ASUS My Cinema U3000 Hybrid - analogová i digitální televize do USB

11. 9. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

My Cinema U3000 je kompaktním USB tunerem připojitelným do USB portu notebooku nebo počítače. Lze s ním sledovat mimo běžného televizního vysílání i nastupující digitální DVB-T a poslouchat FM rádio. Díky tomu může váš notebook proměnit v opravdové multimediální centrum. Cena celého balení i s dálkovým ovládáním je kolem 1600,- Kč s DPH.

ASUS My Cinema U3000 Hybrid - analogová i digitální televize do USB

Notebooky jsou dnes nezřídka využívány i jako multimediální centra. 17" stroje dnes nejsou výjimkou a k podobným činnostem přímo vybízí - příjem televizního vysílání patří k jedné z nejzákladnějších funkcí takového multimediálního centra. Koneckonců obecně platí, že notebook přebírá funkce mnoha zařízení, tak proč bychom se z něj nemohli dívat i na televizi. Druhým využitím může být sledování televizního vysílání mimo domov. Ve velkých městech dnes není problém sledovat digitální vysílání i na přenosnou anténku, kterou dnes k USB TV tunerům přidává snad každý výrobce.

Základní popis

V krabici se nachází samotný tuner, krátký (a tenký) USB kabel k propojení s počítačem, redukce na klasický velký anténní konektor, teleskopická mobilní anténa, dvě CD (ovladače a TV aplikace) a dálkové ovládání.

Tělo TV tuneru je složeno ze tří barev – stříbrné, černé a bílé. Jeho rozměry jsou v zavřeném stavu 90 x 35 x 22 mm. Tuner lze rozevřít podobně, jako je to u „véčkových“ mobilních telefonů. V otevřeném stavu pak lze elegantně vytáhnout z odklopené části malou anténku, která poslouží pro příjem FM rádia. Na druhé straně od kloubu se nachází konektor mini-USB na propojení s počítačem. Na boku je malý kulatý konektor pro připojení externí antény. K němu je potřeba připojit dodávanou redukci (její celková délka je 8 cm), na kterou lze připojit libovolnou externí anténu. Propojovací USB kabel má délku přibližně 50 cm. Díky univerzálnosti konektorů je možné ho nahradit jiným – delším. Otázka je, zda by už delší kabel nevadil v USB přenosu.

Instalace

Instalace byla velmi jednoduchá. Zapojil jsem tuner, přerušil hledání ovladače systémem, vložil instalační CD a nainstaloval ovladač. Stačilo se proklikat instalací a tuner byl nainstalován. Došlo tedy na vložení druhého CD s aplikací CyberLink PowerCinema 5. Její instalace proběhla hladce a na uživateli bylo jen zadání sériového čísla, které je na CD natištěno. Při prvním spuštění proběhne nastavení programu a TV tuneru. Bydlím asi 30 km jihovýchodně od Prahy. Pro otestování jsem před hledáním programů nejdříve umístil přenosnou anténu na okno. Z digitálního vysílání jsem nenašel vůbec nic. Na analogový příjem jsem chytil dva programy. Obraz byl zrnitý, zvuk byl v pořádku. Zázrak se tedy nekonal, takže jsem připojil kabel z domácího rozvodu antény.

foto
Hlavní menu ovládacího programu

Pro testování extrémních situací tu mám geniální zapojení. Signál se do karty dostal z venkovní antény na střeše přes rozbočovač, zesilovač (zde se přes směšovač přidává několik kanálů ze satelitního přijímače) a nakonec došel do starého magnetoskopu ve vedlejší místnosti. Z jeho anténního výstupu, do kterého bylo namodulováno v tuto chvíli už asi pět analogových kanálů navíc, vedl ještě patnácti metrový kabel do vlastního tuneru.

foto
Vyhledávání stanic

Pokud jde o digitální vysílání, tak tuner našel všechny multiplexy a nabídl všechny dostupné stanice. Na rozdíl od jiných tunerů, které jsem tu měl, zde byl dostatečně silný signál, aby při sledování některých stanic neběhaly přes obraz žádné artefakty MPEG komprese a netrhal se zvuk. Bez problému fungovalo i digitální rádio. Analogové stanice jsem chytil všechny čtyři dostupné. Nova a Prima mírně zrnily, lepší to ale v této lokalitě není. Kvalita přijímaného signálu je na úrovni velkých televizních přijímačů. Byl spíš problém, že program nějak neuměl správně zobrazit přijímaný obraz, takže přes obraz běhaly pruhy tvořené zdvojenými řádky – což dělalo analogový příjem nepoužitelný. Je možné, že to nějaká další verze programu opraví – pravděpodobně se jedná o softwarový problém.

foto
Obraz z analogového tuneru (všimněte si některých zdvojených řádků;
tohle už nebude problém prokládaného signálu)

Analogové FM rádio fungovalo taktéž bez problému. Vyhledávání bylo otázkou několika desítek sekund a seznam stanic se naplnil všemi frekvencemi, kde byl aspoň nějaký signál. Tady bych měl ale dvě výtky. Hodilo by se manuální ladění (takhle se musí přidávat frekvence poslepu) a určitě by potěšilo, kdyby si program uměl zjistit název stanice a další informace přímo z přijímaného signálu, tak jako to dělají novější autorádia a hifi věže.

foto
Správa stanic FM rádia

Postřehy z používání

Nahrávání pořadů je řešeno poměrně přehledně a je tu i plánovač. Nahrávat lze i z FM rádia. Ovládací program PowerCinema je připraven i pro sledování na širokoúhlém displeji. Lze nastavit, jak se má chovat v případě přehrávání klasických 4:3 pořadů. Standardní nastavení je takové, že je obraz vycentrovaný a po stranách jsou černé pruhy. Nejoptimálnější je nastavení, kdy se obraz přiblíží a roztáhne adaptivním filtrem (strany jsou roztažené na šířku, prostředek ne). Při vhodném přiblížení, jaké je v tomto programu, se tak dají sledovat všechny pořady, protože oříznutý kus obrazu nahoře i dole většinou neobsahuje nic podstatného (pokud tam neběží zrovna nějaký proužek s aktuálním zpravodajstvím).

foto
Digitální vysílání, 4:3 obraz zobrazený na širokoúhlé obrazovce
(všimněte si různé velikosti textu na prostředku obrazovky a na krajích)

PowerCinema je programem, který je jasně dělán především pro zobrazení přes celou obrazovku. Jde však jednoduše přepnout do okenního režimu. Určitě by potěšilo, kdyby se v okenním režimu dal nějak snadno měnit poměr stran obrazovky. V okně bych si totiž, přestože mám širokoúhlý LCD panel, radši nastavil zobrazení 4:3. Dál mi vadilo, že minimální velikost okna je stále poměrně velká.

Asi nejpodstatnější závadou ovládacího programu PowerCinema je deaktivované vyhlazování obrazu, pokud není zapnuté rozhraní Aero. Tuner jsem zkoušel pouze na Windows Vista. Standardně ve Vistách používám klasický vzhled podobný Windows 2000. Při spuštění televize mě překvapilo, že roztažený obraz televize na celý displej není vyhlazený a jsou vidět kostičky. Náhodou mě napadlo přepnout na vzhled Aero a hle – najednou byl obraz správně vyhlazený.

Tuner podporuje i program Media Center, který se nachází ve Windows XP Media Center, Windows Vista Home Premium a Windows Vista Ultimate. Při jeho spuštění se automaticky tuner nakonfiguroval. Media Center však zpřístupnil pouze digitální část. To je ovšem obecný problém Media Centra. Pokud jde o používání digitální televize, tak to se mi víc líbí právě v Media Centru. Má takové přívětivější rozhraní, větší možnosti nastavení pro sledování na širokoúhlých obrazovkách a nemá problémy s diakritikou v českém EPG.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je velmi malé a obsahuje jen základní funkce. Lze s ním ovládat částečně i Windows a programy jako Windows Media Player (tam je jen nevýhoda, že místo přepínání položek v playlistu převíjecí klávesy dělají rychlé přetáčení). Plně funguje v programu Media Center a samozřejmě také v dodávaném programu PowerCinema. Klávesy se mačkají velmi tuze a pravděpodobně nepotěší lidi s tlustými prsty.

Kompatibilita

Tuner je určen pro operační systémy Windows XP a Windows Vista. Má BDA kompatibilní ovladač, což v konečném důsledku znamená, že ho je možné používat s aplikacemi třetích stran, jako je třeba Windows Media Center.

Závěr

ASUS My Cinema U3000 Hybrid je velmi dobrý tuner. Výtku bych měl jen k software, který neumí diakritiku v českém EPG a má problémy s příjmem analogového signálu. Řešením je v tomto případě použití jiného programu. Například příjem FM rádia jsem však v jiném programu nerozběhal. Jinak ale hodnotím tento tuner kladně. Dobře je řešená interní anténa a možnost poslechu FM rádia, dodávaná mobilní anténa je rozhodně použitelnější než u většiny jiných výrobků, a k tomu všemu je přibaleno i jednoduché dálkové ovládání. ASUS My Cinema U3000 Hybrid TV tuner se u nás prodává za oficiální cenu 1349,- Kč bez DPH (1605,- Kč s DPH).

Klady a zápory

+ dobrý příjem digitálního vysílání
+ ošetřené zobrazení na širokoúhlých obrazovkách
+ FM rádio

- chyby v zobrazení analogového signálu v přibaleném programu
- špatná diakritika v českém EPG



Příslušenství

Diskuse