaticky zobrazí průvodce základním nastavením, kde lze naladit, pojmenovat a roztřídit televizní stanice. V tomto okamžiku je již nutné mít připojenou k tuneru externí anténu. Zde nastává první základní omezení tohoto výrobku. Balení postrádá jakoukoli, byť malou externí anténku. Odkázáni jste tedy na připojování k velkým venkovním anténám nebo kabelovému rozvodu, což okamžitě sráží mobilní využitelnost tohoto tuneru. Ano, k tuneru lze sehnat či vyrobit i malou externí anténu (vhodnou pro přenášení), ale výsledky s takovouto anténou jsou přímo úměrné síle signálu v dané lokalitě.

Pojďme se nyní podívat na technické parametry, které nám tuner nabízí:

Podporované video formáty - NTSC / PAL / SECAM
Vstupy - Composite video + audio a S-Video (všechny tři na multi-kabelu), TV anténa
TV funkce - Auto Scan, paměť až na 125 stanic
Zobrazení - 720\xD7480 (NTSC), 720\xD7576 (PAL)
Funkce Still Image Capture – formáty BMP, JPG, 640\xD7480 (maximální rozlišení)
formáty nahrávání videa - AVI, MPEG-1/2/4

Možnosti programu

Obslužný program TV Go A03 má na poměry velice bohatou nabídku nastavení. Patří k nim především možnosti nahrávání v nejrůznějších formátech a režimech, jak dokazuje obrázek. Nahrávat lze klasicky stiskem tlačítka record, k dispozici je také obsáhlý programátor nahrávání, který dokáže nahrávat dle času a data a dokonce i probudit počítač, pokud je naplánováno nahrávání. Začne-li docházet volné místo na cílovém disku, lze v programu nastavit i automatické přepnutí na disk jiný a pokračování v nahrávání či celou operaci zastavit. Neumí však kódy ShowView. Další funkce Time shift dovoluje nahrávání programů se zpožděním, pokud si například jen nečekaně odběhnete od rozkoukaného pořadu. Funkce Still Image capture pak slouží k ukládání video dat jako obrázků předdefinovaného formátu (v případě formátu BMP velice náročné na diskový prostor). Jako poslední metodu k zachycení obrazu zde máme klasický Snapshot, tedy funkci, která po kliknutí vyrobí jeden snímek obrazovky.

recording
možnosti nahrávání aplikace

Praktické zkušenosti

10 minut záznamu v nabízené kvalitě HiDVD zabralo na disku 302 MB prostoru. Stejný čas uložený ve formátu Mpeg4 (DivX, XviD) v rozlišení 720\xD7576 (PAL) a standardním nastavením kvality uzmulo na disku 382 MB. Video lze ukládat jak z TV vysílání tak přes video vstupy.

Ošizené zde nejsou ani ostatní funkce. Základní uživatelské rozhraní je jednoduché a intuitivní. Všechny základní funkce lze ovládat za pomoci dodávaného dálkového ovladače.
Uživatel zde nezůstane ochuzen ani o featurky typu Video on desktop, tedy video promítané jako pozadí plochy a funkci Always on top zde pojmenovanou lehce netradičně - Top most.

TV
Základní rozhraní aplikace

Při sledování TV se v aplikaci neobjevil žádný závažný problém. Bez problémů probíhalo i nahrávání. Tuner měl tradičně potíže se zvládnutím nestandardního "nováckého" duálního vysílání (jsou tak vysílány některé seriály zahraniční provenience) kdy v reproduktorech bylo slyšet oba jazyky naráz. Lze vyřešit jen vyvážením sterea na požadovaný kanál například v nastavení zvuku Windows.

Samotný tuner se při provozu dosti zahřívá. V podstatě jej stačí mít jen připojen k USB portu a generované teplo se dostane na hranici 48-50 stupňů. Při sledování TV se teplota vyšplhala až na 59,4 stupňů což už je opravdu vysoká hodnota. Tuner neobsahuje žádné aktivní chladící prvky, je tak sice nehlučný, ale jeho uchopení do ruky po dvouhodinovém provozu je pak vcelku problém.

Závěr

Genius TVGo A03 je pěkný kus hardware. Škoda, že je pouze analogový, a kvalita obrazu je závislá na síle signálu a kvalitě antény. Silnou stránkou jsou naopak vstupy z externí zařízení v podobě redukcí S-Video, komposite a dvojice cinch konektorů pro zvuk. Poměrně vysoké zahřívání je nepříjemné, ale naštěstí na funkci zařízení nemá žádny vliv. Tento výrobek je nabízen za doporučenou koncovou cenu 2120 Kč bez DPH (2530 Kč s DPH) a vztahuje se na něj standardní dvouletá záruka.


Příslušenství

Diskuse