i-tec PREMIUMplayer - hudba, obrázky a video do kapsy

24. 10. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

i-tec PREMIUMplayer se řadí do kategorie dostupných multifunkčních přehrávačů s pevnou (flash) pamětí o kapacitě 1 GB (v přípravě je i 2GB verze). Zaujme především osobitým designem, velkým barevným LCD, vestavěnými stereo reproduktory a možností přehrávat nejen hudbu, ale i video či prohlížet obrázky. To vše v příjemných kompaktních rozměrech a za cenu 1500 Kč bez DPH.

i-tec PREMIUMplayer - hudba, obrázky a video do kapsy

Obsah balení

V nevelké krabičce po rozbalení najdeme samotný přehrávač, USB kabel pro připojení k PC/notebooku, nabíječku a dodávaná sluchátka typu "pecka" (včetně náhradních molitanů). Balení je dále doplněno o CD, kde najdeme aplikaci pro konvertování videa do podoby, jež umí zařízení přehrát, uživatelskou příručku včetně české části, šňůrku na krk a černé uzavíratelné pouzdro určené k přenášení přehrávače.

Konstrukce a vzhled

Vzhledově nelze přehrávači nic vytknout. Kombinují se zde matně a leskle stříbrné prvky a celkově vypadá zařízení líbivě. Punc originality dodávají zařízení dva vestavěné stereo reproduktory vyvedené v horní části na boky přístroje. Přehrávač tak na první pohled vypadá trochu jako mobilní telefon typu "véčko". Ve fotogalerii si jistě uděláte lepší představu.

Konstrukční zpracování je také bez chyby. Tělo přehrávače je pevné, při stisku jednotlivé plasty nevržou a ani při zatřepání s přístrojem nejsou slyšet žádné nelibé zvuky. Kapsu vám zařízení rozhodně neutrhne, jelikož při rozměrech 74 x 49,5 x 18 mm váží pouhých 34,5 g.

Ovládání

Ovládání je klasickou slabší stránkou levnějších modelů MP3 přehrávačů a ani zde tomu není jinak. Většina tlačítek je umístěna na bocích přístroje kromě tlačítka Power (play/pause), které se nachází pod displejem. Z toho pramení první problém, a to je ztížené ovládání jednou rukou. Jednotlivá tlačítka naštěstí neleží přímo naproti sobě, takže si lze po čase zvyknout. Zpočátku se však často stává, že při stisku tlačítka na jedné straně omylem stisknete i protilehlé a zamýšlený efekt je pak zcela jiný nebo žádný.

Celkově najdeme na zařízení 6 tlačítek. První tři – vpřed, menu, vzad jsou umístěna na levém boku, kolébkové tlačítko hlasitosti a reset na pravém a tlačítko Power na čelní straně pod displejem. Všechna tlačítka jsou dostatečně velká a problémy s jejich stiskem by neměl mít ani člověk s většími prsty. Zarážející je však velikost tlačítka reset, která si v ničem nezadá s ostatními. Navíc je označeno kolečkem, jako tomu bývá u funkce record. Bez předchozího přečtení manuálu je tedy záměna otázkou chvíle.

Dalším mínusem je jistě absence přepínače hold, zvláště pokud uvážíme volně přístupné tlačítko reset. Tlačítka mají naštěstí tužší stisk a při nošení ve volné kapse se za dobu testování nestalo, že by došlo nechtěně ke stisku některého z tlačítek. To však nelze vyloučit při nošení přehrávače v kapse stísněnější.

S ovládání souvisí i pohyb v menu. Ten se realizuje kombinací tlačítek menu a play. Především pohyb adresářovou strukturou je v porovnání s jinými přehrávači zdlouhavý a uživatel je nucen i třeba 10x po sobě stisknout tlačítko mode, než se dostane do kýžené nabídky. Další menší nepříjemností je nutnost po vypnutí displeje stisknout tlačítko pro požadovanou funkci 2x po sobě. Tedy při prvním stisku dojde k rozsvícení displeje a teprve při druhém například ke skoku na další skladbu. Tato "feature" tak zde supluje právě absenci přepínače hold. Je ale zvláštní, že právě jediné tlačítko reset reaguje hned na první stisknutí a to navíc tak, že dojde okamžitě k vypnutí přehrávače, nikoli k jeho znovunastartovaní :-)

Displej

Displej zařízení má velikost 1,8", rozlišení 160 x 128 bodů a dokáže zobrazit až 65.000 barev. Díky těmto vlastnostem na něm lze prohlížet fotografie ve formátu BMP nebo JPEG stejně tak jako přehrávat video, které ale musí být pro potřeby přehrávače konvertováno do formátu .smv pomocí dodávané utility. Během přehrávání pak dokáže zobrazovat informace o přehrávané skladbě (ID3 tag), stav baterie, uplynulou a celkovou dobu skladby, slova skladby (formát .lrc) a animovaný ekvalizér, který je zde spíše pro efekt.

Funkce

Hlavní menu přehrávače je rozděleno celkem do pěti sekcí. Krátce si poreferujeme o každé z nich.

Music - Asi nejdůležitější funkce, která umožňuje přehrávání skladeb uložených v paměti. Podporovány jsou formáty MP3, WMA a WAV. Během testu si zařízení bez problémů poradilo s těmito kodeky v nejrůznějším nastavení kvality. Tedy WMA variable, MP3 variable, WMA i MP3 s vysokým bitrate (320 kbps) a dokonce i WMA losseless, což nebývá u této kategorie přehrávačů pravidlem. Soubory WAV pak zařízení přehrálo i v režimu kvality CD (44 KHz, 16 bit).

Reprodukci lze ovlivnit ekvalizérem s celkem pěti předvolbami (Normal, Rock, Jazz, Classic a Pop). Na vjem zvuku toto však příliš vliv nemá, pouze dochází k zesilování/zeslabování reprodukce - soudě subjektivně při použití kvalitních sluchátek Koss PortaPro.

S absencí programování přehrávání stejně tak jako s tím, že mód přehrávání se nedá změnit přímo na obrazovce při přehrávání, ale je třeba se k němu "proklikat" do menu nastavení, se musíme smířit. Naštěstí reprodukce neustává ani při pohybu v menu.

FM - Integrovaný tuner potřebuje ke své funkci připojená sluchátka, která využívá jako anténu. Podporuje jak manuální, tak i automatické ladění. Dle výrobce se do jeho paměti vejde až 40 stanic. Trošku nešťastně je znovu vyřešeno automatické ladění, kdy je uživatel nucen stále držet tlačítko vpřed, dokud se všechny stanice nenaladí. Z rádia lze i nahrávat, a to do formátu WAV. Jakékoli úpravy nastavení kvality nebo formátu záznamu nejsou možné, avšak výchozí kvalita je naprosto dostatečná.

MTV - tato funkce označuje přehrávání videa. Přehrát lze jen soubory s koncovkou .smv. K převodu videí do tohoto formátu slouží utilita umístěna na přiloženém CD. Její rozhraní je velice intuitivní a spolehlivě převádí jak formáty DivX, Xvid, tak i MPEG.


motion video
Okno aplikace Motion Video

Vybrat si lze z několika možností nastavení kvality, případně experimentovat a volit parametry převodu ručně. Jediný menší nedostatek této aplikace se projevil při ukládání souborů. Aplikace automaticky za název souboru doplní koncovku .dsmv, a tím pádem přehrávač soubor pak nevidí. Jedinou možností je přejmenovávat soubory ručně.

Samotné přehrávání pak probíhá více méně plynule při nastavení medium quality a rozlišení 160 x 128. při vyšším stupni kvality je již video trhané. Přehrávač tedy rozhodně není určen ke sledování filmů atp. Funkce přehrávání videa je spíše jen příjemným doplňkem.

Record - Klasická funkce záznamníku nebo diktafonu. Hlasový záznam je ukládán ve formátu ADPCM v kvalitě 8 kHz, což je pro mluvené slovo dostatečné.
Výrobce se svých materiálech na internetu zmiňuje o možnosti nahrávat hudbu přímo do zařízení prostřednictvím LINE IN (například z discmanu). Tuto funkci však v reálu zařízení postrádá. Nemá žádný Line IN vstup, podporu ve firmware ani není dodáván potřebný jack > jack kabel. Neuspěl jsem ani při pokusu nahrát zvuk do zařízení přes výstup pro sluchátka (někdy bývá sdílený).

Picture - Přístroj podporuje obrázky ve formátech BMP a JPEG. Obrázky BMP dokáže zobrazit i ve větších rozlišeních, než je defalutní rozlišení displeje. Podařilo se mi zobrazit i obrázek o velikosti 1024 x 768 (delší načítání). Soubory JPEG jsou limitovány velikostí. Korektně jsou zobrazeny jen do rozměrů 160 x 128, při větších se zobrazí jen černo-bílé proužky.

Veškerá data se do přehrávače nahrávají přes USB 2.0 rozhraní. V systémech Windows ME/2000/XP tedy nemusíte mít nainstalované žádné ovladače. Přehrávač se automaticky hlásí jako mass sotrage zařízení. Z toho tedy vyplývá, že na zařízení můžete nahrát i libovolná další data (např. dokumenty, tabulky) a používat jej jako flashdisk. K tomu ještě dodám, že kopírování 16 WMA souborů o celkové velikosti 63 MB trvalo 3 minuty : 17 sekund, tedy rychlostí 0,32 MB/s. Zaplnění celé 1 GB paměti si tedy vyžádá nějaký ten čas :-)

Baterie

Pochvalu si přehrávač jistě zaslouží za výdrž na baterie. Při plném nabytí dokázal bez přestání hrát 12 hodin. Další nespornou výhodou je možnost nabíjení přes USB například v notebooku. Za nevýhodu se dá naopak považovat nemožnost práce se zařízením během nabíjení a nemožnost akumulátor vyměnit.

Závěr

Tento přehrávač je určen především pro méně náročného zákazníka, kterému za cenu 1511 Kč bez DPH (1 799 Kč včetně DPH) nabídne opravdu dlouhou výdrž při poslechu hudby, zároveň (omezenou) možnost prohlížet si na cestách své fotografie či upravená videa, a to vše ve velice kompaktních rozměrech (včetně funkce univerzálního flashdisku). Celkový dojem z přehrávače kazí hlavně nepříliš povedené ovládání a zdlouhavý pohyb v menu. Zajímavostí jsou pak v této cenové kategorii vestavěné stereo reproduktory. Na produkt se vztahuje dvouletá záruka.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse