Irideus MP4 - hudba i video do kapsy

29. 8. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Firma Umax má ve svém portfoliu mnoho doplňků k notebookům i samostatných menších přístrojů a jedním z nich je i mp3/mp4 přehrávač Irideus. Od ostatních modelů tohoto výrobce se liší především tím, že umožňuje přehrávat i filmy (videoklipy). Umí také FM rádio, diktafon a digitální knihy. Prodává se v 512MB, 1GB a 2GB verzi za velmi zajímavou cenu od 1.590,- Kč s DPH.

Irideus MP4 - hudba i video do kapsy

Obsah balení

Spolu s přístrojem v krabici najdeme CD s ovladači, SW pro konverzi videoformátu a několik programů a kodeků pro přehrávání hudby a videa, USB kabel a adaptér pro napájení přímo ze sítě. Samozřejmostí jsou sluchátka, v tomto případě bílá, symetrická o délce 120 cm.

Vnější popis

Tělo je velmi nízké a kombinace kovu a černého plastu působí docela luxusním dojmem. Na zpracování jsem nenašel žádnou vadu, nikde nic neskřípe a vše sedí jak má. Rozměry jsou 90 x 40 x 8 mm, což jsou velmi zajímavé hodnoty. Pouze mě zarazilo, že už při lehkém zatřesení se v přístroji něco pohybuje (zřejmě baterie), ale ten je přitom plně funkční. Hmotnost 50 g je velmi příjemná.

Design se snaží přiblížit konkurentům z vyšších cenových kruhů, ale to je dnes trendem, a tak to dle mého soudu nikterak nesnižuje jeho body za povedené vzezření. Horních zhruba 40% zabírá displej 128x128 bodů, pod ním najdeme pět ovládacích tlačítek. První pohled sice slibuje ovládání pomocí vícesměrového tlačítka, jak je tomu například u iPodu, ale opak je bohužel pravdou. Prostřední tlačítko (Play/Pause) je ohraničeno černým kruhem, ale jde opravdu jen o vábničku. Na horní straně nejdeme posuvný vypínač, na pravé straně konektor pro sluchátka a na dolní mini USB.

Přišlo Vám tu něco divné? Ano, konektor pro sluchátka je opravdu na pravé straně a navíc u dolního okraje, takže při ovládání přístroje překáží jak nejvíc může. Leváci si sice teď naopak oddychnou, ale pro praváky to znamená jedno obrovské mínus.

Instalace

Po zapojení k PC a zapnutí se přístroj automaticky přepne do režimu "mass storage", čili jako disková jednotka. Stiskem tlačítka "Menu" jej ale lze vrátit do normálního módu a přehrávat, zatímco se nabíjí. U Win XP je instalace naprosto bezproblémová, Iridium je ihned označeno jako externí disk a můžeme začít kopírovat. V případě potřeby u jiných OS je tu zmiňované CD s drivery. Na CD je mnoho užitečných programů, které Vám především usnadní převod videa do formátu AMV, který Irideus podporuje.

Praktické zkušenosti

Ovládání se nakonec ukázalo jako přijatelné i pomocí (pouze) pěti tlačítek. Je třeba si na něj chvíli zvykat, ale nakonec to jde. Při všech činnostech přístroj reaguje přijatelně rychle, jen při procházení složek by mohl být malinko rychlejší. Jen je ohromná škoda, že při ovládání tolik překáží konektor sluchátek.

Pro test rychlosti jsem použil video soubor velikosti 97,5 MB. Pro představu šlo o video dlouhé 21 minut a 38 sekund. Do přehrávače jsem jej poslal za 107 vteřin, což znamená rychlost 0,91 MB/s, a z něj zpět na pevný disk přelétl jen nepatrně rychleji, a to za 103 vteřin, tedy 0,95 MB/s.

Výrobce uvádí rozhraní USB 2.0 Full speed, což je naprosto korektní označení, nicméně může malinko zavádět. Vládne totiž trochu zkreslená představa, že USB 2.0 znamená automaticky přenosovou rychlost 480 Mbps. Tak tomu ale není. USB 2.0 se liší od verze 1.1 i v jiných věcech, než je maximální přenosová rychlost. Pokud je tedy zařízení typu USB 2.0, ale s nižší rychlostí (v tomto případě Full speed), musí to výrobce uvést na obal. Ten tak učinil a svou povinnost splnil. USB 2.0 s maximální rychlostí do 480 Mbps se označuje "High Speed".

Irideus má vestavěný akumulátor Li-Pol, který podle výrobce vydrží 8-10 hodin, mně při kontinuálním přehrávání mp3 (vbr) a hlasitosti 18/31 vydržel 7:14. Výdrž bude zřejmě delší při poslechu FM rádia a výrazně kratší naopak při přehrávání videa.

Podporovány jsou formáty: (audio) MP3, WMA, WAV, MTV, (video) WMV, AVM, (obrázky) JPG, BMP, (text) ID tag 1.0, ID3 tag 2.x, LRC, TXT

Displej a zobrazení

Rozlišení 128 x 128 bodů dnes rozhodně neohromí a jde o lehce podprůměrnou hodnotu i u mobilních telefonů. Jde o typ CSTN o velikosti 1,5'' se schopností zobrazit 65 tisíc barev.

Nemůžu se zbavit dojmu, že video je v tomto modelu pojato jako jakýsi doplněk k ostatním funkcím a ne jako plnohodnotná deviza. Přeci jen i ta nejnovější generace klasických CSTN (tedy pasivních) displejů měla dobu odezvy kolem 100 ms a video tak trpí "duchy" a rozmazaností pohybu. V této cenové kategorii jde ale o velmi vítanou možnost s sebou nosit své oblíbené videoklipy nebo například sledovat na cestách seriály.

Další slabinu displeje vidím ve velmi úzkém vertikálním pozorovacím úhlu. Když jej držím stejně, jako jsem zvyklý držet například mobilní telefon, tak je obraz silně "přesvětlený" a začíná docházet k inverzi barev. Jen o pár stupňů dále již je plně barevně inverzní. Horizontální úhel je přijatelnější, ale stejně si budete muset zvyknout držet displej v podstatě kolmo k ose pohledu.

Jas je nicméně dobrý, stejně jako paleta barev. Uživatel má možnost nastavit si dobu vypnutí displeje v intervalu 10-60 vteřin, nebo vypnout toto vypínání. Pokud se displej vypne, není na něm vidět absolutně nic. Stisk jakékoliv klávesy jej probudí a teprve ten další má cílený efekt. Na to je také potřeba si chvíli zvykat, pokud rádi ovládáte přehrávač poslepu například v kapse.

O co tu jde hlavně... Zvuk

Kromě svého umístění má konektor sluchátek další velkou nevýhodu, a tou je jeho typ. Nejspíš z důvodu rozměrů zde byl použit jack 2,5 mm, což znesnadňuje výměnu sluchátek. Klasický 3,5 mm by se sem dle mého soudu pohodlně vešel a zpříjemnil by používání přehrávače a jeho kompatibilitu. Mám tím na mysli především použití s externími reproduktory nebo redukcí do autorádia. Lze však snadno dokoupit redukci z 2,5 mm Male na 3,5 mm Female a tento problém odstranit.

Sluchátka dodávaná s přístrojem jsou v podstatě z nouze ctnost a poslouží jen dokud si nekoupíte jiná 2,5 mm, nebo redukci. S tou je však pro praváka ovládání, či vůbec držení Iridea už téměř noční můrou. Po zapojení o poznání kvalitnějších sluchátek se naštěstí ukázalo, že chyba v reprodukci je na straně sluchátek a zvuk byl výrazně kvalitnější.

Frekvenční rozsah 20 - 20 000 Hz je standardní pásmo, datový tok 8 – 320 kb/s u mp3 je také dostačující, snad jen odstup šumu by mohl být vyšší než 85 dB. Pokud ale patříte mezi audiofily, abyste to poznali, tak stejně čtete tuto recenzi jen ze zvědavosti.

Maličkostí, která ale trochu zamrzí, je ovládání hlasitosti přes stisknutí klávesy VOL a poté šipka vpravo/vlevo. Trochu zdlouhavé a navíc nejde měnit hlasitost v průběhu přehrávání videa. V tom případě je třeba dát pauzu a v menu hlasitost nastavit. Maximální hlasitost jen taktak přehluší okolí například v MHD, bylo by příjemné, kdyby přístroj uměl být hlasitější.

"Doplňkové" funkce

Diktafon nabízí celkem čtyři úrovně kvality nahrávání a kvalita zvukové nahrávky je dobrá, ale primárně jako diktafon asi neposlouží. Citlivost mikrofonu ale není marná i na vzdálenost cca 1 m.

Irideus umí i naladit FM rádio, trpí však klasickým neduhem nedostatku kvality signálu, který přijímá skrze kabel sluchátek. Stanice lze nechat naladit automaticky nebo manuálně a do paměti jich lze uložit dvacet. Z rádia lze i nahrávat.

V MHD můžete nejen poslouchat hudbu a koukat na video, ale také si číst. Pokud tedy do paměti nahrajete text (knihu) ve formátu *.txt. Na sedmi řádcích pak můžete listovat, je škoda, že listovat lze jen po jedné stránce, a tak se k rozečtené pasáži budete chvíli vracet. Naštěstí ale pokud text opustíte správným způsobem, bude si přístroj pamatovat Vaši stránku. Spolu se samostatným čtením nabízí přístroj i možnost zobrazení textu skladby, stačí nahrát soubor ve formátu *.LRC do stejného adresáře a dát mu stejný název jako písnička.

Prohlížení obrázků a fotek umožňuje Irideus ve formátu JPG a BMP. Oba formáty se zobrazovaly bez problémů, pouze při větší velikosti obrázku je potřeba počítat s jeho pomalejším načítáním. Je tu možnost pohybovat se mezi fotkami manuálně nebo jako slide show bez nastavitelných vlastností.

Závěr

Papírově velmi slibný mp3 přehrávač s mnoha funkcemi navíc a zajímavou cenou. Bohužel několika "drobnostmi" si zkazil hodnocení. Řekl bych, že Irideus MP4 uspokojí především ty, co hledají "něco jako iPod, ale za podstatně méně" a jsou smíření s tím, že toho neumí tolik. Doporučená koncová cena modelu s 512 MB je 1 590,- Kč, s 1 GB stojí 2 290,- Kč a s 2 GB paměti 2 990,- Kč s DPH. Záruka tradičně dvouletá.


Příslušenství

Diskuse