Genius Traveler 355 Laser - 4D myš

22. 5. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Nová myš od Genius je první u nás dostupnou notebookovou myší, která nahradila scrollovací kolečko 'revolučním' mechanismem s použitím dalšího optického senzoru podobného tomu, který snímá pohyb myši. Vyzkoušeli jsme, jak se tímto prvkem v praxi pracuje. Cena tohoto vyspělého hlodavce přitom jen o málo přesahuje 500 Kč bez DPH.

Genius Traveler 355 Laser - 4D myš

Na trhu myší pro notebooky se nic zajímavého nestalo ani nepamatuji. Myši jsou pouze menší, lehčí a mají případně kratší kabel. Sem tam se však objeví nějaký zajímavý koncept, který je více či méně revoluční. Genius Traveler 355 Laser přináší zajímavost v podobě obměny kolečka za optický senzor snímající pohyb prstu. Není to změna nijak drastická a samotný princip ovládání nijak nemění. O to víc jde ale o něco, co by se mohlo rozšířit a možná jednou nahradit klasické kolečko.

Obsah balení

Krabice je z jedné strany vykousnutá a přes průhledný plast tvarovaný přesně podle myši, která je za hned ním, si můžete zkusit, jak se samotná myš drží, ještě před zakoupením, pokud je krabice někde vystavená. Na krabici asi nejvíc zaujmou nápisy, které nám řeknou, že snímací senzor na spodku je laserový a že je myš vybavena novou technologií „OptoWheel“, resp. senzorem místo kolečka. V krabici po otevření najdeme samotnou myš, CD s ovladači a jednoduchý černobílý manuál. CD je standardních rozměrů, takže půjde vložit bez problému i do slot-in mechanik.

Instalace

Po připojení myš začne fungovat ihned i s ovladači obsaženými přímo ve Windows. Jediné omezení je v tom, že senzor místo kolečka funguje pouze pro pohyb nahoru a dolů (jako klasické kolečko). Pokud je chcete využívat myš naplno, tak je potřeba nainstalovat kompletní software z CD. Co mě výrazně překvapilo, že instalace zabírá 50 MB a po nainstalování má na disku neuvěřitelných 80 MB. Na to, že se jedná jen o ovladač pro myš a jednoduchý software umožňující jen velmi základní nastavení, to bylo hodně velké překvapení.

Pokud jde o samotnou instalaci, tak ovladač jako takový není možné nainstalovat bez obslužného software (osobně mi to trochu vadilo), protože je pouze součástí jednoho instalačního balíku. Instalace jako taková byla jednoduchá. Po odklikání několika nabídek a následném restartu bylo všechno hotové. V traybaru (tj. na start liště vedle hodin) se objevila malá ikona, která dokáže aktivovat ovládací aplikaci.

Ovládací software

S ovládacím software si grafici hodně vyhráli. Klasickou aplikaci pro Windows nepřipomíná ani náhodou. Barvu grafického kabátu lze změnit výběrem z několika přednastavených „skinů“. Po stránce funkčnosti už to bylo poněkud horší. Protože má myš pouze tři tlačítka, tak v části přiřazování funkcí lze efektivně nastavit pouze jedno tlačítko, a to pouze to prostřední. Můžete si pro něj vybrat akci z mnoha předdefinovaných funkcí.

foto
Ovládací software
(pro plnou velikost klikněte na obrázek)

Nastavení na další záložce je slabší, protože poskytuje pouze základní funkce, jako je třeba rychlost pohybu kurzoru. Jedná se ovšem jen o nastavování rychlosti pro všechny myši v systému. Hodila by se možnost nastavit si rychlost pouze pro tuto myš, protože má úplně jinou senzitivitu než třeba touchpady, a pak může být nepříjemné přenastavovat rychlosti.

Zkušenosti

Myš pracuje pohodlně téměř na jakémkoli povrchu, což ji předurčuje k používání v náročných (omezených) podmínkách na cestách. Protože je myš hodně lehká a citlivá, tak to chtělo docela cvik s jejím ovládáním. Často se mi zprvu stalo, že jsem si při vybírání složku přesunul do jiné a měl jsem problém s dvojklikem, když mi kurzor (resp. myš) uskakoval při mačkání tlačítka. Chce to myš držet pevně a jistě.

Co se týče senzoru, který nahradil kolečko, práce s ním byla velmi příjemná. Jako prostřední tlačítko se používá mnohem lépe, než jak je to u myší s kolečkem, kde je občas problém kolečko zmáčknout tak, aby se neposunulo nahoru nebo dolů. Posouvání nahoru a dolů probíhá stejně jako na touchpadu. Tažení prstu samozřejmě nemá na myši žádnou zpětnou vazbu, ale není problém si na to zvyknout, a pak už to odhadnete sami, o kolik je potřeba posunout. Pokud rychle táhneme jedním směrem a během tažení zvedneme prst, tak myš sama pokračuje v posouvání, dokud jej nezastavíme opětovným položením prstu na senzor (je to stejné jako u touchpadů značky Synaptics). Senzor lze použít i pro pohyb do stran. Některé aplikace toho umí využít (například Firefox, IE nebo třeba Excel). Přiznám se, že osobně nejsem příliš stavěn na pohyb prstu po myši do stran, a tak jsem tuto funkci využíval minimálně. Více mi vyhovuje způsob, jak je to na některých velkých myších pro desktopy, kde stačí pro posun kolečko naklonit do strany – ten se ale na myších pro notebooky skoro nevidí.

Pokud jde o zpracování myší, tak to je na velmi dobré úrovni. Povrch je velmi příjemný. Má mírnou přilnavost, takže vám myš nebude klouzat v ruce a zároveň není jako guma, po které by se prst nepříjemně zasekával. Povrch není náchylný k poškrábání. OptoWheel senzor pracoval na 100% bez jakýchkoli větších potíží a na rozdíl od kolečka se nemůže zanést.

Závěr

Celkově není myš Genius Traveler 355 Laser žádnou velkou revolucí ve světě myší a určitě není důvod hned obměňovat vaši starou myš jen kvůli novému senzoru, který sice je použitelný minimálně stejně jako klasické kolečko, ale zároveň nenabízí zas tak o moc víc. Pokud však kupujete myš, tak může být Genius Traveler 355 Laser dobrou volbou, protože se jedná o kvalitně provedený výrobek. U nás by se měl prodávat za cenu 546 Kč bez DPH, tedy 650 Kč včetně DPH.

Příslušenství

Diskuse