Rychlé WiFi 802.11N v podání D-Link

10. 7. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Nováček

Jako odpověď na vzrůstající zájmem o rychlé a přitom mobilní spojení dostačující i pro náročné aplikace přichází Wi-Fi standardu 802.11N s rychlostí až 540 Mbit/s. Jedním z prvních výrobců, kteří u nás nový standard nabízejí, je D-Link se svou řadou Wireless N. Testovali jsme gigabitový router DIR-655 a dva adaptéry, DWA-645 do PCMCIA slotu a DWA-142 pro rozhraní USB.

Rychlé WiFi 802.11N v podání D-Link

Co je 802.11N?

V březnu schválila skupina 802.11 IEEE druhou verzi standardu 802.11N, "super rychlé" bezdrátové sítě WiFi, která má teoreticky dosahovat rychlosti až 540 Mbit/s. Nejde sice o finální verzi standardu, nicméně by již měla být zajištěna dopředná kompatibilita s konečným standardem pomocí upgradu firmware. Standard 802.11N využívá bezlicenční frekvenční pásma 2,4 a 5 GHz, která jsou rozdělena na 20 MHz kanály. Standard definuje možnost sloučení dvou sousedních kanálů v jeden 40 MHz při malém vytížení frekvenčního pásma. Standard využívá modulace OFDM vyznačující se větším množstvím subnosných (zde 52 nebo 56), z nichž každá subnosná je modulována zvlášť modulací n-QAM, nebo modulace DSSS (frekvenční rozprostření pomocí pseudonáhodné posloupnosti). Hlavním přínosem OFDM je využití odražených signálů a s tím související větší dosah nebo přenosová rychlost v zastavěném prostoru. Standard 802.11N nově využívá technologii MIMO (multiple input multiple output) vyznačující se větším počtem antén (zde 3). Za předpokladu náhodných vlastností přenosového kanálu (zajišťuje se prostorovou diverzitou antén) dochází k náhodnému rozložení chyby přenosu. Využitím těchto vlastností spolu s frekvenčním skákáním (frequency hopping) lze zvýšit přenosová rychlost nebo dosah zařízení.

Do redakce se nám dostala souprava zařízení standardu 820.11N od D-Linku. Jedná se o gigabitový směrovač DIR-655 podporující Windows Vista, obsahující 4 gigabitové porty LAN a port WAN, USB adaptér DWA-142 a PCMCIA adaptér DWA-645. Všechna zařízení podporují bezdrátově maximální přenosovou rychlost 300 Mbit/s.

Obsah balení

V krabici vedle daného WiFi komponentu nalezneme instalační CD a návod pro rychlou instalaci. V krabici s routerem jsou dále tři antény, síťový zdroj, ethernetový kabel, stolní držák a šroubky pro uchycení na stěnu. Na přiloženém CD je vždy kromě instalačního softwaru pouze elektronická verze návodu pro rychlou instalaci a anglický manuál.

Vnější popis

Všechny tři testované komponenty jsou vyrobeny z tvrzených plastů, jejich konstrukce působí dostatečně robustným dojmem.

Bezdrátový router je vyroben z bílého plastu kombinovaného s elegantním černým pruhem táhnoucím se po jeho stranách. Zadní strana skrývá konektory hned pro tři bílé antény délky 11 cm, které jsou rovnoměrně rozmístěné po celé stěně, konektor napájení 12 V, restartovací tlačítko, jeden USB konektor, jeden konektor sítě WAN pro připojení ke zdroji internetu a 4 porty gigabitové místní sítě LAN s podporou Jumbo Frame. Na přední straně jsou indikační diody pro napájení, připojení k internetu, stavu bezdrátové sítě, připojeném USB zařízení a stavu zařízení připojených k LAN portům. Router je samozřejmě možno připevnit na stěnu pomocí hmoždinek a šroubů jež jsou součástí balení, nebo dát do držáku pro svislé umístění na stole. Antény jsou vybaveny kloubem umožňujícím optimální nastavení, navíc jsou vyrobeny z gumy, čímž se snižuje riziko jejich poškození při nešetrné manipulaci. Router váží 430 g bez zdroje a má rozměry 31 x 120 x 197 mm.
Router je určen zejména pro domácí uživatele nebo do malé firmy, svým signálem dokáže bez problémů pokrýt plochu celého bytu nebo domku, abyste byly ve spojení za každé situace.

Ze stříbrné PCMCIA karty elegantně vystupuje černý nástavec s integrovanými anténami a dvěma signalizačními diodami (Link a Action), samozřejmě nechybí ani logo výrobce. Z notebooku karta vystupuje 37 mm, její tloušťka včetně nástavce je 11 mm. Svými 50 g vaše bedra nijak nezatíží.

USB adaptér černé barvy má kruhový tvar (průměr 10 cm, tloušťka 2 cm, hmotnost 100 g). Černý "ocásek" je dlouhý 1 metr. Pro signalizaci stavu adaptéru slouží jediná led dioda, která je díky svému umístění vidět zvrchu i ze strany. Adaptér je určen zejména pro stolní počítače, proto nepřekvapí možnost připevnění na stěnu pomocí dvou šroubků (nejsou součástí balení). Adaptér svými rozměry ani hmotností mobilitě nebrání, nicméně je spíše předurčen k použití s klasickým stolním PC, než pro práci na cestách.

Instalace

Před připojením WiFi adaptéru do PCMCIA (DWA-645), nebo USB portu (DWA-142) je třeba deaktivovat všechna ostatní WiFi zařízení a nainstalovat ovladače. Instalace je jednoduchá a intuitivní. Po úspěšném nainstalování ovladačů jsme vyzváni k připojení adaptéru. Při instalaci si můžeme vybrat chceme-li pro nastavování používat utilit Windows nebo softwaru od D-Link.

Bezdrátový router (DIR-655) není třeba instalovat vůbec. Pro prvotní nastavení routeru lze použít program z přiloženého CD, pro pokročilejší nastavení je ale lepší využít webového rozhraní zařízení. Router je nutné připojit pomocí LAN kabelu (nebyla-li již nastavena bezdrátová síť). Zadáme-li v internetovém prohlížeči IP adresu routeru (192.168.0.1), získáme přístup k rozsáhlým možnostem nastavení zařízení přes integrované webové rozhraní. Poslední možností je využití USB portu routeru. Stačí připojit flash disk a router z něj sám načte nastavení vytvořené pomocí Wi-Fi Protected Setup / Windows Connect Now (WCN) Config 2.0 ve Windows Vista. Škoda jen, že USB port nelze využít pro tiskový server ani síťový disk. Router byl testován a schválen pro používání se systémem Microsoft® Windows Vista, což by mělo přinést nové možnosti nastavení a správy bezdrátové sítě přes funkce Network Explorer a Network Map.

rozhraní routeru

Hlavní menu webového rozhraní routeru
Pro plnou velikost klikněte na obrázek

Router má DHCP server, DNS server, NAT a SPI (Stateful Packet Inspection) firewall s funkcí VPN pass-through, možnosti směrování a filtrování, podmíněný přístup, podporu pro 802.1X RADIUS serveru, atd. Díky tomu obsahuje širokou škálu nastavení včetně možností šifrování přenosu pomocí WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK a WPA2-PSK, podporuje 64-bitové a 128-bitové šifrování.

Praktické zkušenosti

V průběhu testování se všechna zařízení osvědčila, pracovala bez problémů. Při testování dosahu se projevila nepraktičnost USB adaptéru ve spojení s notebookem, protože jej bylo třeba stále držet v ruce. V rámci bytu nebo rodinného domu je spojení velmi kvalitní a přenosová rychlost neklesala pod 108 Mbit/s ani při průchodu signálu železobetonovým stropem. Při testování na volném prostranství (s průchodem vnější cihlovou zdí) setrvala přenosová rychlost na svém maximu 300 Mbit/s až do vzdálenosti 50 metrů pro PCMCIA adaptér respektive 30 metrů pro USB adaptér. Při překročení této vzdálenosti se začala přenosová rychlost rychle snižovat, u PCMCIA adaptéru bylo nutné správně natočit notebook aby byly antény správně směrovány. K výpadkům signálu došlo ve vzdálenosti asi 100 m pro PCMCIA adaptér a 90 m pro USB adaptér. U USB adaptéru klesla přenosová rychlost postupně až na 1 Mbit/s, u PCMCIA adaptéru byla rozhodující orientace antén. USB adaptér má podle očekávání vyrovnanou směrovou charakteristiku, PCMCIA adaptér překvapil větším možným dosahem, jeho nevyrovnaná směrová charakteristika, která je silně ovlivněna notebookem, však může při větších vzdálenostech omezovat mobilitu (nutnost správného natočení vůči routeru).

Ovládací panel WiFi adaptéru

Ovládací panel WiFi adaptéru
Pro plnou velikost klikněte na obrázek

Jedinou výtku lze vznést k softwaru dodávanému k adaptérům. Ten má pouze základní funkce pro hledání dostupných sítí a připojení k nim, neumožňuje vytvoření softwarového přístupového bodu, sílu signálu udává pouze v procentech, navíc ikona zobrazující intenzitu signálu i při velmi slabém signálu a výpadcích ukazovala alespoň 2 čárky.

::Závěr

Sada bezdrátových komponentů D-Link řady Wireless N je určena zejména pro domácí uživatele a malé firmy jako plnohodnotná mobilní náhrada sítí LAN. Díky podpoře nového návrhu WiFi 802.11N nabízí reálnou přenosovou rychlost 300 Mbit/s dostačující pro všechny současné požadavky včetně audio a video streamingu. Router DIR-655 spojující super rychlou WiFi a gigabitové porty LAN má doporučenou koncovou cenu 4473 Kč bez DPH (5323 Kč včetně DPH), PCMCIA klient DWA-645 má doporučenou koncovou cenu 1361 Kč bez DPH (1621 Kč včetně DPH) a posledně tetovaný USB klient DWA-142 má dopučenou koncovou cenu 2122 Kč bez DPH (2525 Kč včetně DPH). Na všechny zařízení řady Wireless N dává výrobce nadstandardní záruku 11 let.

Klady a zápory

+ precizní provedení
+ dosah
+ přenosová rychlost

- absence českého manuálu (Pouze návod pro rychlou instalaci)
- nepřesná indikace síly signálu

Foto galerie D-Link Wireless N

Příslušenství

Diskuse