i-Tec USB 2.0 Hub 7 port - pohotové připojení

3. 10. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Potřebujete ke svému notebooku připojit několik USB zařízení najednou, ale na notebooku je málo volných portů? Pak si můžete pořídit takzvaný USB HUB, který běžně nabídne další 2 až 4 porty navíc, a zkombinovat je s porty na notebooku - takových zařízení je na trhu spousta. Ale co když je externích zařízení více a nebo prostě notebook často přenášíte a chcete vše napojit najednou? Potom je zde HUB, který nabídne hned 7 portů a usnadní tak příchody do kanceláře nebo návraty domů.

i-Tec USB 2.0 Hub 7 port  - pohotové připojení

Popis zařízení

Zařízení dorazilo do redakce ve standardním, nepříliš nápaditém balení. Pod průhledným plastem se v jednom prolisu ukrýval samotný HUB a v druhém prolisu napájecí zdroj spolu se spojovacím USB kabelem. Zezadu je balení uzavřeno tvrdým papírem s krátkým popisem v několika jazycích včetně českého. Obsáhlejší návod zde chybí. Dovozce (firma ComDis s.r.o.) na svých stránkách tvrdí, že manuál je obsažen, takže možná nebyl jen v zapůjčeném vzorku. Popravdě řečeno ani není návodu příliš třeba.

Uvnitř nevýrazného obalu se nacházel opravdu pěkný kousek zařízení, který vedle své užitečnosti může být pro technické "fajnšmekry" také pěkným doplňkem na pracovním stole. Tělo HUBu je tvořeno bílým lesklým plastem s decentním logem Certified Hi-Speed USB, logem výrobce i-Tec a názvem produktu. Rovněž všechny USB konektory mají v sobě bílý plast, což působí opravdu elegantně. Na zaobleném čele je potom efektní průhledný plast s "kouřovým" zatmavením. Ze stejného materiálu je i stojan, který lze zespodu na HUB nasadit a celé zařízení efektně postavit na stůl. Při zapojení HUBu do elektrické sítě svítí na jeho čele (pod "kouřovým" plastem) červená dioda, která pěkně doplňuje celkově dobrý dojem z líbivého vzhledu zařízení.

Na zadní straně zařízení je umístěn jeden konektor pro propojení s notebookem, nad ním napájecí konektor pro elektrický adaptér a pak již následuje prvních 5 USB konektorů určených pro připojení periferií. Další 2 porty pro periferie jsou potom na čele zařízení a lze je pohotově využívat např. pro občasné napojení USB Flash pamětí. Externí napájecí adaptér dodá potřebnou energii periferiím, pokud by USB konektor v notebooku nestačil.


Praktické zkušenosti

Zařízení se opravdu rychle zabydlelo na mém pracovním stole a hned jsem do něj napojil vše, co potřebuji. Notebook byl zrozen proto, aby mohl být přenášen, a tak jej hodně lidí nosí mezi domovem a prací nebo školou. Po návratu domů nebo příchodu do práce pak uživatel používající více periferií jistě ocení pohotovost připojení všech zařízení k notebooku jediným USB propojovacím kabelem. 7 portů se někomu může zdát hodně, ale například já běžně používám externí myš, tiskárnu, WebCam, externí pevný disk pro zálohování dat a scanner. Mezi další zařízení, která mě napadají, je PDA, mobil nebo třeba i sluchátka pro VoIP (existují USB redukce na audio IN/OUT). A to vše lze jednoduše a snadno napojit jediným konektorem po návratu domů nebo příchodu do kanceláře.

Hub je napájen malým externím adaptérem. Při funkci se HUB nezahřívá, takže není třeba se bát popálení při manipulaci s ním. Abych nebyl jen pozitivní, narazil jsem při třítýdenním testu i na jeden neduh, který ovšem kazí jen estetický dojem. Jde o to, že zařízení je ve stojánku postaveno na výšku a pokud vyplníte všechny USB porty, je stabilita stojánku tatam.

Závěr

i-Tec USB 2.0 Hub 7 port může uživatelům náročnějším na počet USB periferií velice usnadnit jejich připojovaní po návratu s notebookem domů nebo příchodu do práce. Díky univerzálnosti USB rozhraní tak může částečně nahradit dokovací stanici uživatelům, kteří v notebooku nemají dokovací konektor nebo prostě chtějí uspořit finance. Mimo praktických vlastností potěší tento USB HUB i oko uživatele náročnějšího na design. A komu by snad nestačilo 7 portů, může propojit více HUBů najednou až do využití maximálního počtu 127 připojených USB zařízení ;-). Zbývá už jen dodat, že zařízení lze zakoupit za koncovou cenu kolem 600,- Kč bez DPH (714,- Kč s DPH) se zárukou 2 roky.

Příslušenství

Diskuse