Intel Entry Storage System SS4000-E - až 2 TB na síti

27. 6. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Pro menší až střední firmy nebo náročnou domácnost přichází Intel se zajímavým RAID řešením. Je menší a levnější než klasické servery, ale nabízí velmi podobné funkce. Jde o tzv. NAS (Network-Attached Storage) fungující na Linux Kernel 2.6. Pojďme se podívat, jak se s ním pracuje.

Intel Entry Storage System SS4000-E - až 2 TB na síti

Nejprve ale...

Co je to RAID
Redundant Array of Independent / Inexpensive Disks, tedy po česku vícenásobné diskové pole nezávislých / levných disků. Původně se používalo slovo "levný", čímž se zdůrazňovalo, že lze dosáhnout sofistikovaného systému zabezpečení dat proti ztrátě pomocí běžných, tedy nijak výjimečně drahých disků. Celý fígl spočívá v řadiči. Ten podle nastavené RAID úrovně zapisuje data ne na jeden, ale na více disků, a to různými způsoby. My se podíváme na ty úrovně, které nabízí toto diskové pole.

RAID 0

RAID 0
Není obsahem původní koncepce ochrany dat, protože v podstatě žádnou neposkytuje, ale je dobré se na něj podívat a poznat, jaké výhody přináší. Jeho principem je tzv. striping spočívající v rozdělení souboru na malé fragmenty, které se ukládají střídavě na jednotlivé disky. Tím je dosaženo větší rychlosti zápisu a navíc lze z velkého množství fyzických disků udělat menší množství větších logických, či naopak tam, kde je problém mít velké množství disků, lze celkem pružně "vytvořit" další. Na druhou stranu jsou však fyzické disky na sobě závislé a jeden bez druhého jsou v podstatě k ničemu.

RAID 1

RAID 1
Tady se setkáváme s metodou zrcadlení, neboli mirroringu. Ta přináší nejjednodušší a přitom nejefektivnější metodu zálohování dat. Nejde o nic jiného, než ukládání totožného obsahu paralelně na více disků (v praxi nejčastěji 1:1, tedy dva disky obsahují to samé). Výhodou je existence dat na dvou discích a tedy pravděpodobnost, že o ně přijdeme, je výrazně snížena (pokud bude například pravděpodobnost 1:1000, že se HDD během měsíce porouchá, pak po zapojení stejného disku a použití RAID 1 klesá pravděpodobnost ztráty dat na 1:1 000 000). Dalším plusem je rychlejší čtení, protože při použití nezávislých řadičů mohou být z obou disků čtena různá data. Nevýhodou je potom poloviční využitelná kapacita pevných disků.

RAID 5

RAID 5
Používá striping v kombinaci s paritou bloků. Funguje to tak, že na dva a více disků se zapisují data do bloků, které jsou střídavě adresovány jednotlivým diskům, a na jeden se zapisuje pouze výsledek logické operace nonekvivalence, neboli výlučného součtu (XOR operace – Exclusive Disjunction). Ta funguje tak, že jen v případě, kdy jen a pouze jeden bit na dané pozici má hodnotu 1, pak je výsledkem 1, jinak vždy O.

Krátký příklad: A1=0001110, A2=0000101, A3=0001000, pak výsledkem bude Ap=0000011. Pokud se porouchá například první disk, vezme se ApxA2xA3 a vrátí se nám hodnota A1=0001110.

Pokud je jeden z disků určen výhradně pro paritní zápisy, jde o RAID 3. Verze 5 se liší tím, že paritní výsledky zapisuje střídavě na všechny disky.

RAID 10
RAID 10 (1+0)
Je kombinací Mirroringu a Stripování, kde dochází k zrcadlení na úrovní disků, tedy dvojice má vždy stejný obsah, ale o úroveň nad nimi dochází ještě k rozdělení dat, takže tato dvojice obsahuje pouze polovinu bloků a druhou má jiný pár. Díky zdvojení se dociluje dobré ochrany před ztrátou dat a nedochází zde ke zpomalení, které doprovází RAID 5 díky výpočtu XOR operace.


Nyní už k samotnému Intel EntryStorage SS4000-E

Obsah balení
Spolu s přístrojem najdete v krabici nezbytný kabel napájení, kablík pro připojení k LAN, CD se softwarem a Recovery CD, stručný manuál s údaji potřebnými k rychlému zapojení v téměř "obrázkovém" provedení a k němu ještě doplňující informace v textové verzi. První CD obsahuje užitečnou dokumentaci, prográmek (konzoli) pro správu disků a klienta pro zálohování a obnovu dat. Recovery CD se používá například v případě zhroucení systému a následné nestabilitě OS.

Přístroj je standardně dodáván bez pevných disků!

Popis přístroje
Čelní strana je z černého plastu a dominují jí čtyři otvory pro 3,5'' HDD. Tyto šachty jsou kryty mřížkou pro lepší cirkulaci vzduchu a dají se snadno odejmout. Pod nimi najdeme celkem sedm LED. Dva páry informují o zapojení, případně aktivitě LAN sítí, do kterých je přístroj připojen (k dispozici jsou dva RJ-45 porty), a zbylé tři o napájení, stavu a práci s disky. Každý disk má vedle svých dvířek ještě navíc vlastní LEDku, která informuje o jeho činnosti.

Disky se vkládají do rámečků, ke kterým se přichytí šroubky, a celek poté funguje jako malý šuplíček, který se bez problémů pohybuje svou šachtou. Na jejím vzdáleném konci čeká na disk konektor, takže se při instalaci obejdete úplně bez drátů.

Zbytek těla je v kovovém krytu. Na zadní straně najdete kromě napájení zmíněné dva RJ-45 konektory (GLAN), dva USB 2.0 porty, slot pro zámek proti nenechavcům, tlačítko RESET a malý a velký ventilátor.

Instalace
Přístroj si rozumí s OS: Microsoft Windows Server 2003, MS Windows 2000 Professional, MS Windows XP Home / Professional, Mac OS X nebo Red Hat Linux. V případě Windows XP je zapotřebí Service Packu 2.

Z instalačního CD se do počítače zkopírují potřebná data a mezi programy přibude EntryStorage console. Ten po spuštění vyhledá zařízení a nabídne možnost nalogovat se jako administrátor nebo namapovat jednotlivé sdílené složky, jako by šlo o síťové disky. Pokud však do zařízení sami instalujete HDD, bude zapotřebí také nastavit požadovanou úroveň ochrany RAID. To se však snadno udělá právě v prostředí této konzole. Systém ke svému spuštění potřebuje minimálně jeden 80GB pevný disk. Připravení na provoz může podle údajů výrobce trvat 10 minut až 40 hodin v závislosti na velikosti disků a zvolené úrovni RAID ochrany.

Ovládání samotného přístroje probíhá tak jako u většiny dnešních síťových komponent ve webovém rozhraní a je vcelku intuitivní. V případě potřeby je k dispozici podrobný manuál v PDF formátu.

Pohled pod kapotu
Jádrem systému je procesor Intel 80219 běžící na frekvenci 400MHz. S ním spolupracuje 256MB DDR RAM a 32MB NOR Flash paměti, ze které bootuje Linux. Právě linuxovský Kernel 2.6 pohání tento stroj, jde o jeho nejnovější generaci. Připojit můžeme až 4 HDD (3,5''), takže udávaná maximální kapacita jsou 2 TeraByty. Disky jsou připojeny k hlavní desce rozhraním SATA-I, tedy pracujícím na frekvenci 1500MHz, při účinnosti 80% jde tedy o rychlost 1200Mb/s (150MB/s).

Přístup k datům
Přístroj disponuje dvěma LAN konektory a může být sdílen dvěma nezávislými sítěmi. Jeho IP adresa může být statická, případně se přístroj může chovat jako DHCP klient/server. K jednotlivým složkám lze přistupovat jednak namapováním síťových disků, jednak přes ftp protokol. Vždy se ale uživatel musí prokázat jménem a heslem, která ho opravňují ke čtení konkrétních dat, případně i k jejich zapisování, pokud k tomu má nastavená příslušná práva. Povolit přístup k datům lze jednotlivě nebo pro celou skupinu uživatelů.

Pokud chceme vytvořit další sdílenou složku, v uživatelském rozhraní se přihlásíme jako administrátor, zvolíme název složky a protokol, pod kterým k němu budou uživatelé přistupovat. Zde je důležité, zda jej budou používat uživatelé Windows / Mac OS X, kteří využívají CIFS (Common Internet File System) protokol, nebo ostatních OS – NFS (Network File System) protokol. Pak už jen zvolíme uživatele nebo jejich skupiny, které k němu budou mít přístup (jen Read, nebo Read/Write). Úplně stejně lze pracovat s daty na USB zařízeních, které se taktéž sdílejí jako síťový disk.

Obnova dat
Jednak je přístroj vybaven SW sadou pro obnovu dat ztracených například při poškození jednoho z disků, a jednak nabízí možnost Remote Boot pro počítače, jejichž disky byly zálohovány na tomto zařízení a které disponují Network Interface Card (NIC) s podporou Pre-boot eXecution Environment (PXE). Vyplatí se tedy občas udělat zálohu, pokud jsme nenastavili automatickou kontrolu. V případě havárie počítače je tato funkce leckdy doslova k nezaplacení.

Praktické zkušenosti
Jedinou výtku k celému systému mám ohledně jeho hlučnosti. Ta sice nepřekračuje úroveň hluku běžného stolního počítače, ale pokud by měl běžet nepřetržitě v domácnosti, asi by docela rušil. V hluku kanceláře ale nebude znamenat žádný problém. Jinak byla práce s tímto zařízením v podstatě bezproblémová až na detail, že se po několika dnech (nejspíš vlivem výpadku proudu, který jsem ovšem nezaznamenal) nedalo se systémem komunikovat, ale tlačítko Reset vše vrátilo do původních kolejí.

Závěr
Závěrem musím potvrdit slova výrobce, který říká, že jde o zařízení určené především malým až středním podnikům, které chtějí sdílet data a zároveň se nebát jejich ztráty. Pokud firmu nemáte, ale doma byste chtěli mít pořádnou úschovnu dat, rychlejší a bezpečnější než jakýkoliv externí disk přes USB či FireWire a cena 15 232 Kč bez DPH (18 126 Kč včetně DPH) (bez disků) pro Vás není velkým oříškem, pak směle do toho. Záruka je tříletá.

K testu zapůjčil: Kvazar - Micro s.r.o.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse