Logitech Cordless Internet Handset

14. 11. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Vadí Vám na volání přes Skype nutnost sedět u počítače a používat sluchátka/mikrofon? Už nemusí. Logitech nabízí zařízení na první pohled nerozlišitelné od běžného domácího bezdrátového telefonu. Můžete s ním používat Skype až v 50m vzdálenosti od PC v zástavbě a až 280 m ve volném prostoru. Toto zpříjemnění přijde na cca 3.353,- Kč bez DPH.

Logitech Cordless Internet Handset

Obsah balení

V krabici najdete telefon, dva AAA Ni-MH akumulátory s kapacitou 750 mAh, klipsnu na pásek, vysílač/přijímač, který se připojí k PC pomocí USB kabelu (dále jen USB base), CD s ovladači, nezbytný tištěný manuál a nabíjecí kolébku s adaptérem. USB base si samozřejmě bere energii z přímo z počítače, ale nabíjení akumulátoru je řešeno pomocí kolébky s vlastním adaptérem. Výhodou však je, že obojí může být umístěno jednotlivě, například v kanceláři, kde ho využívá více lidí.

Vnější popis

Tělo je plastové v kombinaci stříbrné a černé barvy. Nebýt tlačítka s logem Skype, nešlo by vůbec poznat, že nejde o běžný telefon. Zhruba v polovině je telefon ohnutý o (odhadem) 4-6°, což je příjemné jednak tím, že je mikrofon blíž k ústům, a také tím, že je příjemnější práce s displejem. Ten je barevný a zobrazí najednou tři řádky textu, záhlaví a kontextová tlačítka. Dohromady tedy pět řádků.

Klávesnice svým rozmístěním připomíná nejvíc asi mobilní telefony Nokia, více prozradí fotky v galerii. Dvě kontextová tlačítka a čtyřsměrová klávesa přímo pod displejem zajišťují pohodlný pohyb v menu. Jiná tlačítka kromě těch na klávesnici zde nejsou, uvítal bych alespoň samostatné klávesy pro ovládání hlasitosti. Na zadní straně je jen kryt baterie a reproduktor pro vyzvánění a hlasitý odposlech. Uprostřed levého boku potom najdeme jack pro připojení handsfree sady (není součástí balení).

Rozměry jsou 133 x 45 x 25 mm a hmotnost činí i s dodanými bateriemi 110 gramů, což jsou naprosto standardní vlastnosti běžného bezdrátového domácího telefonu.

Instalace

Výrobce udává, že zařízení lze používat pouze s OS Windows 2000 nebo XP. Uživatelé Skype pro Linux či Mac OS X se musí poohlédnout jinde či sledovat, zda Logitech neuvolní nové ovladače.

Instalace by měla probíhat v pořadí: CD s ovladačem a po požádání připojit USB base. Poté se spustí Skype (pokud není nainstalován, můžete tak učinit přímo z CD) a v jednoduchém dialogu umožníte jeho používání jinou aplikací a je to. Je doporučeno nastavit vlastnosti záznamu a přehrávání zvuku v příslušném nastavení Windows.

Důležité upozornění se týká baterií, ty by měly podle návodu být poprvé používány až po 14-ti hodinovém nabíjecím cyklu.

Praktické zkušenosti

Po instalaci zařízení fungovalo bezchybně, ihned se našlo s USB částí i programem Skype a bez dalšího nastavování se dalo ihned používat. Jedinou menší výtku bych měl k nutnosti spustit aplikaci Skype přímo z počítače, přes telefon to bohužel nelze, ale to je samozřejmě maličkost.

Kontakty je možné používat buď přímo ze seznamu kontaktů v PC, nebo v seznamu v telefonu. Tam se ale dají ukládat pouze telefonní čísla přímo do telefonní sítě, nikoliv Skype kontakty. Ty se musí spravovat přímo v PC. Pro jejich volání stačí stisknout Skype tlačítko, vybrat dotyčného a potvrdit.

Při samotném hovoru se nabízí pod Options funkce jako je mute, interkom nebo se podívat do seznamu čísel, bohužel tu chybí možnost přizvat další účastníky ke konferenci, což mi přijde docela škoda. Pod pojmem speaker je možné vypnout/zapnout hlasitý odposlech. Jeho kvalita je dostatečná, nikoliv oslnivá. Hlasitost se v obou případech ovládá čtyřsměrovým tlačítkem, a to logicky šipkami nahoru a dolu.

K dispozici je taktéž několik možností personifikace telefonu a to jak nastavením tapety na displej, tak přiřazením různých vyzváněcích melodií jednotlivým kontaktům a to jak Skype, tak i normálním číslům uloženým v telefonu. Pouze tmavě oranžová barva podsvícení kláves nejde přenastavit.

Výrobce udává výdrž baterie 120 hodin v pohotovostním stavu a 10 hodin při hovoru. V praxi vydržel v pohotovosti s jedním 4 minutovým hovorem cca 100 hodin. Tím se dostávám k jednomu malému mínusu tohoto zařízení, a tím je nemožnost použití Li-Ion článku. Respektive manuál jasně říká, že je nutno používat Ni-MH akumulátory. Ty jsou sice dnes stále standardní u podobných zařízení, ale díky svému paměťovému efektu ne optimální. Je na to třeba při používání myslet a například nedávat telefon do kolébky po každém hovoru, ale naopak počkat, až se baterie z velké části vybije několika hovory.

Mezi USB částí a telefonem se data přenáší na frekvenci 1880-1900 MHz, čili by nemělo docházet například k rušení Wi-Fi sítí apod.

Přesné údaje o rozsahu frekvence reproduktorů, respektive mikrofonu, se mi bohužel nepodařilo vypátrat, nicméně subjektivně hodnotím kvalitu zvuku jako velmi dobrou, limitujícím faktorem je podle mě samotný Skype, respektive připojení k internetu.

Zajímavá je možnost používat několik těchto přístrojů s jednou USB base nebo mít víc základen a v telefonu si vybrat, ke které z nich se chcete připojit. Mezi jednotlivými jednotkami lze samozřejmě využívat funkci interkomu, tedy komunikovat mezi samotnými telefony. To se děje jen za pomoci USB základny, tedy bez využití Skype aplikace.

Mezi doplňkové funkce patří možnost nastavit na telefonu čas, případně budík.

Závěr

Internet Handset je zaměřen na uživatele, kteří často využívají volání přes Skype a chtějí získat trochu té svobody pohybu. Je snadné si představit, jak je tento telefon využíván například v menší kanceláři. Díky své možné multiplicitě a funkci interkomu poslouží i pro hovory například mezi kolegy z jiných kanceláří/pater bez používání Skype a zatěžování tak firemního připojení k internetu, záleží na kvalitě signálu v dané budově.

Nabídne základní funkce a jednoduché rozhraní, velmi příjemná je možnost připojení handsfree sady, ale trochu zklamáním je životnost na baterie a nemožnost použití kvalitnějších Li-Ion článků. Dají se ale samozřejmě dokoupit baterie s větší kapacitou než je dodávaných 750 mAh.

Doporučená koncová cena Logitech Cordless Internet Handsetu je cca 3353,- Kč bez DPH (3990 Kč s DPH).

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse