Premium Notebook Headset - nejen pro komunikaci

19. 9. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Martin Šrámek

Komunikace po internetu se pomalu ale jistě stává nedílnou součástí dnešní moderní doby. Firma Logitech nejen pro tuto oblast přináší další užitečnou pomůcku - Premium Notebook Headset. Co se pod tímto honosným názvem ukrývá odhalí následující recenze.

Premium Notebook Headset - nejen pro komunikaci

balení

Začíná být pravidlem, že výrobky firmy Logitech jsou důkladně zalisovány do průhledné umělé hmoty. Pro otevření balení tak musíte použít nůžek či ostrého nože. Výhodou tohoto balení však je, že bez nutnosti výrobek rozbalit na první pohled vidíme, že se pod názvem Premium Notebook Headset skrývají sluchátka s integrovaným mikrofonem.

Z obalu se také dozvíme v několika světových jazycích podrobné informace o produktu, jejichž stručný výtah je zde i česky. Uvnitř balení nalezneme nejen zmíněná sluchátka s integrovaným mikrofonem, ale i cestovní pouzdro, uživatelskou příručku a redukci USB rozhraní na analogové.

Jak to vypadá

Sluchátka jsou vyrobena z plastu v moderní líbivé kombinaci černé a stříbrné. Na reproduktorech jsou vyměnitelné černé molitanové návleky. Oblouk sluchátek je lemován gumovým páskem a je konstruován tak, že neprochází přes temeno hlavy, ale vede přes její týl. Dále se dá nastavit úhel sevření reproduktoru a oblouku sluchátek a posunutím reproduktoru v podélném směru seřídit střed sluchátka do ideální polohy pro poslech.

Mikrofon je na nepružném raménku vedoucím od levého sluchátka. V případě, že zrovna mikrofon nepoužíváme, lze raménko sklopit až ke sluchátku tak, že nijak nepřekáží. Lze rovněž v malém rozmezí korigovat vzdálenost od úst.

Na 1,5 m dlouhém kabelu je umístěno integrované ovládání hlasitosti pomocí potenciometru (otočného kolečka) a posuvný přepínač pro vypnutí a zapnutí mikrofonu. Rovněž je zde sponka pro upevnění na oblek. Na konci kabelu jsou dva klasické jack konektory, jeden sluchátkový a jeden pro mikrofon. Pokud jeden z konektorů nepoužíváme, lze jeho volný konec zasunout do praktické sponky umístěné na konci kabelu.

Cestovní pouzdro je vyrobeno z černé umělé hmoty, tvarem a velikostí připomínající klasické obaly na holící strojky. Jeho rozměry jsou 170 x 134 x 45 mm. Vnitřek pouzdra je tvarován pro uložení sluchátek a pro připevnění usb-analogového adaptéru. Na jednom konci tohoto adaptéru je USB konektor a na druhém 55 x 25 x 10 mm krabička se dvěma analogovými vstupy. Jeden pro sluchátka, jeden pro mikrofon. Oba konce adaptéru jsou spojeny krátkým, přibližně 60mm kabelem.

A jak to funguje

Nasazení sluchátek se napoprvé jeví jako nesplnitelný úkol. Pokud se nám to povede, mnohdy až za přispění obrázkového návodu v manuálu, a sluchátka upravíme do patřičné polohy, zjistíme, že jsou velice dobře ergonomicky tvarována a na hlavě i na uších sedí pohodlně a pevně.

Sluchátkový set samozřejmě nepotřebuje instalaci softwaru. Jeho nastavení je závislé na nastavení zvukové karty. Připojení přes USB adaptér se obejde také bez potíží a to i ve verzi Windows 98. Jediná záludnost se může projevit v nefunkčním ovládání hlasitosti pod Windows. Tady je nutno otevřít ovládání hlasitosti a ve vlastnostech změnit směšovací zařízení z vaší zvukové karty na zařízení Logitech.

Samotné reproduktory se vyznačují čistým přednesem. Subjektivně velmi příjemným dojmem působí reprodukce basů. Hodí se tedy, jak výrobce napovídá, nejen pro internetovou komunikaci, ale i pro připojení k vašemu MP3 přehrávači. Mikrofon je dostatečně citlivý. Jeho uchycení je na sklopném pantu, a lze ho přizpůsobit do optimální polohy. Není tedy handicapem, že samotné raménko je vyrobeno z nepružného plastu a ne z tvarovatelné hmoty.

Ovladač hlasitosti umístěný na kabelu se osvědčil jako velmi užitečná pomůcka. Rovněž tak možnost zapnutí/vypnutí samotného mikrofonu. I když mám výhrady k nepříliš přesvědčivému chodu tohoto posuvného přepínače, vliv na jeho bezchybnou funkci to však nemělo.

Další užitečnou pomůckou je cestovní pouzdro. Musím však konstatovat, že z názvu Premium Notebook Headset bych si představoval pouzdro daleko menší rozměrů. Pokud totiž vlastníte notebook kompaktnějších rozměrů, budete místo pro cestovní pouzdro v brašně hledat jen stěží.

Sluchátkový set má parametry dle výrobce: frekvenční rozsah 20-20 000 Hz, mikrofon 100-10 000 Hz, citlivost -62 dBV/µBar, -42 dBV/Pa +/- 3 dB.

Závěrem

Logitech Premium Notebook Headset stojí 1000,- Kč bez DPH (1 190,- Kč s DPH) a vztahuje se na něj běžná dvouletá záruka. Za tyto peníze dostaneme nejen výborný nástroj pro komunikaci na internetu, ale svým kvalitním zvukem se sluchátka nenechají zahanbit ani při poslechu hudby z vašeho mp3 přehrávače, ani při sledování videa.

Fotogalerie - Logitech Premium Notebook Headset

Příslušenství

Diskuse