Logitech Alto - stojan s integrovanou klávesnicí

13. 3. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Janeček

Používáte notebook jako náhradu stolního počítače? Trávíte u něj hodně času? Potom jste již jistě zaznamenali, že se díky svému rozložení z ergonomického hlediska pro dlouhodobou práci příliš nehodí. Pokud nechcete pořizovat celou sadu externích periferií a potřebujete na něm intenzivně pracovat, můžete se poohlédnout po zajímavém doplňku od Logitechu s názvem Alto za 2500 Kč bez DPH.

Logitech Alto - stojan s integrovanou klávesnicí

Zásadní ergonomickou potíží notebooku je klávesnice příliš blízko displeje. Má-li uživatel notebook na běžném stole, tak sice píše na jeho klávesnici bez ergonomických potíží (případný zvyk na poněkud těsnější rozložení klávesnice ponechme stranou), ale krční páteř dostává zabrat díky nízko položenému displeji. Řešením je: zvednout notebook. V tom případě se nám displej dostane přijatelně vysoko, ale pro změnu budou trpět ramena příliš vysoko položenou klávesnicí. Jedinou ergonomicky správnou možností je "oddělit" displej notebooku od jeho klávesnice použitím externí klávesnice a notebook zvednout výše.

A přesně k tomuto účelu slouží stojan Logitech Alto.

Obsah balení

V krabici s typickým zeleno-černým provedením Logitech toho mnoho nenajdete. Produkt je obalen bílou pěnovou fólií a ukryt v samostatné černé krabici společně s velmi stručným manuálem. K zařízení není dodáváno žádné instalační CD se softwarem, což nebrání v používání produktu, ale některá z multimediálních tlačítek nejsou funkční. To ale padá na vrub faktu, že se jedná teprve o předprodejní verzi.

Vnější popis

V zavřeném stavu vypadá zařízení jako "podlouhlá krabice" o rozměrech 237 x 428 x 36 milimetrů. Zařízení se skládá ze dvou částí, které jsou uprostřed spojené gumou (tato gumová spojnice na sebe lepí velké množství prachu) a na koncích magnetem. Horní deska označená logem a efektním, ocel imitujícím povrchem je spodní strana klávesnice. Hlavní kostru tvoří velmi pevný, matný nebo lesklý černý plast. Podložka pro ruce je vyrobena z velmi příjemného gumového materiálu, jehož nevýhodou je náchylnost k odření. Použité materiály vypadají ušlechtile, ale v některých ohledech nejsou příliš vhodné (prach, oděrky).
Po otevření se objeví multimediální klávesnice se standardním rozložením (alfanumerická a numerická část, kurzorové šipky a multimediální klávesy), deska pro umístění a vyvýšení notebooku a oblast s indikačními LED. Na panelu s diodami se nachází přepínač pro vypnutí integrované klávesnice. Po stranách se nacházejí šikovně zapuštěné tři USB porty v jedné z desek, připojené přes USB kabel a „hřeben“, do kterého je možné upevnit kabely, aby neležely volně na stole.
Celá konstrukce váží pouze 1,94 kilogramu. Pro občasné přenášení to není mnoho, ale zařízení je jednoznačně určeno pro setrvání na pracovním stole (podobně jako například dokovací stanice). Design produktu hodnotím jako velmi zdařilý.

Instalace

Produkt se nemusí nijak zvlášť instalovat, při prvním připojení USB kabelu se nainstalují standardní ovladače klávesnice a USB hubu (ve Windows XP). Pro správnou funkci všech multimediálních tlačítek bude zapotřebí software Logitech SetPoint, který lze stáhnout ze stránek výrobce nebo by měl být dodáván spolu s prodejní verzí.

V zásadě tak stačí pouze vztyčit stojan, usadit notebook a připojit jediný USB kabel.

Praktické zkušenosti

Samotný podstavec pro notebook je dostatečně pevný (dimenzován pro notebooky do 4 kg) a nehrozí jeho spadnutí (je ho nutno slyšitelně zaklapnout). Díky jeho pozici "v prostoru" má vzduch v místnosti lepší přístup k chlazení notebooku.

Psaní na klávesnici je příjemné a tiché, zdvih kláves by mohl být o něco menší (zvláště pro uživatele zvyklé na notebook). Multimediální klávesy (spuštění souborového manažera, prohlížeče, kalkulačky, tlačítko Zpět apod.) jsou přístupné přes funkční tlačítko, které nahradilo tlačítko kontextové nabídky (mezi pravým Alt a Ctrl). Klávesy pravý Alt a Delete jsou na můj vkus příliš velké, naopak levý Alt je příliš malý. Zdvih celé klávesnice je možno nastavit pomocí vysunovací nožičky.

USB hub funguje naprosto bezproblémově, jedná se o tři vysokorychlostní porty USB 2.0. Uživatel by mohl narazit na problém při používání vícero či na energii náročnějších zařízení (např. externí disk), protože zvýšený odběr energie by mohl přetížit USB port notebooku. Z toho důvodu je zařízení možno připojit k externímu zdroji napájení, který však není dodáván v balení.

Při používání zařízení jsem nenarazil na žádnou závadu, spíše se jednalo o menší nedostatky. Například při vyvýšení notebooku je možnost ho opřít buď o „nárazník“, nebo až o gumovou spojnici. Bohužel tento „nárazník“ je poměrně malý a notebook má tendenci sjet dolů; vždy ale záleží na konkrétním designu čela notebooku. Za další mírný nedostatek považuji umístění LED, které nejsou při použití širšího stroje nebo připojení kabelů k pravé hraně notebooku vidět.

Závěr

Logitech Alto je zajímavé zařízení, které se hodí pro uživatele, kteří si chtějí zpříjemnit práci na notebooku doma, a nebo do firem, ve kterých je hlavním počítačem notebook. Design produktu je hezký a promyšlený („hřeben“ na uchycení kabelů, zapuštěný USB kabel), vytknout by se daly pouze maličkosti. Na fotografiích vidíte anglickou verzi klávesnice, protože se jedná o předprodukční vzorek. Dle vyjádření výrobce budou na české verzi znaky pouze vypálené laserem.

Doporučená koncová cena pro Logitech Alto u nás bude 2510 Kč bez DPH (2990 Kč s DPH) a výrobce na něj poskytuje pětiletou záruku.

Klady a zápory

+ tichost klávesnice
+ „hřeben“ na uchycení kabelů

- nepříliš stabilní uchycení notebooku o „nárazník“
- chybějící externí napájení

Fotogalerie: Logitech Alto

Příslušenství

Diskuse