TRAK DMP-451VR - elegantní MP3 s řadou much

21. 2. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Dnes zabrousíme do vod mobilní zábavy v podobě MP3/WMA/WAV přehrávače s označením Trak DMP-451VR. Disponuje dvoubarevným OLED displejem s rozlišením 128 x 64 bodů, minimální hmotností a kapacitou flash paměti 512 MB. Trpí však i několika nectnostmi.

TRAK DMP-451VR - elegantní MP3 s řadou much

Obsah balení
Přehrávač obdržíte v celkem hezké krabičce s magnetickým zámkem, která obsahuje veškeré nezbytné příslušenství. Krom samotného přehrávače je to především USB kabel po propojení s vaším notebookem nebo PC, který současně slouží pro dobíjení přístroje. K USB kabelu je dodáván také adaptér do elektrické sítě pro dobíjení. Přiložené CD obsahuje ovladače USB pro Windows řady 9x a doprovodné aplikace jako editor telefonního seznamu, konvertor formátu ATC do WAV a především nástroj na update firmwaru. Nezbytná uživatelská příručka v našem případě obsahuje jen polskou a anglickou lokalizaci, ale česká příručka již existuj v lektronické podobě a v prodávaných kusech bude dle slov distributora přibalena (testovaný kus byl předprodejní vzorek). Nechybí standardní stereofonní sluchátka typu „pecky“ s pozlaceným konektorem. V balení najdeme i šňůrku na krk, na kterou je možné přehrávač upevnit.

Konstrukce a vzhled
Plášť přístroje je vyroben z eloxovaného hliníku. Díky tomu je přehrávač opravdu lehký- přesně 38 gramů. Použitý materiál také dává příslib dobré mechanické odolnosti. Pokud si jej tedy zavěsíte na dodávané šňůrce na krk, téměř jej ani neucítíte. O nošení po kapsách se ani nemá cenu zmiňovat. Spíše se budete vzhledem k zanedbatelné hmotnosti a rozměrům (59 x 39 x 12 mm) obávat, zda-li jej v kapse stále ještě máte. Konstrukčně by tedy na tom přístroj dobře po stránce pevnosti. Podivné bylo chrastění uvnitř přehrávače, které je bylo při zatřepání s přístrojem naprosto nepřeslechnutelné. Po rozebrání jsem zjistil, že šlo o baterii, která nebyla přichycena připravenou oboustrannou izolepou (při montáži testovacího vzorku zřejmě někdo zapomněl). Po odstranění papírku kryjícího lepivou plochu a opětovném smontování přístroje bylo vše v pořádku. Po čase se baterie ale opět uvolnila. Funkci přístroje to naštěstí nevadí.

Co do designu je přehrávač těžké hodnotit. Ale už použité barevné sladění v kombinaci se zlatou a stříbrnou barvou napovídá, že se jedná pravděpodobně především o dámskou záležitost což naznačuje i obrázek na krabičce se efektním magnetickým zavíráním.

Ovládání
Rychlé, přehledné a intuitivní ovládání je alfou a omegou každého kvalitního přehrávače (samo sebou ještě s kvalitní zvukovou reprodukcí a podporou formátů). A zde nastává první kámen úrazu tohoto přístroje.

Veškeré ovládací prvky (Play/Pause, Next/Prev, Volume UP/Down a Mode) jsou umístěny na bocích přístroje v podobě malinkatých kulatých tlačítek a jednoho posuvného, které plní funkci hlavního vypínače. V porovnání s ostatními jedinci jsem člověk s opravdu malými prsty a dlaněmi. A i já měl co dělat, abych tohoto ovládání zvládl.

Tlačítka jsou umístěna přesně naproti sobě, což zcela vylučuje ovládání jednou rukou, jelikož pokud přehrávač držíte jen v jedné ruce, těžko se ubráníte nechtěnému stisku tlačítka na protilehlé straně. Toto trápení je dále ještě umocněno tuhým odporem tlačítek ke stisku (ochrana proti nechtěnému stlačení v kapse). Pro efektivní ovládání je tedy nezbytné držet přehrávač oběma rukama. Aby toho nebylo málo, rozhodli se autoři natisknout popisky funkcí tlačítek na zadní stranu přístroje - uživatel, který se s ovládáním přehrávače seznamuje, je tedy nucen téměř neustále obracet přístroj displejem dolů. To vše v kombinaci s opravdu minimálními rozměry celého přístroje činí z běžného ovládání dosti nepříjemnou činnost a chvíli trvá, než vše nacvičíte.

Přitom na přední straně přístroje pod displejem je spousta nevyužitého prostorou, kam by se pohodlně všechna tlačítka vešla a ovládání by bylo hned o mnoho přívětivější. Přímo ideální pro zařízení podobného typu je joystick, který s přehledem nahradí veškerá tlačítka a dovoluje snadné ovládání jednou rukou.

Tak jako u většiny přehrávačů podobného typu je pro ovládání stěžejní tlačítko Mode, které dovoluje měnit režimy přístroje a slouží k potvrzování voleb. Všechna tlačítka také rozlišují mezi krátkým a dlouhým stiskem v závislosti na tom v jakém menu se právě nacházíte. Příjemná je funkce zesilování zvuku přes konektor Jack, do kterého se připojují sluchátka a to pouze zatlačením na jejich konektor. Pro zeslabení už ale musíte použít další příslušné tlačítko.

Nenalezneme však zde přepínač „Hold“, který by umožňoval zamknout ostatní tlačítka proti náhodnému stisku například v kapse (zřejmě proto je stisk tlačítek tužší viz výše). Stejně tak zde nenajdeme ani již stále častější tlačítko reset, které vrací nastavení přístroje do továrních hodnot.

Displej
Použitý displej patří k tomu lepšímu, co přehrávač nabízí. Je typu OLED (Organic Light Emmiting Diode), má 2 barvy a rozlišení 128 x 64 bodů. Na displeji lze prohlížet i obrázky formátu BMP do maximální velikosti 96 x 64 bodů. Libovolný obrázek, který splňuje tato kritéria, lze také nastavit jako spořič displeje. Krom toho lze také prohlížet soubory formátu TXT. Díky použité technologii OLED, která nepotřebuje podsvícení (diody emitují světlo sami), je velice dobře čitelný i na přímém světle a ze všech úhlů, což je nepopiratelná výhoda oproti klasickým LCD.

Funkce
Základem přehrávače je 512 MB (uživatelem využitelných 496 MB) flash disk, na který se při nejběžnější bitráži 128 Kbps vejde přibližně 7 alb ve formátu MP3 nebo WMA. Disk je dále možné za pomoci dodávaného softwaru zformátovat na zašifrovanou a volně přístupnou partition. Po připojení k PC (přes rozhraní USB) a zadání správného hesla, které jste zadali při formátování, je možné prohlížet data v zašifrované partition disku. Komunikace probíhá rychlostí cca 0,9 MB/s čili cca 7,2 Mbps. Zařízení viditelně nepracuje rychlostí USB 2.0 což je škoda. Přenos kompletní kapacity 496 MB bude tedy trvat cca 9 minut.

Zařízení papírově podporuje formáty MP3, WMA, WAV, MP1 a MP2. Realita je bohužel trochu jiná. Z formátu WAV je přístroj schopen bezproblémově přehrát pouze soubory o parametrech 32 Kbps, 4 bit a frekvenci vzorkování 8 Khz, což je kvalita naprosto nepoužitelná pro poslech. Při přehrávání standardního WAV souboru v kvalitě CD ( 44 Khz, 16 bit, stereo) přístroj jednoduše nestíhá a zvuk je trhaný, doprovázen velice hlasitým praskáním. Navíc soubory s koncovkou WAV nelze přehrávat v módu normálního přehrávání, ale pouze v menu „Voice“, kde se automaticky nachází všechny soubory WAV, ať už jsou fyzicky umístěné v jakékoli složce.

Další trápení nastává při pokusu přehrát WMA s variabilním datovým tokem (nastavena nejvyšší kvalita). Výsledkem reprodukce je znovu praskání, nepravidelné přeskakování a další kratochvíle. To samé platí o přehrávání WMA s datovým tokem 320 Kbps (nejvyšší možný). S losseless WMA si přehrávač neporadí vůbec, to je ale problém drtivé většiny přehrávačů na trhu.

Určitou naději na odstranění těchto nedostatků lze vložit do aktualizace firmware, který přeci jen dokáže podobné problémy většinou vyřešit. Ovšem jen za předpokladu, že problém je skutečně softwarový a nikoli na úrovni hardware.

Nejpoužívanější formát MP3 je ale bezproblémový a to je hlavní.

Přehrávač samo sebou v režimu přehrávání podporuje možnosti volby jako opakování (složka, soubor, náhodný výběr a intro). Pokud si ovšem budete chtít ze souborů v přehrávači sestavit vlastní playlist, opět nepochodíte (!). Pro změnu aktuální složky nebo práci v menu je navíc pokaždé nutné zastavit přehrávání, což také zrovna u moderních přehrávačů nebývá zvykem.

S přehráváním souvisí i kvalita reprodukovaného zvuku a možnosti ekvalizéru. Ten nabízí několik standardních předdefinovaných možností jako native, rock, pop, classic, soft, jazz a DBB. Používat zvýraznění basů – DBB na tomto přístroji opravdu nedoporučuji. Zvuk se v okamžiku změní v chraplavou kakofonii a to jak na přiložených sluchátkách, tak i na sluchátkách Koss Sportapro, které jinak nikdy s podáním i velmi přebuzených basů problémy nemají. Chyba tedy bude na straně přehrávače.

Celkem zábavná je možnost zrychleného nebo zpomaleného přehrávání, nastavitelná po krocích. Uplatnit se dá jen při přehrávání souborů MP3. U ostatních formátů je tato feature nedostupná.

Mezi další funkce, kterými jsou dnes běžně vybaveny i ostatní přehrávače na trhu patří integrované FM rádio s pamětí 20 stanic a příjemně kvalitním tunerem, který spolehlivě a kvalitně naladí veškeré stanice v dosahu. Z rádia je možné i nahrávat, ovšem nejlepší dostupná kvalita nahrávání má parametry již výše zmíněné, tedy WAV 32 Kbps, 4 bit, 8 Khz, a navíc pouze mono. Výsledek nahrávání tedy není příliš přesvědčivý, ale myslím, že tuto funkci nebude postrádat mnoho uživatelů.

Přístroj lze použít díky vestavěnému mikrofonu také jako diktafon. Pro hlas je zde už několikrát zmíněná kvalita nahrávání dostatečná a uplatní se i možnost záznamu do formátu ATC, který ještě více šetří místo na flash disku a umožňuje tak delší záznam - maximálně až 144 hodin.

Z nabízených funkcí nelze nezmínit také možnost uložení a procházení telefonního seznamu, který je ale nejprve nutné vytvořit za pomoci jednoduché dodávané aplikace přiložené na CD a následně importovat do přehrávače přes rozhraní USB.

Baterie
Vestavěný akumulátor je typu Li-Pol, jak je u podobných zařízení v poslední době zvykem. Akumulátor nelze vyjmout, což není zrovna nejvýhodnější. Pokud jste nuceni se na delší dobu vzdálit od elektrické sítě, tak jen tiše závidíte kolegům s výměnnými články, zatímco vy musíte vystačit jen se 4 hodinami čistého nepřetržitého přehrávání, které jsem u tohoto přístroje naměřil. Hodnota je to celkově průměrná. Příjemná je naopak funkce nabíjení z USB, díky které odpadají starosti s nabíječkou, jelikož akumulátor lze dobíjet přes USB z vašeho PC či notebooku, případně díky dodávané redukci přímo ze sítě.

Resumé
TRAK DMP-451VR působí rozporuplným dojmem. Především ovládání je díky šestici tlačítek a popiskám z rubové strany přístroje zprvu nepřehledné a složité. Z nabízených zvukových formátů spolehlivě funguje "jen" MP3, ale s tím si naštěstí většina uživatelů vystačí. Komunikace s počítačem nepodporuje rychosti USB 2.0. Firmware trpí několika chybami, ale výrobce dává příslib jeho aktualizace. Plusem toho kousku je OLED displej a kvalitní vestavěný FM tuner, který patří skutečně k tomu lepšímu, co lze na trhu v takovém rozměru sehnat. V neposlední řadě přístroj může sloužit k přenosu až 496 MB dat. Díky rozměrům a designu si dovedu představit, že po tomto přehrávači sáhnou především ženy. Cena přehrávače činí 2.945 Kč bez DPH (3.505 Kč s DPH) a vztahuje se na něj standardní dvouletá záruka. Dodávána je i 256 MB varianta (o 1.000 Kč s DPH levnější).


Fotogalerie

Příslušenství

Diskuse