Seagate Pocket Hard Drive - JO-JO na data

14. 3. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Pocket Drive od známého výrobce disků, firmy Seagate, je originálním kusem hardware. Jedná se o miniaturní 1" externí disk ve tvaru kola. Jeho rozměry jsou menší než u běžných externích disků a jeho kapacita je přitom podstatně větší, než na jakou jsme zvyklí u flashdisků.

Seagate Pocket Hard Drive - JO-JO na data

Obsah balení
Disk obdržíte úsporně zabalen v průhledném plastovém výlisku. V balení krom samotného disku naleznete CD s ovladači pro Windows 9x a doplňkovým softwarem včetně dokumentace (HTML či PDF verze). Součástí je i papírová „karta“ obsahující základní specifikace výrobku a popis snadné instalace.

Kulaté JO-JO
Tak by se dal na první pohled charakterizovat netradiční vzhled tohoto malinkatého externího disku. Jeho tělo má tvar kola o průměru 73 mm a výšce 18,9 mm. S hmotností pouhých 63 g není jeho přenášení tedy žádný problém a lze jej mít u sebe prakticky celý den, aniž byste si ho vůbec všimli.

Tělo disku i s namotaným USB kabelem je umístěno v plastovém krytu stříbrné barvy a lze s ním libovolně otáčet na obě strany. Největší výhodou tohoto řešení je, že USB kabel lze smotat po obvodu oválného těla disku a konektor kabelu zachytit do připraveného výřezu. Kabel tedy nikde nepřekáží a je i dobře chráněn. Škoda jen, že není delší - na délku má po rozvinutí 13 cm (nezapočítávám konektor).

Gumové pásky na spodku disku zabraňují "kluzání" zařízení po stole. Mechanické i konstrukční provedení je na velice dobré úrovni a mechanizmus otáčení nejevil ani po delším trápení známky únavy ani sklony k nespolehlivosti.

Trochu pomalejší „oválek“
Připojení přes rozhraní USB je snadné, a pokud používáte operační systém Windows XP nebo 2000, obejdete se bez ovladačů umístěných na přiloženíém CD. Pokud je váš systém staršího data (Windows 9x), stačí před připojením disku potřebné ovladače nainstalovat. Není třeba žádného dodatečného napájení, disk je napájen přímo z USB.

Disk disponuje rozhraním USB 2.0 (kompatibilní s USB 1.1), které dovoluje maximální datový tok o 480 Mbps, tedy teoreticky až 60 MB/s. Hlavním limitujícím faktorem přenosové rychlosti je zde však použitý 1" miniaturní pevný disk o kapacitě 2,5 GB. Nejedná se tedy o žádnou flash paměť, ale skutečně o zmenšeninu klasického pevného disku s plotnami a magnetickými hlavami. Rychlost jeho otáček činí 3.600 za minutu a vybaven je 2 MB vyrovnávací paměti.

Z testů jsou patrné limitující faktory tohoto řešení. Při přenosu 700 MB velkého AVI byl celý soubor zkopírován v čase 1m 30s. Pro srovnání udávám čas dosažený ve stejném testu s externím USB pevným diskem s rychlostí otáček 5400 za minutu a stejně velkou vyrovnávací pamětí. 700 MB AVI soubor byl v tomto případě přenesen za 42s.

Ještě pomaleji pak proběhl test s přenosem 261 souborů ve formátu WMA o celkové velikosti taktéž 700 MB. Na disk byla tato data nakopírována v čase 3m 55s.

Důvod tohoto výkonového propadu naznačují výsledky měření průměrné přístupové doby 23,35 ms. Na podstatném nárůstu času při druhém testu se podepsala vysoká přístupová doba, která se projeví především právě při kopírování více souborů naráz. Subjektivně je práce s diskem při zápisu více menších souborů opravdu pomalá. Vzhledem k rozměrům zařízení řadícím ho opticky spíše do kategorie flashdisků než pevných disků je to však přijatelné.

Kvalitní software
Příjemné překvapení se skrývá v podobě dodávaného softwaru Seagate toolkit. Poskytuje základní informace o stavu disku jako dostupná kapacita, písmeno jednotky, možnost bezpečného vysunutí (odpojení od USB) a procházení obsahu. Nadto jsou zde možnosti pro vytvoření bootovacího disku s dodávaným operačním systémem FreeDos. Je ovšem možné použít i jakýkoli jiný systém bez nutnosti instalace - například libovolnou Live distribuci Linuxu (otázkou je ovšem rychlost bootu takového systému při načítání velkého množství souborů).
Dále nástroje pro formátování a dělení partition disku na veřejnou a zašifrovanou část (ochrana pomocí hesla), obnovení továrních nastavení disku až po zpřístupnění online updatů, nápovědy a dokumentace. To vše v malé aplikaci, která je kdykoli po připojení disku přístupná na tray liště.


hlavní rozhraní jednoduché aplikace


dělení partitions disku na šifrovanou a veřejnou část

Závěr
Seagate Pocket Hard Drive (JO-JO Drive) je zajímavé a originální řešení pro všechny mobilní uživatele. Nízká hmotnost a rozměry jej předurčují ke každodennímu používání. Mobilitě nahrává také netradiční řešení zasunování kabelu. Na přenos menších dat nevadí ani v porovnání s konkurencí poněkud nižší přenosové rychlosti. Pro přehrávání multimediálního obsahu přímo z disku jsou stále ještě dostatečné (kontinuální tok dat jednoho ouboru je dostatečný). Výhodou JO-JO drive je malá velikost oproti tradičním externím diskům a nízká cena oproti flash pamětem se stejnou velikostí. Seagate Pocket Hard Drive se vyrábí v kapacitách 2.5, 5 a 6 GB. V současné době se v ČR prodává pouze 5 GB varianta (ST650211U-RK) s cenou 2.270 Kč bez DPH (2.700 Kč s DPH) a vztahuje se na něj standardní dvouletá záruka. Na testy zapůjčila firma Tech Data.

Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse