Yamada DTV-100U - digitální USB TV

22. 8. 2006 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

A máme tu dalšího zástupce z řad externích USB TV tunerů, tentokráte v čistě digitálním provedení. Yamada DTV-100U se vyznačuje především minimálními rozměry, hmotností a jednoduchostí ovládání. Tento kousek lze do PC či notebooku pořídit za doporučenou koncovou cenu 1.999 Kč s DPH.

Yamada DTV-100U - digitální USB TV

Obsah balení

Nevelká krabička skrývá mimo samotného USB receiveru také malou externí anténu, anténní redukci, CD s ovladači a obslužným softwarem, tištěný manuál popisující instalaci (bohužel bez české lokalizace) a nechybí ani přiložené dálkové ovládání.

Vnější popis a technické parametry

USB tuner Yamada svým designem nikterak nepřekvapí. Vzhledem se jedná o klasický plastový kvádr o rozměrech 32 x 88,2 x 17 mm stříbrné barvy a zanedbatelné hmotnosti necelých 50 gramů. Nebýt konektoru pro externí anténu a přijímače infračerveného signálu, snadno by se dal splést s USB flash diskem. Tuner vám tedy na cestách překážet rozhodně nebude, jeho napájení je zajištěno přes USB port a dodávaná externí anténa s magnetickým úchytem a délkou 10 cm se vejde do jakékoli brašny.

  • Tuner zvládá formáty obrazu 4:3/16:9 (lze přepínat)
  • Podporuje rozlišení videa v režimech: 720x480, 720x576 a 1920x1080 řádků
  • Dekódování videa MPEG 1/2
  • A režimy barev CVBS, RGB
  • Připojení přes USB 2.0 port

Instalace

Před zasunutím DVB-T přijímače je nejdříve třeba nainstalovat potřebné ovladače a obslužnou aplikaci. Jakmile je vše připraveno, lze již připojit samotný USB tuner (s připojenou dodávanou, nebo libovolnou jinou externí anténou). Ovladače jsou pod podporovanými systémy Windows 2000/XP a XP MCE nainstalovány automaticky. Od této chvíle lze již přistoupit k naladění stanic v dosahu.

Praktické zkušenosti

Po spuštění obslužné aplikace Presto! PVR vás přivítá průvodce, který uživatele provede základním nastavením. V první řadě je třeba naladit veškeré dostupné stanice, to se děje zcela automaticky. Při výběru lokality naši zemičku sice v nabídce nenajdete (digitální vysílání se u nás také ještě ani pořádně nerozběhlo), zato vám bude bohatě stačit výběr horní a dolní frekvence (jednoduše stačí nastavit co největší rozsah). Po nalezení všech kanálů je možné je libovolně organizovat a přejmenovat.

Pozor ovšem na kombinaci současného sledování digitální televize a připojení k internetu přes GPRS nebo například CDMA! Pokud je modem v dosahu do pěti metrů od antény tuneru, dokáže nadělat v příjmu digitální TV pěknou paseku a ze signálu, ať má sebevětší sílu, se stává přetrhaná morseovka. Sám jsem měl možnost tento jev prakticky zcela náhodou objevit.

V místech se slabším signálem je samo sebou třeba použít silnější externí anténu, ideálně s vlastním zesilovačem. S podobnou anténou jsem dosáhl skvělého a nepřerušovaného signálu i v okrese Kladno. V Praze si na dobře přístupných místech v pohodě vystačíte i s malou dodávanou anténou.

Presto TV
základní rozhraní aplikace Presto! PVR

Program Presto! PVR je ale na další hrátky s digitálním videem poměrně skoupý. Marně budete například hledat funkci PIP (obraz v obraze). K dobru je ale na druhou stranu třeba přičíst funkce “always on top” a “video desktop”, tedy zobrazení videa jako pozadí plochy. Podporovány jsou také funkce jako “channel surfing” - zobrazení náhledu všech dostupných stanic pohromadě, teletext (nepodporuje ovšem češtinu) a neopomenutelné EPG (electronic program guide) – funkce zajišťující správu a plánování nahrávání podle programu vysílaného digitálními stanicemi. Takto lze naplánovat nahrávání i v době, kdy hlavní aplikace Presto! PVR není spuštěna.

Pokud se bavíme o možnostech nahrávání, nesmím opomenout ani klasickou funkci “time shift”, tedy nahrávání programu se zpožděním, kdy si jen na chvíli nečekaně musíte odskočit od rozkoukaného pořadu. Touto funkcí lze zaznamenat maximálně 60 minut videa.

K dispozici je samozřejmě i možnost klasického nahrávání po stisku tlačítka record. Bohužel, zde se projevuje jedna z největších slabin dodávaného softwaru. Nastavení kvality nahrávání prakticky nelze ovlivnit. Uživatel se tak musí spokojit s přednastaveným ukládáním ve formátu “DVD” (tedy MPEG2) a kvalitou nastavenou na “Good” (jak velký kompresní poměr je myšlen tímto nastavením, se nikde nedovíte). Na druhou stranu, zaznamenaná videa mají slušnou kvalitu. Dobrý je i poměr Délka/velikost souboru – 20 minut záznamu zabere přibližně 545 MB.

nahrávání
Pozor! Takto šibeniční limit pro jeden soubor uvidíte, pokud je na cílovém disku systém FAT32

Z obrázku nahoře je patrné, že je při plánování nahrávání dobré taky dávat pozor na typ filesystému, který používá cílové médium (nejčastěji pevný disk). USB DVB-T tuner jsem testoval na zapůjčeném testovacím notebooku a neznalý prostředí jsem zpočátku považoval omezenou velikost souboru za chybu aplikace. Po převedení disku na systém NTFS se rázem maximální velikost souboru vyšplhala na pěkných 55,5 GB.

Samotný provoz zařízení je bezproblémový. Příjem většiny stanic probíhá normálně. Jediný problém se v průběhu testování vyskytl se stanicí Nova a jejich duálním vysíláním, kdy u vybraných zahraničních pořadů (nejčastěji seriálů) slyšíte v jednom kanále český dabing a v druhém originální znění. Software ani tuner si s tímto jevem poradit nedokáží, ostatně většina dnes prodávaných tunerů pro PC a notebooky mají s nestandardním duálním vysíláním Novy potíže. Řešit to lze jen pomocí nastavení balance pravého a levého kanálu zvuku přímo v nastaveni hlasitosti Win XP.

Zařízení se během provozu nijak extrémně nezahřívá a díky absenci jakýchkoli chladicích prvků ani nehlučí.

K USB modulu je dodáváno i dálkové ovládání. Podle výrobce pracuje YAMADA TV i s Windows XP Media Center Edition, kde je integrována MS aplikace pro ovládání TV.

Závěr

Celkově nabízí Yamada DTV-100U za doporučenou koncovou cenu 1999 Kč s DPH možnost sledovat TV prakticky kdekoli, kam v současnosti dosahuje digitální signál, další nespornou výhodou je jistě jeho univerzálnost a funkčnost prakticky v jakémkoli PC či notebooku s USB 2.0 portem. Dodávaná aplikace Presto! PVR nabízí uživateli většinu základních funkcí pro využití možností digitálního vysílání. Škoda omezených možností nastavení kvality nahrávání. Nepříjemné je, že dodávaná aplikace nepodporuje češtinu, což lze vyřešit jiným SW, nebo pokud vlastníte Win XP MCE, máte po starostech. Na výrobek poskytuje dodavatel (UMAX Czech a.s.) standardní dvouletou záruku.


Příslušenství

Diskuse