Logitech VX Revolution - revoluční kolečko

12. 9. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Nejnovější přírůstek z myší farmy Logitechu je tak trochu středem pozornosti, protože po dlouhé době přinesl něco nového. Na rozdíl od konkurence se však nesnaží ohromit zbytečně jemným rozlišením DPI, nýbrž přináší velmi rychlý pohyb po rozsáhlých dokumentech. Její kolečko totiž může fungovat jako setrvačník a točit se až 7 vteřin. Mimoto jde ale o velmi povedenou myš s osmi programovatelnými tlačítky.

Logitech VX Revolution - revoluční kolečko

Předem ještě upozorním, že Logitech uvedl dvě myši, které mají v názvu "Revolution". Model VX je tou z nich, která je určena pro notebooky a o které pojednává tento článek. Je menší, dá se do ní zasunout bezdrátový USB přijímač a obsahuje běžnou baterii. Model MX je určen pro desktopy, má trochu jiný tvar a je větší, používá akumulátor s dobíjecí kolébkou a má servomotorek, který přepíná mezi módy používání kolečka.

Obsah balení

V krabici nechybí nic, co by tam mělo být. Kromě myšky výrobce přibalil stručný manuál, několik slov o záruce a zacházení s baterií, která je přiložena, a samozřejmě CD s ovladači a SW pro konfiguraci myši. Po tom, co se nám podaří ji vyprostit z obalu, můžeme si ji pořádně prohlédnout.

Vnější popis

Kromě převážné plochy horní strany, která je šedivá, je celé tělo černé a tlačítka (kromě dvou hlavních) mají barvu stříbrnou. Zařízení je vyrobeno z plastu s výjimkou kolečka, které je kovové. Tvar je ergonomický, s jednoznačným sdělením: "jsem jen pro praváky", kterým ale nabídne velmi komfortní tvar. S mými dlouhými prsty bych sice ocenil o něco větší rozměry, nicméně je nutno podotknout, že je zde možnost používat o něco větší desktopovou verzi Revolution MX.

Hlavní tlačítka jsou součástí hlavního krytu a jejich stisk je jasný a snadný. Mezi nimi je rolovací kolečko o malinko větší než je standardní velikost a před ním, směrem ke středu, je tlačítko defaultně sloužící ke spuštění internetového prohlížeče na adrese jednoho z vyhledávacích serverů (dokáže automaticky vyhledat slovo označené v textu). Kolečko je kovové, po obvodu však potažené jemně vroubkovanou gumou pro snazší práci s ním. Funguje zároveň jako tlačítko stisknutelné klasicky dolů, ale i do stran, pro horizontální rolování dokumenty a webovými prezentacemi. Na levém okraji horní plochy je umístěn posuvník primárně určený pro zoom (lupu), dle mého názoru je ale trochu moc vzadu, ukazovák je tedy nutno lehce ohnout. Palec má nad jemu určeným místem další dvě tlačítka přednastavená pro pohyb zpět a vpřed což se hodí zejména ve webových prohlížečích. Zhruba pod prvním kloubem ukazováku jsou v černé průhledné hmotě schovány LED indikující při zapnutí myši stav baterie.

Na spodní straně najdeme optiku, místo pro baterii (1x AA), tlačítko pro zapnutí myšky, pro vysunutí přijímače a posuvník pro vybírání režimu, v jakém funguje kolečko. Tím se dostáváme k tomu, proč má zařízení v názvu slovo "revoluce", ale o tom až níže.

Celkově mi přijde design jednak esteticky a zároveň ergonomicky dobře provedený a ruka průměrných rozměrů s ní bude rychle kamarádit. Delší prsty si budou chvilku zvykat, ale jen pokud nyní pracují s opravdu velkou myší. Nejdelší rozměr na délku je 110 mm, na šířku potom 66 mm a nejvyšší bod je 40 mm nad podložkou. Mnou naměřená hmotnost byla 108g (i s USB přijímačem), takže mobilita je bezproblémová.

Instalace

Vše probíhalo tak jak má, takže po instalaci ovladačů jsem vsunul přijímač do USB portu a myška se poprvé proběhla po pracovní ploše mých Windows XP. Na stránkách výrobce najdeme informaci, že je vyžadován OS Windows XP, Vista nebo Mac OS 10.2.8+, nicméně i ve Win 98 SE fungovala myš, a to i bez instalace originálních ovladačů, jen některá tlačítka (jako zoom) nešla naplno využít.

Spolu s ovladači se nainstaluje program pro nastavení vašeho nového hlodavce, který nabízí opravdu hodně širokou škálu nastavení. Z těch nejzásadnějších jde o rychlosti rolování (horizontální, vertikální, auto scroll, cruise, universal scroll), zoomu a pohybu ukazatele, včetně jejich akcelerace, nastavení chování ve hrách a v neposlední řadě nastavení funkcí tlačítek. Množství voleb je zde více než oslnivé a obsahuje velkou dávku možností od spouštění multimediálního přehrávače přes ovládání hlasitosti až po spuštění klávesové zkratky, čímž se okruh možností stává opravdu ohromným. Aby toho nebylo málo, je tu možnost nastavit jiné chování myši v různých programech, a to jak nastavení rychlosti, tak tlačítek. Pro normálního smrtelníka tedy až téměř příliš možností; profesionálové však jistě uznale a nadšeně přikyvují.

Praktické zkušenosti

To, proč je kolem této myši takový rozruch, je její kolečko (MicroGear Precision Scroll Wheel). Někoho v Logitechu totiž napadlo, že rolování v krocích je sice hezké, ale že by bylo zajímavé udělat takové kolečko, které by kladlo minimální odpor a dalo se pořádně roztočit, načež by setrvačností přeskakovalo strany dokumentu po desítkách a řádky po tisících. Tento nápad se zrealizoval právě v této myši a nutno podotknout, že jde o jedno ze zlepšení, které je velmi příjemné, snadno a rychle Vám přejde do krve a těžko se pak budete vracet ke klasice. Pro konzervativce (nebo v případě potřeby) je na spodní straně přepínač, kterým lze kolečko přepnout do "standardního" režimu. Otázka však je, jak dlouho zůstane standardním, neboť nový způsob je silně návykový. A jak rychlý že ten Hyper-fast scroll je? Například při práci s Excelem, 100% velikostí zobrazení a fontem Arial 10 je mé maximum na jedno roztočení 15 000 řádků, běžným roztočením se dostaneme zhruba na řádek 8 000.

Samotná práce s kurzorem je díky laserovému senzoru s rozlišením 800 dpi a kluzkým styčným plochám při práci velmi přesná, nicméně opravdu náruživí hráči budou jistě namítat, že na hry by to chtělo minimálně o 50% více. Nastavení všech tlačítek pro různé programy až k naprosté spokojenosti je práce na delší dobu, nicméně potom funguje spolehlivě a potěší, jen je třeba počítat s lehkou prodlevou, kdy systému trvá o zlomek sekundy déle realizace jednotlivých povelů, než při stisknutí konkrétního tlačítka/ikony (např.: "zpět"). Ještě bych zmínil, zajímavou funkci Quick-flip, jež je obdobou stisku Alt+Tab, jen jsou spuštěné programy uspořádané pod sebou s dostatkem místa pro název programu/okna a stačí si ukazatelem vybrat, se kterým zrovna chcete pracovat.

Při transportu myši se malinkatý přijímač pracující na frekvenci 2,4 GHz schová do její zadní části a myš se tím automaticky vypne. Při vysunutí se opět zapne a pomocí diody ukáže orientační stav baterie (maximum odpovídá třem LED). V programu se také dozvíte odhadovaný zbývající čas používání myši na stávající baterii. Maximální udávaná doba je 120 dní. Dosah signálu je větší, než je běžně potřeba, například při prezentacích, kde se používá projektor je ale možné využít dosahu kolem 10-ti metrů udávaných výrobcem. V praxi je však dosah ještě větší, sám jsem myš úspěšně zkoušel na 12 m.

Závěr

Osobně jsem trochu nervózní ze zvířat, která jsou chytřejší než já, ale je těžké odolat tomuto mazlíkovi. Když zvážím všechny funkce, kromě inkriminovaného kolečka, vyjde mi VX Revolution jako velmi schopná myš se spoustou funkcí navíc, dobrým laserovým snímačem a deseti tlačítky – z toho 8 programovatelnými. Pokud k tomu přidám velmi příjemnou změnu při práci s dokumenty (nejspíš se zpočátku přistihnete, že skrolujete i tam, kde nemusíte) vychází mi opravdu povedený kousek hardwaru, který nejen že dobře vypadá, ale také toho dost umí, a o to tu přeci jde. Za kvalitu se náležitě platí a tak doporučená koncová cena pro VX Revolutionu činí cca 2 090,- Kč bez DPH (2 490,- s DPH).

Fotogalerie Logitech VX Revolution

Příslušenství

Diskuse