Prestigio Data Safe II - disk v kůži

3. 4. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Janeček

Pokud pokukujete po externím disku, který nejenom že pojme hodně dat, ale i dobře vypadá a nabídne další funkce jako šifrování části dat, tak by Vás mohl zaujmout 2,5" externí pevný disk Prestigio Data Safe II. Otestovali jsme pro Vás 80GB variantu v elegantním dárkovém balení a cenou 3300 Kč bez DPH.

Prestigio Data Safe II - disk v kůži

Každý uživatel počítače se v dnešní době plné multimediálních dat, které mu exponenciálně zaplňují volné místo na disku, dostane do situace, kdy mu jeho nedávno zakoupený disk přestane dostačovat. Obzvláště uživatelé notebooků, omezení ve výběru velikostí svých pevných disků, mají ztíženou situaci. A právě proto může být ideální volbou externí pevný disk, který zvyšuje volnou kapacitu, je snadno přenositelný a připojitelný (krom Windows 98 není nutno instalovat ovladače) a někdy jej lze dokonce použít i jako stylový doplněk. To vše platí i o testovaném produktu.

Základní popis a obsah balení

Už při pohledu na krabici poznáte, že se vám do ruky dostalo něco výjimečného. Elegantní stříbrné balení s velkým nápisem „The Art of Hi-Tech“ s efektním otvíráním (dva šuplíky vysouvající se současně, každý na opačnou stranu) v sobě ukrývá samotný externí disk v ochranném koženém obalu s magnetickým patentem, delší USB kabel se dvěma koncovkami, kratší USB kabel, CD s ovladači a softwarem a anglický manuál.

Data Safe II váží 341 g a jeho rozměry jsou 131 x 81,2 x 17,5 mm. Povrch krytu pevného disku je vyroben z černé kůže (lze zakoupit i hnědou variantu), která je po krajích lemována chromovanou lištou. Na vrchní straně se nachází kovová plocha (design leštěné oceli) s nápisem Prestigio a dvěma diodami – Power a Data. Na horní hraně potom naleznete malý USB konektor, konektor pro napájení (výrobce nedodává speciální napájecí adaptér pro tento produkt, lze zakoupit jakýkoli s příslušnými parametry), přepínač pro zapnutí disku a tlačítko Copy (slouží pro automatické zálohování).

Instalace

Zapojení pevného disku je velmi jednoduché. Stačí zařízení zapojit delším kabelem do dvou vysokorychlostních USB portů (jeden slouží jako napájení) a přepnout tlačítko Power. U současných systémů proběhne instalace ovladačů automaticky a během pár sekund můžete se zařízením začít pracovat. Pokud máte starší verzi Windows (98), musíte nejprve z přiloženého CD nainstalovat ovladače k zařízení. V případě, že by vám nevyhovoval fakt, že musíte obětovat dva USB porty, lze použít kratší dodávaný kabel pouze s jednou USB koncovkou, ale potom je nutné si zakoupit napájecí adaptér. Odpojení zařízení je stejně jednoduché, stačí přepnout tlačítko Power a disk odpojit. V případě Windows 2000 a starších je z důvodu bezpečnosti dat doporučováno nejdříve zařízení softwarově odpojit (ikona Bezpečně odebrat hardware v oznamovací oblasti).

Hlavní HW parametry

Uvnitř testovaného produktu se nacházel 80GB 2,5" pevný disk od Fujitsu (MHV2080AH) s rychlostí 5400 ot./min, 8 MB cache a IDE rozhraním. Přenosová rychlost instalovaného disku není úzkým hrdlem zařízení, tím jsou porty USB. Nicméně přístupová doba je srovnatelná s interními pevnými disky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 27,55 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 26,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,3 ms

Chlazení a provozní hluk

Pevný disk se po celou dobu testování nijak výrazně nezahříval. Na povrchu jsme naměřili teplotu 28,6° C při mírné zátěži a 32° C při zátěži. To jsou dobré hodnoty, kterých disk dosáhl i přesto, že není chlazen žádným větrákem.

Příslušenství

Z příslušenství je k produktu dodáván ochranný kožený obal, delší a kratší datový kabel a CD s ovladači a softwarem. Užitnou hodnotu zařízení zvyšují dvě jednoduché utility – Personal Backup a H-Storage. Personal Backup je jednoduchý program sloužící k zálohování dat. Tlačítko Copy na těle disku spolupracuje právě s tímto programem a zahajuje předdefinovanou zálohovací úlohu. Utilita H-Storage umožňuje vytvořit speciální oblast disku (šifrovanou partition) chráněnou heslem, kam si můžete uložit důvěrná data. Dále umožňuje přeměnit disk na bootovací médium (bootování z USB disku závisí na podpoře BIOS vašeho počítače). Takto si například můžete nosit svá Windows všude sebou.

Závěr

Prestigio Data Safe II je zajímavé příslušenství, které je určeno pro uživatele potrpící si na styl či jako dárek, ale jeho cena není nízká. Testovaná 80GB varianta se prodává za doporučenou koncovou cenu 3372 Kč bez DPH (4012 Kč s DPH) a výrobce na něj poskytuje záruku 2 roky. K dostání jsou varianty od 40 do 160 GB.

Klady a zápory

+ design a balení
+ velikost

- poměr cena/kapacita

Foto galerie Prestigio Data Safe II

Příslušenství

Diskuse