Polycom Communicator - stvořen pro SKYPE

5. 9. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Název mluví za vše. Polycom - zavedená firma s dobrým jménem, Communicator - přístroj usnadňující VoIP komunikaci, konkrétně ve spojení s programem Skype. A předem říkám, že spojení je to věru šikovné. Cena ovšem začíná na 3.780,- Kč bez DPH.

Polycom Communicator - stvořen pro SKYPE

Obsah balení

Kromě nezbytné dokumentace a CD najdeme v krabici i látkové pouzdro, příjemný to doplněk pro transport. Bohužel nemůžu napsat "CD s ovladači", protože na CD jsou v podstatě pouze odkazy, kde si stáhnete aktuální ovladače nebo přímo program Skype z internetu. V podstatě to ale ničemu moc nevadí, protože se dá předpokládat, že počítač, kde chceme používat Skype, má dobré připojení k síti. Přístroj je napájen přes USB, takže žádný napájecí adaptér není třeba.

Vnější popis

Rozměry adekvátní, design příjemný. Jde v podstatě o kvádr 133 x 82 x 22 mm se zaoblenými hranami a hmotností 151 g. Tělo je plastové a má antracitovou barvu. Jak je vidno na fotkách, lehce pod středem přístroje najdeme stříbrné kolečko s pěti tlačítky. Jde o hlasitost plus/minus, spuštění Skype, vytočit zvolené číslo/přijmout hovor/ukončit hovor a uprostřed tlačítko pro vypnutí mikrofonu. Předěl mezi tmavým a stříbrným plastem tvoří kruh, který může svítit zeleně (příchozí hovor) nebo červeně (vypnutý mikrofon). Horní části dominuje reproduktor a dolní okraj patří dvěma mikrofonům. Reproduktor i mikrofony jsou samozřejmě kryté kovovou mřížkou. Na pravé straně nad mikrofonem je 3,5 mm jack pro sluchátka a na spodní straně pod plastovým krytem, který slouží zároveň jako opěra přístroje ve zvednuté poloze, se skrývá zhruba 80 cm dlouhý USB kablík. Ten se celkem snadno smotá a schová v případě přenášení zařízení.

Velmi dobře je vymyšleno zajištění proti pohybu po stole při mačkání tlačítek. To je vyřešeno pomocí gumových kontaktních míst a je vskutku perfektní. Funguje sice jen v případě, že je zadní kryt otevřený a přístroj ve "vzpřímené poloze", ale to je nakonec výrobcem doporučená poloha při jeho používání. Kabel je pro použití s notebookem dostačující, ale pro připojení k desktopu, který je pod stolem, budete muset nejspíše sáhnout po kabelu prodlužovacím.

Instalace

Jak již jsem zmínil, na CD nenajdeme přímo ovladače nebo software, ale pouze odkazy. Výhody jsou v jistotě instalace té nejnovější verze ovladačů. Po stažení a instalaci ovladačů a příslušného SW máte možnost diagnostikovat jednotlivé funkce od mikrofonu až po barevný svit kruhového světla. Defaultní nastavení označí Communicator jakožto primární zařízení pro přehrávání zvuku všech programů. Toto lze naštěstí snadno změnit jak v nastavení OS, tak u jednotlivých programů. Doporučuji projít si procedurou správné instalace mikrofonu a reproduktoru, kterou nabízí operační systém, protože toto nastavení je zcela zásadní pro kvalitu vašich hovorů pomocí PC, a to samozřejmě nejen s použitím Communicatoru.

Praktické zkušenosti

Ovládání nechybí žádná potřebná funkce (snad jen Mute pro vypnutí reproduktoru), jeho odezva je okamžitá, jen u hlasitosti bych uvítal její rychlejší změnu, hlasitost jako taková je však dostatečná.

Kvalita přehrávání je na (pro mě) překvapivě vysoké úrovni a rozhodně mnohem lepší, než kvalita standardních vestavěných reproduktorů u notebooků. Basy sice nejsou oslnivé, ale jinak se dá poslouchat i hudba v celkem přijatelné kvalitě. Frekvenční rozsah reproduktoru je 300 - 19 000 Hz. V případě potřeby je k dispozici možnost zapojit do přístroje i sluchátka a poslouchat rozhovor soukromě. Do sluchátek už jde signál kvalitnější, a to 200 - 22 000 Hz.

Při správném nastavení je kvalita záznamu mikrofonu na vynikající úrovni. Z počátku jsem měl sice malé potíže, uživatel na druhé straně měl zvuk z mého mikrofonu velmi slabý, ale nakonec se vše zdařilo. Rozsah frekvencí nahrávání z mikrofonu je lepší než u reprodukce, a to 200 - 20 000 Hz.

Závěr

Při správném nastavení mikrofonu je Polycom Communicator vskutku šikovným pomocníkem, a to především pokud telefonujete přes Skype často. Obzvláště jej oceníte pro možnost odložit sluchátka a pro svobodu volného pohybu po místnosti. Hodí se například i do kanceláři na konferenční hovory. Oproti alternativním řešením "hlasitého" telefonování nabízí kompaktní řešení v atraktivním provedení s jednoduchým a funkčním ovládáním. Mínusem může být doporučená koncová cena, která začíná na 3780,- Kč bez DPH (cca 4500,- s DPH).


Příslušenství

Diskuse