Novatel Merlin XU870 - HSDPA pro notebooky

1. 3. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Mobilní datová technologie HSDPA pro přenos dat, tedy především připojení k internetu, již funguje i v ČR, a tak jsme se logicky podívali na zoubek jedné z karet, která tuto technologii podporuje. V ČR je tato technologie zatím poskytována firmou O2 Telefónica s maximální rychlostí 1 Mbps. Karta standardně však podporuje rychlost až 3,6 Mbps a v budoucnu po upgrade firmwaru údajně i 7,2 Mbps. K notebooku se připojuje pomocí rozhraní ExpressCard 34, ale pomocí redukce ji lze připojit i do PCMCIA / CardBus slotu.

Novatel Merlin XU870 - HSDPA pro notebooky

Obsah balení

Plastové balení o velikosti cca VHS kazety (jen o malinko kratší) v sobě ukrývá samotnou kartu o velikosti ExpressCard 34, instalační CD a stručný papírový návod v angličtině. Karta je uložena v průhledném platovém cestovním obalu, který těsně kopíruje rozměry karty. Na přiloženém CD je kromě ovladačů také instalace obslužného programu MobiLink, Acrobat Reader a elektronická podoba návodu. Český návod je obsažen až přímo v programu MobiLink po jeho instalaci.

Systémové požadavky

Na obalu se mimo jiné také uvádí, že k provozu karty potřebujete Windows 2000 nebo XP. Uvedena je také podpora Mac OS X, Linuxu a příprava pro Windows Vista. K instalaci je třeba 14 MB na disku a 64 MB operační paměti RAM. Karta je typu ExpressCard 34, takže použít ji lze i ve větším formátu 54. Výrobce za příplatek cca 890,- Kč bez DPH dodává také redukci pro PCMCIA / CardBus slot (nebyla součástí testu), takže kartu lze zapojit i do starších notebooků.

Karta dle specifikace podporuje následující datové sítě a protokoly: HSDPA, UMTS, EDGE, a GPRS. Zpětná kompatibilita pro UMTS (WCDMA) 850 / 1900 / 2100 MHz, 50 / 900 / 1800 / 1900 MHz EDGE / GPRS sítě.

Vnější popis

Karta typu ExpressCard 34 je celkem dlouhá cca 11 cm. Po zapojení kovové části do notebooku přesahuje ven černý plastový blok o rozměrech 30 x 34 x 28 mm. SIM karta se zapojuje zespodu bez nutnosti otevírání, jen se prostě a snadno zasune do připraveného prostoru, kde ji drží proužek kovu. Na vrchní straně je malá výklopná anténka pro lepší příjem signálu. Vedle anténky je umístěna velká indikační dioda, která svítí jednou z pěti barev podle toho, jakou právě používá komunikační technologii (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA) nebo pokud není připravena k práci (těsně po zasunutí karty do notebooku nebo pokud v kartě není SIM). Na bocích jsou dvě gumové krytky, z nichž jedna ukrývá vstup pro externí anténu (možno dokoupit za cca 460,- Kč bez DPH) a druhá nedává viditelný smysl (zřejmě připraveno pro funkci jiného modelu karty). Karta vypadá celkově pevně a dobře zpracovaná, takže ve spojení s plastovou cestovní krabičkou a dobrým zacházením by neměl být problém s její mechanickou životností.

Praktické zkušenosti

Výrobce doporučuje před prvním zapojením karty do notebooku nejprve nainstalovat přiložený program. Chvílemi to navenek vypadá, jakoby se instance "zasekla", ale stačí jen trpělivě vyčkat a vše proběhne až do konce. Problémem programu je špatná kompatibilita českých znaků. Po dokončení instalace stačí kartu jen vložit do slotu notebooku a ovladače se již nainstalují automaticky.

Po vložení karty do notebooku se pár vteřin inicializuje, nejprve se rozsvítí dioda bíle, poté se vyhledává síť (dioda svítí červeně) a nakonec se rozsvítí barva podle nejrychlejší dostupné technologie pro přenos dat (GPRS - zelená, EDGE - fialová, UMTS - modrá, HSDPA - žlutá). Pokud není připojen notebook do datové sítě, dioda bliká, po připojení svítí souvisle.

Program MobiLink se pouští ručně nebo lze nastavit i jeho automatickou inicializaci. Při jeho ovládání bude většina uživatelů potřebovat jen dvě základní věci. Za prvé je před prvním připojením do sítě operátora potřeba nastavit nový profil a v něm APN. V době testování karty podporuje HSDPA v ČR jen operátor O2, takže APN jsem nastavil na internet.mnc002.mcc230.gprs. Bez tohoto nastavení se nelze připojit k síti! Po založení profilu je tento třeba vybrat v informačním okně programu jako aktuální. Pak už jen stačí stisknout tlačítko "Připojit" a po chvilce jsme na internetu.

Jak bylo již řečeno, UMTS a HSDPA nabízí prozatím v ČR jen O2 Telefónica a pokrytí je jen v Praze a Brně. Teoretická maximální rychlost v O2 je v současnosti 1 Mbps. Karta podporuje rychlost až 3,6 Mbps a výrobce udává, že v budoucnu po update firmware to bude až 7,2 Mbps. Kartu jsem testoval v Praze. Nejvyšší rychlost s HSDPA je lépe dosažitelná venku nebo v blízkosti okna (záleží na lokalitě). Při zkušebním stahování demoverze programu o velikosti 1,17 GB jsem zaznamenal čas přesně 3 hodiny a 30 minut. Během stahování se rychlost pohybovala kolem hodnoty 100 kB/s (nejvyšší hodnota, kterou jsem zahlédl, byla 117 kB / s = 936 kbps). Doba odezvy (ping) se v rámci českého internetu pohybovala v rozmezí 169 až 297 ms, průměr činil 221 ms.

Fyzická manipulace s kartou je bezproblémová. Kvůli tomu, že relativně velký kus vyčuhuje z notebooku, je třeba kartu z notebooku vyndat při přepravě v brašně nebo batohu. K bezpečnému uložení karty při cestování slouží výše uvedený plastový kryt. Mechanicky nejslabším místem bude asi vyklápěcí anténka, jejíž uchycení na pohled vypadá pevně, ale protože jde o pohyblivou část, doporučuji se k ní chovat obezřetně. Karta se při práci nijak výrazně nezahřívá.

Karta funguje i ve Windows Vista. Při instalaci několikrát upozorní, že nelze ověřit původce programu, takže je třeba ručně povolit pokračování instalace. Ikonka programu se mi na ploše objevila až po restartu počítače. Výrobce karty na obalu uvádí poznámku Vista - Ready (připraveno pro Vista), ale na internetu jsem prozatím Vista verzi nenašel. Mimo těchto drobných problémů karta funguje i pod Windows Vista, a to je hlavní.

Závěr

Novatel Merlin XU870 je karta plná moderních technologií. K notebooku se připojuje prostřednictví ExpressCard 34, ale zoufat si nemusejí ani uživatelé starších notebooku s PCMCIA / CardBus slotem, do nějž lze "Merlina" napojit prostřednictvím příplatkové redukce. Karta nabízí v současnosti díky firmě O2 Telefónica mobilní připojení k internetu o rychlosti až 1 Mbps, ale bohužel jen v Praze a Brně (případně v zahraničí, pokud máte roaming), ve většině ostatních městech ČR nebo s jiným operátorem funguje karta jen na technologii EDGE. Za předpokladu, že operátoři budou v budoucnu nabízet vyšší rychlosti, bude dle informací výrobce karta po aktualizaci firmaware schopna nabídnout rychlost až 7,2 Mbps. Kartu lze v ČR zakoupit za cenu cca 7890,- Kč bez DPH (cca 9390,- Kč s DPH). V nabídce je vedle příplatkové redukce pro PCMCIA (890,- bez DPH) také externí anténa (460,- bez DPH). Během testu nebyly s kartou problémy až na špatně provedenou podporu češtiny. Po hlavních testech pod Windows XP jsem kartu bez problému zprovoznil i pod novými Windows Vista. Výrobce uvádí také podporu Mac OS X a Linuxu.

Klady a zápory

+ vysoká dosažitelná rychlost mobilního připojení k internetu
+ možnost upgrade v budoucnu až na teoretických 7,2 Mbps
+ možnost připojení i do staršího slotu PCMCIA / CardBus

- relativně vysoká cena
- HSDPA podporuje prozatím jediný operátor a to jen v Praze a Brně

Foto galerie Novatel Merlin XU870

Příslušenství

Diskuse