Duel Adapter - PCMCIA pro ExpressCard notebooky

26. 6. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Přestože se některé business notebooky vrací k PCMCIA slotům, většina nových notebooků už PCMCIA opouští a přechází na nový standard zvaný ExpressCard. Pokud jste si koupili nový notebook a s rozčarováním zjistili, že vaše staré karty do něj nepasují, existuje jednoduché řešení v podobě této redukce s cenou v hodnotě okolo 3000,- Kč bez DPH.

Duel Adapter - PCMCIA pro ExpressCard notebooky

Už je to několik let zpátky, kdy se začala hledat náhrada rozšiřujících karet PCMCIA. Ty provázejí notebooky už od začátků devadesátých let. První PCMCIA karty (Type I) vznikly jako rozšiřující paměťové moduly RAM, flash a jiné. Šířka jejich paměťové sběrnice byla 16 bitů. Postupný vývoj nás obohatil o varianty Type II a Type III (dvojnásobná velikost Type II). Ty našly využití jako možnost přidat do notebooku něco, co tam není v základu (tedy taková první interní možnost rozšíření notebooku). Ty byly zprvu v 16bit provedení a notebooky s prvními Pentium procesory (někdy v roce 1995) přinesly rozšíření na 32bit (CardBus).

CardBus sloty jsou zpětně kompatibilní s původními PCMCIA, takže se jejich názvy začaly různě zaměňovat a zůstalo převážně u označení PCMCIA, které zná dnes (na rozdíl od pojmu CardBus) pravděpodobně skoro každý, kdo má co do činění s notebooky. Obecně však platí, že od nějakých notebooků s Pentiem už je 32bit CardBus slot všude. Pokud se tedy dnes nějaký notebook chlubí PCMCIA slotem, tak se jedná o CardBus a všechny problémy s případnou kompatibilitou už jsou mnoho let zažehnány.

PCMCIA sloty už se od poloviny 90. let nijak zásadně neměnily a do dnešní doby tak zůstaly perfektně zpětně kompatibilní. Na druhou stranu se však začaly objevovat různé limity těchto slotů. Hlavní limit je dnes jednoznačně v rychlosti, která se zabrzdila před víc jak deseti lety, takže co tenkrát bylo dostatečně naddimenzované, je dnes úzkým hrdlem. Druhý nedostatek je v nutnosti implementovat další řadič (samostatný čip) na desku.

Oba tyto problémy a několik dalších vyřešil nový ExpressCard slot. Ten nevyžaduje vlastní řadič, protože je pouze vyvedením PCIe 1x sběrnice a jednoho USB 2.0 portu a je přímým nástupcem PCMCIA. Objevil se tu před několika lety. Přestože byl za tu dobu implementován do mnoha notebooků (i dnes je většina vybavena tímto slotem), tak se pro něj nezačaly včas dělat potřebné rozšiřující karty (to je také důvod, proč v business sféře notebooků je stále standardem PCMCIA).

Pokud si potřebujete koupit nový notebook, tak může být požadavek na PCMCIA slot poměrně velkým omezením při výběru. Pokud vlastníte drahé PCMCIA karty, tak ještě není nic ztraceno a nemusíte je vyhazovat. Pomocí námi testované redukce DuelAdapter je totiž možné připojit PCMCIA kartu k notebooku vybavenému ExpressCard slotem.

Obsah balení

Jedná se o klasický průhledný plastový obal, ve kterém najdete všechno potřebné – manuál, redukci a jedno CD s ovladači. CD je standardních rozměrů, takže ho není problém vložit i do slot-in mechanik. Manuál je v češtině a jsou v něm popsané všechny kroky manipulace s redukcí (moc jich není, takže to není čtení na dlouho). Samotná redukce se skládá ze dvou částí propojených kabelem (napevno). První částí je modul, který se zasouvá do notebooku. Je realizován užší verzí ExpressCard 34, takže jej lze připojit do všech notebooků s ExpressCard. Druhý konec obsahuje PCMCIA slot. Je proveden v černém plastu a vypadá poměrně bytelně. Karta z něj částečně přesahuje. Nemá tedy cenu hledat nějaký výsuvný mechanismus. Kartu stačí uchopit a vytáhnout. Mimo jiné přídavné napájení není potřeba.

Instalace

Instalace je poměrně jednoduchá. Nainstalujeme ovladač z přiloženého CD. Ten po nainstalování zobrazí v Traybaru (oblast vedle hodin) svou ikonu, která po kliknutí zobrazí okno s hlášením aktuálního stavu. Na poprvé by měl zobrazit, že zatím nebyla redukce nikdy připojena. Na redukci zkontrolujeme, zda je přepínač v poloze B, která ji nastavuje do módu kompatibility s PC. Po vložení do notebooku už bude informační okno ukazovat, že je adaptér připojen, ale že v něm není karta. Tu následně stačí připojit a vše je připraveno k provozu. Windows si zažádá případně ještě její ovladače. V tuto chvíli už se systém chová, jako by váš notebook měl PCMCIA slot integrovaný.

Redukce nemá žádné zvláštní požadavky na bezpečné odebírání, a pokud to nevyžadovala zasunutá karta, tak nebyl problém redukci vytahovat přímo z notebooku bez jakýchkoli kroků předtím.

Kompatibilita s notebooky

Protože se jedná zatím o první vlaštovky, tak redukce bohužel ještě není stoprocentní. Testovali jsme ji s čtyřmi notebooky. Postarší HP Compaq nx6125 (AMD Sempron, Xpress200) s Windows XP SP2 dokázal redukci rozpoznat i bez instalace ovladače z přiloženého CD. Nový ACER Aspire 5920 (Core2 Duo, Intel PM965) s Windows Vista redukci sám nerozpoznal, ale po instalaci ovladače a restartu systému redukce následně fungovala bez problému.

foto
Informační okno obslužné aplikace.

Problém přišel až s malým notebookem FS Amilo Pro V3205 s Windows XP SP2, na kterém se redukce nijak nehlásila ani po nainstalování ovladačů a restartech. Nepomohl ani nouzový postup, který je popsán v návodu (týká se laborování s přepínáním módu kompatibility přímo na redukci pomocí malého přepínače). Na tomto notebooku se redukce chovala, jako by vůbec nebyla připojená.

Posledním notebookem byl nedávno recenzovaný UMAX VisionBook 3500WXN (Core2 Duo, VIA P4M900) s Windows Vista. Na něm se redukce opět nijak nehlásila ani po nainstalování ovladače. Nouzový postup s přepínáním módu kompatibility částečně pomohl. V informačním okně ovladače redukce se sice objevilo, že je redukce připojena, ovšem hlášení, že není vložena karta, zůstalo, ať jsem do ní připojil cokoli (další laborování s přepínačem už nezabíralo).

Na technické podpoře nám bylo sděleno, že zmíněné Amilo opravdu s redukcí nechodí. V našem kusu tedy chyba nebyla. UMAX pravděpodobně také nebyl plně kompatibilní. Prý by příští verze zařízení mohla vylepšit kompatibilitu. Na stránkách výrobce by tedy bylo dobré, kdyby tam byl uveden seznam notebooků, se kterými mohou být problémy.

Kompatibilita s kartami

Testovali jsme několik karet, které byly po ruce. Jednalo se o bezdrátové i klasické síťové karty, Compact Flash karty přes mechanickou redukci a univerzální čtečky karet. Všechny karty pracovaly bez sebemenších problémů. Princip redukce totiž není nikterak složitý – na PCIe sběrnici stačí napojit PCI most (standardní běžně používaný čip) a na něj PCMCIA řadič (zde použit jeden hojně užívaný od Texas Instruments). Není to tedy krkolomnější řešení, než kdyby byla PCMCIA integrovaná. V tomto ohledu to vypadá, že redukce funguje perfektně.

foto
Hierarchie při připojení přes redukci.

Závěr

Jedná se o velmi užitečnou věcičku, která nepotřebuje externí napájení, takže může pracovat kdekoli s notebookem. Nevýhodu trochu vidím v neohebném a nepříliš dlouhém kabelu. Zde by se hodil asi delší kabel, aby případně bylo možné redukci při použití někde na cestách mít uklizenou v brašně (batohu), ze které by vedl jen kabel. Další nevýhoda je spíš v principu ExpressCard a tenkých variant karet. Pokud máte slot na tlustší karty (který se montuje snad do všeho, co má víc jak 11“), tak tam tenká karta nikdy moc nedrží. To ale určitě nemá cenu vyčítat redukci a jedná se spíš o takový postřeh z používání ExpressCard obecně. Fakt, že s redukcí se vytrácí výhoda mobility, je ale nepopiratelný. Integrované redukce se určitě z důvodu nemožnosti technické realizace nedočkáme.

Kompatibilita s PCMCIA kartami je perfektní a troufám si tvrdit, že by se neměl objevit žádný problém u běžně prodávaných karet. ExpressCard je výkonný PCI-Express slot, takže není vytvořeno žádné úzké hrdlo. PCMCIA tak pracuje stejně rychle, jako by byla v notebooku integrovaná. Problém tak zůstává pouze v kompatibilitě s notebooky. Jsem přesvědčen, že jsme měli s naší 50% úspěšností trochu smůlu, na druhou stranu na internetu si lze přečíst různé zahraniční diskuze a ty dva z našich testovaných notebooků pravděpodobně nebudou jediné nekompatibilní. Chtělo by to, aby výrobce někde měl seznam notebooků, se kterými mohou být problémy. Na některých zahraničních obchodech se uvádí problém ještě s některými notebooky HP Compaq řady 6000 a 9000.

Přes některé problémy s kompatibilitou bude připojení na ExpressCard nejefektivnějším způsobem, jak PCMCIA karty připojit. Objevily se už i redukce s připojením na USB. Tam se ale musí počítat s nižší rychlostí a větší zátěží na procesor. DuelAdapter se u nás prodává za cenu 3190,- Kč bez DPH (3796,- Kč s DPH).

K testu zapůjčila společnost ATComputers.

Příslušenství

Diskuse