Synology Disk Station DS207 - pomocník na data

11. 10. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Janeček

Synology Disk Station DS207 je multifunkční NAS (Network-Attached Storage), který je určen do malých firem a domácností. Poslouží nejenom jako zálohovací médium, oplývá také mnoha funkcemi, má hezký design a jednoduše se používá. Samotný NAS server na českém trhu dostanete za přibližně 6500 Kč bez DPH.

Synology Disk Station DS207 - pomocník na data

Zkratka NAS představuje Network-Attached Storage, tedy úložné zařízení připojené přímo k síti. V podstatě se jedná o souborový server (file server) s tím rozdílem, že to není celý počítač (včetně obrazovky, klávesnice, s operačním systémem pracujícím jako souborový server), ale pouze jedno menší (případně větší) zařízení. To má několik dost významných výhod - méně zabraného prostoru, nižší spotřeba, jednoduchá instalace (stačí zapojit a pracuje, není třeba instalovat operační systém a starat se o aktualizace, atd.) a přímočará správa (v dnešní době většinou přes intuitivní webové rozhraní). NAS servery jsou využívány v podnikovém prostředí, dříve se jednalo o snadnou cestu pro centralizaci dat, v dnešní době spíše ustupují pokročilejším technologiím (např. SAN) a využívají je pouze malé podniky s nedostatkem prostředků a odborníků. Naopak se technologie NAS dostává i do domácností, které často disponují několika počítači, mají vytvořenou malou domácí síť a potřebují data zálohovat, sdílet, případně jinak distribuovat.

Synology Disk Station DS207 právě patří do kategorie NAS, ale její základní myšlenku rozšiřuje o mnoho dalších funkcí. Některé jeho multimediální funkce ho předurčují spíše do multimediální domácí sítě, naopak jiné spíše do malých firem.

Popis

Z designového hlediska je na tom DS207 velmi dobře. Má slušivý bílý kabátek s logem Synology po stranách, vepředu černý panel s ovládacími prvky a vzadu nezbytné konektory a výstup chlazení. Šasi je celé vyrobeno z plastu, má kvádrovitý tvar, jeho rozměry jsou 218 x 88 x 160 mm a včetně dvou pevných disků váží 2168 g (980 g bez disků). Zařízení je orientované na výšku a stojí na čtyřech gumových nohách, které zajišťují dobrou stabilitu.
Na přední straně naleznete čtyři zelené LED (podle stavu také oranžové), které indikují stav zařízení, stav sítě a práci dvou vestavěných disků. Pod nimi se nachází jeden vysokorychlostní USB port, tlačítko C včetně diody a tlačítko Power s modrou diodou (také indikuje stav zařízení). Na zadní straně se nachází ventilátor (vzduch do zařízení vstupuje zespodu), další dva USB porty, konektor RJ-45 pro připojení k síti, reset (pro zmáčknutí nutno použít tužku) a konektor pro připojení napájení.

A co že tedy Synology Disk Station DS207 vlastně umí? Pracuje jako souborový server, FTP server, web server, zálohovací server, tiskový server, streamovací server, iTunes server a stahovací server. Podporuje operační systémy Windows 98 a novější a Mac OS 9 a novější a podporuje Gigabit Ethernet, tedy současné maximum. Vestavěné pevné disky lze nakonfigurovat jako dva nezávislé prostory nebo v poli RAID 0/1 (prokládání/zrcadlení). Podrobněji si o některých funkcích povíme v části o webovém rozhraní a funkcích.

V balení s produktem dostanete napájecí adaptér, rychlou instalační příručku, krátký síťový kabel, CD se softwarem a kompletním návodem (v ČJ, angličtině a jiných jazycích) a kit pro instalaci disků (šrouby, napájecí a datový kabel disků).

Instalace

Instalace zařízení je jednoduchá. V prvé řadě je třeba nainstalovat dva pevné disky (je vhodné, aby byly naprosto identické), což je náležitě popsáno v návodu, nebo lze produkt zakoupit již s vestavěnými disky. Dále pak připojíte napájecí adaptér, síťový kabel a stisknete tlačítko Power. Když modrá dioda přestane blikat, spustíte nastavení NAS serveru z instalačního disku. Ten vás nejprve pomocí obrázků znovu provede správným připojením zařízení k síti a poté spustí Synology Assistant, který vyhledá jakýkoliv Synology NAS server na síti a umožní vám nastavit jeho nejzákladnější hodnoty, tedy heslo administrátora a IP protokol (buď manuální IP adresa nebo DHCP). Synology Assistant také umí namapovat síťový disk, spustit webové rozhraní a přidat síťovou tiskárnu.

Webové rozhraní

Modře laděné webové rozhraní také patří ke kladům Synology Disk Station DS207. Jeho standardní rozvržení s logem nahoře, menu vlevo a nastavením rozděleným do záložek je intuitivní. Přestože výrobce upozorňuje na nutnost použití webového prohlížeče Internet Explorer, v praxi lze použít i alternativy jako Opera. Bohužel rozhraní je pouze v angličtině, což zejména pro domácí uživatele není dobré. Mezi základní položky menu patří Information, System, Storage, Privileges, Network Services, Backup, External Devices a Download Service.

webové rozhraní
Webové rozhraní

V části Information najdete pouze informace o celkovém stavu zařízení, například jeho síťový název, IP adresu, teplotu (velmi užitečná a vítaná featurka), obsazené místo, dobu spuštění a podrobný log. V části System můžete nakonfigurovat síťové rozhraní (jméno, IP adresa, DNS servery), čas (případně synchronizaci s časovým serverem), oznámení na e-mail administrátora, power management a dále můžete vrátit nastavení do původního stavu, případně aktualizovat firmware.

V části Storage se nastavují pevné disky, a to především v jakém režimu mají pracovat (vytváříte datové svazky), a sdílené adresáře, v části Privileges můžete vytvářet uživatele, zařazovat je do skupin, nastavit jim limity (maximální využitá kapacita) a práva k vytvořeným sdíleným adresářům.

Pasáž Network Services slouží pro nastavení sítě Windows (pracovní skupina nebo doména Active Directory) nebo Mac, FTP server (port serveru, omezení rychlosti, aktivace anonymního FTP), web server, streamovací server a iTunes server.

V části Backup se nastavuje zálohování buď na externí disk (přes USB), nebo po síti na další NAS server, případně jiné kompatibilní zařízení. Zálohují se všechna data včetně nastavení zařízení. Na svůj počítač si můžete nainstalovat aplikaci Data Replicator II, která vám umožní zálohovat vaše data z počítače na NAS.

U External Devices můžete nastavit funkci USB portů, ke kterým můžete připojit další NAS, USB klíčenku nebo například tiskárnu – Synology tak pracuje také jako print server. Synology všechna tato zařízení podporuje, tiskárnu zpřístupní všem počítačům na síti, USB klíčenku můžete po stisku tlačítka C (Copy) okamžitě zkopírovat do nastaveného adresáře. DS207 spolupracuje také s UPS (Uninterruptible Power Supply).

A nakonec v menu Download Service si můžete nastavit soubory, které si chcete nechat stáhnout z internetu. Uživatelé si mohou nainstalovat aplikaci Download Redirector, ve které si nadefinují požadované soubory a NAS server je stáhne (lze nastavit určitou dobu, například v noci, kdy je internetová přípojka nevytížená). Stahovat je možné přes protokoly HTTP, FTP a BitTorrent.

Funkce

Zde bych rád blíže popsal některé funkce. Funkce web serveru je poměrně pokročilá. Podporuje zabezpečené připojení HTTPS (přes SSL/TLS), automaticky indexuje obrázky v určeném adresáři a vystavuje je ve webové galerii (samozřejmě pouze pokud to povolíte) a podporuje dynamické webové stránky naprogramované v PHP (data lze ukládat do databáze MySQL). To vám umožní vytvořit si například jednoduchý intranetový portál v malé firmě nebo jednoduše vystavit rodinné fotografie pro přátele na internetu.

Streamovací server pracuje jako zdroj multimediálních dat pro UPnP (Universal Plug and Play) kompatibilní zařízení (například počítač, Windows Media Center, ...), tedy můžete z něj streamovat uložená videa a hudbu. Podobnou službu umožňuje také iTunes server, ale pouze pro počítače s aplikací iTunes.

Před zveřejněním článku jsme se dozvěděli, že na světě je již novější firmware, než kterým disponoval testovaný kus (lze stáhnout z internetu). Novinky oproti recenzované verzi obsahují:

  • podporu 1TB disků
  • blokování přístupů daných IP adres při FTP režimu
  • podpora protokolu Rsync pro vzdálenou zálohu
  • funkce Audio Station (autonomní přehrávání hudby na USB reproduktorech pomocí radiového DO, zdroj interní soubory ze Synology, iPodu, Internet Radio)
  • vylepšená funkce Photo Station + (okamžité vystavení fotografií na internet vč. automatického vytvoření fotoalba, nyní s možností komentáře od uživatelů a e-mail notifikací, prohlížení videa)
  • podpora PPPoE
  • Printer Wizard pro připojení tiskárny
  • podpora přístupu přes Telnet

Praktické zkušenosti

Práce se zařízením je opravdu radost. Od instalace až po běžné používání jsem nenarazil na jedinou překážku. Vše fungovalo, jak mělo a bylo to intuitivní. Jediný problém vidím v anglickém webovém rozhraní (a anglické uživatelské příručce), protože méně zkušený uživatel by se mohl v množství voleb a anglických termínů ztratit.

Chlazení vnitřku pracovalo dobře. Uvnitř se nachází teplotní čidlo, které i při zátěži ukázalo 44° C. Navíc je zařízení (větrák) velmi tiché. Jediný problém by mohl být v tom, že teplotní čidlo je umístěno u čipu, ne u pevných disků, tedy jejich teplota může být výrazně vyšší, což obecně pevným diskům nesvědčí. Příkon jsem změřil na 31 W při práci a 13 W v režimu spánku.

Závěr

Synology Disk Station DS207 je bezpochyby velmi zajímavé a užitečné zařízení. Je to hezký a malý NAS server, který v síti zastoupí mnohem více dalších funkcí a zjednoduší tak síťovou architekturu. Doporučit ho můžu do malých firem nebo do domácnosti, kam se bude hodit svými multimediálními vlastnostmi. Jeho cena není nízká (bez disků stojí 6740 Kč bez DPH / 8020 Kč s DPH), ale myslím, že ji svými funkcemi a užitnou hodnotou ospravedlňuje. Musím říct, že jsem byl s Disk Station DS207 velmi spokojen.

Zařízení k testu zapůjčila společnost KOBE s.r.o..

Klady a zápory

+ tichý chod
+ množství funkcí
+ intuitivní instalace a používání

- konfigurace není česky

Příslušenství

Diskuse