Sony Ericsson W950i Walkman - na internet s muzikou

17. 1. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Josef Šonka

S příchodem polyfonních a MP3 vyzváněcích tónů se mobilním telefonům otevřela nová erá vývoje. Podívejme se na mobilní telefon nesoucí značku Walkman od své mateřské Sony, který přináší mezi mobily nevídané možnosti přehrávání hudby - stejně jako kdysi přinesly tyto možnosti první Walkmany. W950i za cenu 13 500 Kč bez DPH disponuje 4GB interní flash pamětí a podporou standardu Mass Storage, díky čemuž pojme opravdu hodně hudby i jiných dat; další funkce jako mobilní kancelář jsou pro něj samozřejmostí.

Sony Ericsson W950i Walkman - na internet s muzikou

Mobily a hudba, do té doby nepředstavitelné spojení, se stávalo čím dál užší. Poslechu hudby v mobilech vděčíme skutečně s největší pravděpodobností právě vyzvánění. Když je možné do telefonu možné nahrát část MP3 skladby jako zvonění, proč by ji nebylo možné zpřístupnit pro poslech celou?

Začátky byly velmi nesmělé a revoluce podle mě skutečně přišla až se Sony Ericsson W800i. Jednalo se o první telefon z produkce Sony Ericsson, který nese označení Walkman (ochr. známka Sony, aneb proč se vyplatí spojenectví se Sony). První telefon určený skutečně pro přehrávání hudby. Nová éra mobilní hudby byla odstartována. Dnes již lze s odstupem času skutečně říci, že se společnosti Sony Ericsson strategie s Walkman telefony skutečně povedla. Zájem o ně je veliký a možná právě díky úspěchu celé skupiny vznikla nová vlajková loď tohoto segmentu telefonů - model W950i, který je z mnoha pohledů tím nejlepším v rodině Walkmanů švédsko-japonského výrobce. Pojďme se blíže podívat, proč tomuto telefonu přisuzuji post nejvybavenějšího Walkmanu.

V povedené lifestyle krabici na vás čeká nejen samotný mobilní telefon, ale také nadstandardní vybavení. Samozřejmostí jsou velmi kvalitní, pro Sony Ericsson Walkmany typická sluchátka (špunty; 3,5 mm) spolu s adaptérem, který je umožňuje připojit k systémovému konektoru telefonu. Nechybí CD s potřebnými aplikacemi pro komunikacemi s počítačem a ovladače. Příjemným bonusem je praktický obal pro W950i a průchozí nabíječka, která umožňuje nabíjení za současného připojení datového kabelu, což je velmi praktické. Telefon se sice nabíjí i z USB datového kabelu, ale nabíječka poskytne větší nabíjecí sílu a zkrátí nutný čas k nabití.

Rodinné geny

W950i rozhodně nezapře Walkman geny, ale rovněž pokrevní příbuznost s modelem M600i, ze kterého vychází spolu s některými výhodami, a jak to bývá, některými negativy. Ač základ je podobný, dílčí detaily byly přepracovány.

Design

Provedení telefonu jasně vychází z M600i, stejné charakterové prvky nelze přehlédnout. Telefonu jasně dominují oranžové prvky (barva Walkmanů) a velký displej, který patří mezi jasné pozitivum W950i. Rozměry telefon a váha (106 x 54 x 15 mm, 112 g) nepatří mezi nejmenší. Přesto vzhledem k funkcím jsou přijatelné, navíc oproti W800i je W950i těžší pouze o 13 g. Telefon není problém zastrčit do kapsy u kalhot, což je např. u komunikátoru P910/990i trochu problém – tlačí a překáží. Oceňuji provedení a celistvost konstrukce. Nejenže se celkově konstrukce telefon ani nehne a nic nevrže, ale navíc z těla zařízení nikde nic „nevyčuhuje“.

Operační systém

Pro oba telefony je společným jmenovatelem operační systém Symbian v9.1 UIQ 3.0. Walkmany jsou primárně určeny pro zábavu a multimédia, ale pevný základ v Symbianu propůjčuje nadstandardní funkce, takže W950i lze stejně jako M600i použít jako pravý komunikátor. Oproti běžně osazovaným operačním systémům Symbian je verze UIQ (3.0) podstatně jiná, a řekněme upřímně, složitější. Systém asi nepotěší méně zkušené uživatele. Je třeba si zvyknout na určitý systém ražení věcí. Podstatou se W950i blíží více počítači. Nastavení telefonu tak např. realizujete přes ovládací panely. Bloudění v menu se prostě na začátku neubráníte. Ve srovnání s P910/990i mi vadila ještě jedna věc – W950i z větší části můžete ovládat pouze pomocí dotykového displeje se použitím stylusu (nebo třeba prstu), což je do značné míry limitující. U komunikátorů Sony Ericsson šlo zpravidla využít (ač někdy nemotornější) alternativy na klávesnici.

Ach ty klávesnice

Na M600i byla hodně diskutovaným tématem klávesnice, která byla skutečně hodně specifická. Nejinak je tomu také u W950i. Klávesnice je v případě W950i standardní koncepce, ale zcela zapuštěna do těla telefonu a orientaci pomáhají jen drobné výstupky. Navíc oproti zažitým postům je třeba ťuknout do levého horního rohu požadované klávesy, jinak většinou dojde k překliknutí. Klávesnice jednoduše a stručně řečeno potřebuje čas na zvyknutí. Díky operačnímu systému a dotykovému displeji se ovšem nabízí také klávesnice virtuální, které dá asi většina uživatelů přednost při zadávání delších textů, případně rozeznávání rukou psaných znaků.

Walkman

Funkce Walkmanu jsou na W950i klíčové a telefon jim byl skutečně maximálně optimalizován. Hlavním tahounem, který jistě naláká řadu uživatelů, je skutečně velká interní flash paměť (nikoli tedy rotující disk citlivý na otřesy). Interní 4 GB poskytují dostatek úložného prostoru pro data, a to jistě nejen hudební. Z W950i se tak stává malý přenosný disk, který máte vždy s sebou. Telefon podporuje funkci Mass Storage, takže i bez nutnosti instalace ovladačů můžete sdílet data. Škoda absence slotu pro paměťové karty. Nemyslím, že 4 GB hned uživatel využije, ale později by snadno díky kartám šlo paměť rozšířit na 6 GB.

Samotné funkce Walkmanu jsou ovládány dedikovanými tlačítky, která jsou aktivní (a podsvícená) pouze pokud je tato funkce aktivní – hezké a pragmatické. Přehrávač se od dob modelu W800/W810i posunul o skok dále. Díky patří velkému displeji telefonu, který umožňuje zobrazení detailů o skladbě ve větším rozsahu, nechybí ani obrázek alba (pokud je k dispozici). Díky velké zobrazovací ploše je nutnost rolovat skutečně omezena na minimum (Jog Dial je však optimální na procházení).

Skladby jsou v seznamu tříděny podle interpretů, alb, skladeb a nálady. Poslední jmenovaný prvek je také novinkou. Všechny písničky totiž můžete hodnotit podle toho, pro jakou náladu se hodí. Později je podle tohoto systému můžete filtrovat. Písničky je možné vyhledávat i podle zadávaného textu na klávesnici, což je velmi praktické. Všechny hudební soubory v telefonu si W950i najde sám po aktivaci funkce aktualizovat hudbu, která je k dispozici v menu.
W950i nechybí ani rádio, bez kterého se žádný Walkman neobejde. Uživatel ocení zejména přítomnost RDS a paměť na stanice. V balení telefonu najdete kvalitní sluchátka (3,5 mm), která jsou standardem u Walkmanů Sony Ericsson. Novinkou je nový adaptér, který umnožuje použití 3,5 mm jakýchkoli sluchátek. Oproti ostatním modelům obsahuje „dálkové ovládání“, jenž umožňuje ovládat přehrávání bez nutnosti telefon vytáhnout z kapsy (stop/play, další a předchozí). Samozřejmě sluchátka slouží jako handsfree.

Data a organizace času

Díky koncepci vycházející z M600i je telefon dobrým společníkem i v případě organizace času a datování. Základ organizace tvoří kvalitní kalendář, vícepoložkový telefonní seznam, email klient či internetový prohlížeč. Vše, co může manažer i „běžný“ člověk na cestách potřebovat.
O synchronizaci s PC se stará Sony Ericsson PC Suite, který spolupracuje s Microsoft Outlook. Synchronizuje se samozřejmě telefonní seznam, položky kalendáře, úkoly a notes (poznámky). V rámci Suite můžete ještě využít Image Editor, MMS Home Studio (tvorba šablon pro MMS zprávy) a File manager (souborový manager) či aplikace pro úpravu fotek. Nechybí ani průvodce pro nastavení připojení k internetu.

Pro datovou komunikaci nabízí W950i jako základ GPRS Class 10 (třída 10, 4+1 timeslot), což je ale taky maximum v rámci GSM sítí. V reálu tak s GPRS dosáhnete maximálně 57,6 kbps. Bohužel, Sony Ericsson se v případě W950i nedržel nové strategie osazování technologií EDGE. Krom dnes již trochu archaického HSCSD tím možnosti v GSM končí. Naproti tomu výrobce integroval podporu UMTS. 3G sítě mají mnohé co nabídnout (maximálně 384 kpbs), ale v případě W950i uživatel může čerpat díky absenci kamerky (videohovory tedy nejsou možné) „pouze“ výhod rychlejších datových přenosů. Ty využijete v interním internetovém/wap prohlížeči, s mail klientem nebo pro připojení k internetu na vašem notebooku. Díky přiloženému USB kabelu a interní podpoře jak Bluetoooth, tak IrDA je vše připojení snadné. Nejvýhodnější z pohledu rychlosti je kabelové spojení, které rozhodně doporučujeme v případě přenosu hudby. Jednotlivé skladby se do zařízení přesouvají rychlostí cca. 0,75 MB/s.

Závěrem

Uvažujete pořízení kvalitního mobilu a MP3 přehrávače? Pokud jste například v této situaci, směle do Sony Ericssonu W950i. Kvalitní „nabušený“ komunikátor s funkcemi Walkmanu a kvalitními sluchátky a 4 GB paměti za 13 437 Kč bez DPH (15 990 Kč vč. DPH) není špatná nabídka. Specifická klávesnice je většinou otázkou zvyku a aktuální menší svižnost telefonu z velké části rannou verzí firmware. Absence kamerky jakožto foťáčku zamrzí více - u tak multimediálního telefonu je to skutečně škoda. Ale osobně znám řadu uživatelů, kteří toto uvítají.

Váš notebook nemůžete mít vždy s sebou. S W950i však můžete mít většinu důležitých dat z počítače vždy u sebe.


Adam Nosek

Foto galerie Sony Ericsson W950i Walkman

Příslušenství

Diskuse