Netgear RangeMax 240 - 240 Mbps vzduchem

24. 1. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Firma Netgear nedávno představila bezdrátový router z kategorie MIMO (multiple in multiple out) - tedy s vyšší rychlostí než 54 Mb/s, umožňuje standard 802.11g. RangeMax 240 umožňuje přenést až 240 Mb/s; jaká je praxe a jak obstojí v porovnání s klasickým "drátovým" Ethernetem se dočtete v našem článku.

Netgear RangeMax 240 - 240 Mbps vzduchem

Co nás čeká v krabici?
Samotný router je doprovázen veškerým nezbytným příslušenstvím v podobě jedné odnímatelné antény, síťového adaptéru, rychlého návodu k instalaci v několika jazycích (čeština v testovaném balení jako obvykle nebyla) a UTP kabelu pro propojení routeru s vaším PC. Dále je přiloženo CD s obsáhlým manuálem v PDF a dvě nožičky, které dovolují router umístit na stojato, pokud to vyžadují prostorové podmínky nebo se vám tak router prostě jen více líbí ;).

Design jako od Applu
Pokud patříte mezi příznivce „jablek“, bude se Vám tento routeru designově velmi líbit. Bílé a průhledné plasty, zaoblené rohy, celkově velmi elegantní provedení. Shrnuto a podtrženo, po designové stránce si pánové z Netgear zaslouží pochvalu.

Co do rozměrů přístroj nijak nevybočuje ze standardů své kategorie a s rozměry 223 x 182 x 29 mm a hmotností 490 g jej lze umístit téměř na libovolné místo. Možnosti umístění jsou dále umocňovány třemi polohovatelnými anténami. Dvě jsou k přístroji připevněny napevno a třetí (prostřední) lze odmontovat a nahradit třeba velikou externí anténou. Svou funkci dobře plní i dodávané nožičky. Některé routery mají zároveň vespod otvory pro připevnění na zeď, Netgear jimi bohužel svůj model neobdařil.

Bezdrátová síť během pár minut
Instalační kroky se nijak neliší od jiných routerů. Po připojení napájení a rozsvícení kontrolních LED nezbývá než v zadní části propojit konektor LAN 1 (RJ-45) s konektorem síťové karty. Dle návodu výrobce má router standardní pevnou IP 192.168.1.1. Tuto adresu stačí zadat ve formátu http://192.168.1.1 do internetového prohlížeče a ihned po odeslání dojde ke zobrazení konfiguračního rozhraní routeru. Při prvním spuštění dojde automaticky k vyvolání průvodce, který uživatele provede jednotlivými základními kroky nastavení. Pokročilý „síťaři“ mohou tohoto průvodce obejít a veškerou konfiguraci nastavit ručně.

Při nastavování parametrů bezdrátové sítě je nejdůležitější zvolit ten „správný“, tedy ten nejvyšší mód přenosové rychlosti, aby byl router využit opravdu na maximum. V našem případě se jedná o rovných 240 Mbps. Pro využití této rychlosti je samozřejmě nutné vybavit všechny klienty v síti odpovídajícím hardwarem podporujícím tuto přenosovou rychlost. V našem testu jsem používal PCMCIA adaptér Netgear RangeMax WPNT511. V nabídce výrobce jsou i další vhodné modely.

Po zdařile zvládnuté instalaci se lze těšit na opravdu rychlou bezdrátovou síť, která se co do rychlosti může měřit i s připojením přes UTP kabely, jak si ukážeme dále v testu.



rozhraní klientské aplikace po připojení do sítě při plném vytížení.

Jako na drátě – téměř
Pokud se blíže podíváme na technické specifikace routeru, zjistíme následující fakta.

Podporovány jsou bezdrátové protokoly 802.11b (11 Mbps) a 802.11g (54 Mbps). Oné magické rychlosti 240 Mbps je dosaženo díky technologii MIMO (multiple in multiple out), která umožňuje routeru naráz přenášet data po několika kanálech.

Navíc je router vybaven jakýmsi ekvivalentem technologie SpeedStep. Pokud je právě síť nevytížená a nedochází k přenášení velkého objemu dat, je rychlost automaticky regulována, což přináší úsporu energie a především nižší rádiové záření. Jakmile však dojde na kopírování velkého souboru nebo provádění jiné akce, která vyžaduje rychlý a kontinuální datový tok, rychlost okamžitě vzroste na teoretickou maximální hodnotu 240 Mbps.

Drátovou konektivitu zajišťuje integrovaný čtyřportový LAN switch o rychlosti 100 Mbps. Nesmí chybět ani konektor RJ-45 pro WAN, tedy připojení internetu např. z modemu.

Z výše napsaného vyplývá otázka. Pokud bezdrátový přenos pracuje rychlostí 240 Mbps, jak může routeru dostačovat pouze 100 Mbps LAN switch? Odpověď je jednoduchá a spočívá v efektivnosti přenosu dat jednotlivých technologií. Efektivnost drátového přenosu je udávána na 90%, zatímco efektivita bezdrátového se pohybuje někde mezi 50 – 60%.

Bezdrátové technologie jsou daleko náchylnější na interference a jiná rušení než stíněný kabel. Často dochází k výpadkům okna TCP a přenos tudíž musí být opakován. Další poměrně veliké procento šířky pásma jde na vrub nutnosti použití šifrování, neboť odposlech do všech stran vysílajícího AccessPointu je podstatně jednodušší než v případě uzamčeného switche. Tyto nedostatky jsou zde kompenzovány právě onou vysokou přenosovou rychlostí, která je více jak dvojnásobná oproti 100 Mbps switchi. Pokud tedy tato čísla dáme dohromady (240 Mbps při 50-60% efektivnosti) dostáváme reálnou efektivnost, kterou má drátové připojení na rychlosti 100 Mbps.

Teorie kontra praxe
Pojďme se nyní podívat, jak si tento router poradil v praktickém testu. Test rychlosti přenosu byl prováděn za pomoci 700 MB velkého AVI souboru (DivX - aby si router nemohl "pomoci" kompresí přenášených dat).

Jak je vidět z grafu, v praxi nic není dokonalé a tak i 240 Mbps Wi-Fi stále ještě lehce v rychlosti zaostává za starým dobrým 100 Mbps připojením přes UTP kabel. Vždy jde však o rozdíl v řádu jen několika málo sekund.

Poznáte rozdíl
Netgear Rangemax 240 Wireless Router je povedený kousek hardware, a to jak po designové stránce, tak i po technologické. Nárůst přenosové rychlosti je při běžném používání opravdu znatelný. Navíc maximální přenosová rychlost je nasazena jen ve chvíli, kdy ji opravdu potřebujete, což je cenná úsporná vlastnost. Dobře tedy poslouží jak v domácnosti s větším počtem bezdrátově připojených klientů, tak i v menší kanceláři. Nemusíte se bát ani o bezpečnost. Router podporuje všechny dnes běžné standardy šifrování jako WEP, WPAPSK a WPA2-PSK. Integrován je i firewall s bohatými možnostmi filtrování paketů.

Nevýhodou je nutnost použití specifických koncových síťových karet s podporou 240 Mbps pro dosažení maximální přenosové rychlosti. Jinak poslouží tato schopnost routeru pouze při více připojených klientech, kteří tak budou mít širší pásmo na jednotlivý koncový bod.

Cena přístroje i PC karty značně převyšuje běžné ceny, avšak to je daň za ne běžné zařízení s nadstandardní rychlostí. Router je nabízen za cca 4.900 Kč bez DPH (5.840 Kč s DPH), PC karta cca 3.330 Kč bez DPH (3.960 s DPH).

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse