D-Link DNS-323 - data v RAID na síti

11. 4. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Janeček

Máte malou firmu a potřebujete nějaké bezpečné centrální úložiště dat? Nebo doma už nemáte kam dávat vaše multimediální soubory? Potom by se vám mohl hodit síťový disk D-Link, určený pro dva libovolné 3,5" SATA harddisky. Podporuje RAID, dispojue tiskovým serverem a spoustou dalších funkcí. Doporučená koncová cena tohoto šikovného zařízení je necelých 7000 Kč bez DPH.

D-Link DNS-323 - data v RAID na síti

Každá firma potřebuje někam ukládat své dokumenty a jiné informace. Tato data musí být chráněna (alespoň zrcadlena) a především dostupná odkudkoliv ze sítě z centrálního úložiště. Ve většině případů to řeší server, avšak ten se nevyplatí vždy – především v malé firmě/kanceláří nebo domácnosti. A právě v tu chvíli přichází ke slovu síťový disk. DNS-323 navíc disponuje vestavěným USB tiskovým serverem a umožňuje tak používat jednu tiskárnu sdíleně pro celou firmu. Pro domácí uživatele zase nabízí zajímavou funkci v podobě multimediálních serverů UPnP AV a iTunes umožňující streamovat multimédia na audiovizuální techniku a spolupráci s programem Apple iTunes.

Základní popis a obsah balení

Zařízení má rozměry 197 x 128 x 101 mm a je vyvedeno v elegantní černé barvě. Šasi je vyrobeno z kovu, pouze přední a zadní panel jsou z plastu. Na předním panelu se nachází tři modře podsvícené LED diody indikující stav disků a síťového rozhraní. Nad nimi je potom tlačítko s logem D-Link, kterým lze zařízení zapnout a vypnout. Na zadním panelu jsou páčky pro uvolnění disků, výstup větráku, USB a síťový port, konektor napájení a tlačítko pro hardwarový reset. Na spodu zařízení jsou dvě gumové lišty, které zamezují posuvu zařízení.

V balení spolu se zařízením naleznete nezbytný síťový kabel (přibližně 1,5 metru dlouhý), napájecí adaptér a CD s manuálem a softwarem. Pevné disky nejsou k produktu dodávány, každý uživatel si může zakoupit libovolné 3,5" SATA disky, které mohou mít neomezenou kapacitu. Je dobré zakoupit dva identické disky, zejména při použití RAID 1.

Instalace

Instalace zařízení je jednoduchá. Zakoupené dva disky zasunete do zařízení po odejmutí předního panelu a zajistíte páčkami na zadní stěně. Ačkoliv jednoduchost instalace disků hodnotím kladně, jejich uchycení není dostatečné. Šachty jsou větší než samotné disky, a ty se tak mohou posouvat, což při provozu může vyvolat jemné vibrace. Po zasunutí disků stačí zapojit zařízení do sítě a připojit ke zdroji napájení. Z dodaného CD si spustíte aplikaci D-Link Easy Search Utility, která vám nalezne IP adresu zařízení na síti (důležitá pro počáteční nastavení), případně již můžete připojit paměťový prostor jako jeden či více síťových disků. Nicméně před prvním použitím je doporučeno nastavit zařízení pomocí dostupného webového rozhraní.

Webové rozhraní a nastavení

Do webového rozhraní se lze dostat zadáním IP adresy zařízení do prohlížeče. Poprvé se přihlásíte jako uživatel admin bez hesla. Uživatelské rozhraní je hezké, intuitivní a nabízí široké možnosti nastavení. Pro uživatele začátečníky je zde připraven jednoduchý průvodce, kterým ale nelze nastavit pokročilejší vlastnosti. Nejprve je nutné nakonfigurovat síťové připojení, tedy jeho rychlost (podporována až 1 Gb/s LAN), IP adresu (může být statická nebo získána z DHCP), pracovní skupinu a jméno zařízení. Druhým důležitým bodem nastavení je RAID pole (Redundant Array of Independent Disks). DNS-323 podporuje čtyři typy nastavení – disky mohou pracovat nezávisle, jako JBOD (Just a Bunch Of Disks), RAID 0 (prokládání) a RAID 1 (zrcadlení). JBOD znamená, že disky se navenek tváří jako jeden velký disk (toto nastavení nezvyšuje výkon ani bezpečnost). RAID 0 pracuje tak, že segmenty dat systém ukládá na disky střídavě, což teoretiky zdvojnásobuje výkon pole. Nevýhodou je snížení bezpečnosti dat - poruchou jednoho disku ztrácíme všechna data. Nakonec RAID 1, pravděpodobně nejpoužívanější varianta, ukládá data na jeden disk a ta jsou takzvaně zrcadlena na druhý. Tato konfigurace zvyšuje bezpečnost (při poruše disku máme data na druhém) a výkon při čtení (lze číst z obou disků najednou).

Z hlediska zabezpečení je důležitá správa uživatelů, skupin, jejich přístupových práv (čtení/zápis) a kvót (omezení dostupné kapacity pro jednotlivé uživatele). Dále lze konfigurovat vestavěné FTP, DHCP, UPnP AV (Universal Plug and Play Audio Video) a iTunes servery.

Zajímavá je funkce Download Scheduling umožňující nastavit automatické stahování souborů z internetu, například v noci, kdy připojení k internetu není nijak zatíženo.

Bohatou nabídku webového rozhraní uzavírá nastavení hesla administrátora, času, upozornění na e-mail (v případě selhání disku, zaplnění kapacity, změny hesla administrátora, atd.), úspory energie, resetování zařízení a nastavení a update firmwaru.

Chlazení a provozní hluk

Pevné disky jsou chlazeny pomocí jednoho větráku na zadní stěně. Nejvyšší naměřená teplota při běžném provozu byla 30,5 °C a při zatížení 35,4 °C, což jsou velmi dobré hodnoty.

Výkon

Testovat výkon u síťového zařízení není úplně relevantní, nicméně pouze pro ilustraci jsme pro vás otestovali výkon se dvěma disky Seagate Barracuda 7200.9 o kapacitě 160 GB (7200 ot./min, 8 MB cache). Programem SiSoft Sandra byla naměřena průměrná přenosová rychlost 17 MB/s a přístupová doba 16 ms. Je třeba si uvědomit, že výkon je limitován rychlostí počítačové sítě. Zařízení podporuje nejnovější 1 Gbps technologie, ale pokud máte např starší, ale stále hojně rozšířenou rychlost 100 Mbit/s, bude logicky dosažitelné maximum nižší.

Příslušenství

Na dodaném CD naleznete manuál a rychlého instalačního průvodce v PDF a programy D-Link Easy Search Utility a Memeo AutoBackup (zálohovací software).

Závěr

D-Link DNS-323 je zajímavé zařízení s dvojí tváří. Na jednu stranu je to řešení pro mále firmy, na druhou stranu zařízení, které je svými multimediálními funkcemi cíleno do domácností. Záleží již na uživateli, pro jaký účel si síťový paměťový adaptér koupí. DNS-323 stojí 6980,-Kč bez DPH (8306,- Kč s DPH) a výrobce na něj poskytuje záruku 2 roky.

Klady a zápory

+ USB port - tiskový server
+ Download Scheduling

- není upevnění disků - někdy způsobuje jemné vibrace

Foto galerie D-Link DNS-323

Příslušenství

Diskuse