HP iPAQ 514 Voice Messenger - Smartphone levně

4. 9. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

iPAQ Voice Messenger je zajímavým počinem z dílny HP, které se rozhodlo nabídnout vlastnosti chytrého telefonu s operačním systémem Windows Mobile 6 v ceně dostupné i pro lidi, kteří nechtějí do telefonu investovat příliš mnoho peněz. S oficiální cenou pod 6000,- Kč bez DPH může být tento telefon velmi zajímavou volbou pro mnoho lidí.

HP iPAQ 514 Voice Messenger - Smartphone levně

Obsah balení

Telefon je dodáván v malé černočervené krabici, která po odklopení vrchního víka odkryje pěkně vyskládané všechny potřebné součásti. Tou hlavní je samozřejmě vlastní telefon, který je stejně jako ostatní věci zabalený v průhledném sáčku. Kromě něj najdete v balení ještě USB kabel (standard – mini) určený k synchronizaci telefonu s počítačem a nabíjení, nabíječku, na kterou můžete připojit USB kabel stejně jako byste mobil připojovali k počítači, vidlici k nabíječce pro evropské a americké sítě, handsfree, baterii (3.7 V, 1100 mAh), několik brožurek a CD s ovladači.

Popis telefonu

Se svými rozměry 107 x 49 x 16 mm a vahou 105 g se telefon řadí spíš mezi normální telefony, což lze brát jednoznačně jako pochvalu. Ne že by se nedaly sehnat i lehčí a tenčí telefony, většina chytrých telefonů je ale větší a působí „pádlovitě“.

Design telefonu je velmi příjemný a potěší především ty, kteří chtějí něco pěkného, ale nechtějí v žádném případě nic příliš extravagantního. Tento mobil si dokážu s přehledem představit u ucha nějakého manažera. Perfektně totiž sedne k designu některých business notebooků.

Přední i zadní strana jsou vyvedeny v tmavě šedé barvě. Té sekunduje černá, která posloužila po okrajích těla přístroje, kolem displeje a na klávesnici. Rohy telefonu jsou zaoblené. Všechny plasty jsou jemné a i přesto na nich nejsou vidět otisky prstů a nejsou ani náchylné k poškrábání. Horší je to s průhledným plastem chránícím displej. Ten je samozřejmě lesklý a bohužel je také velmi náchylný k odření. Pokud nechcete mít odřený displej hned po prvním týdnu používání, tak nedoporučuji nosit telefon v kapse u kalhot. Nejlepší volbou je asi koupení nějakého tvrdého pouzdra na opasek. Tady ale pravděpodobně záleží na preferencích uživatele - kdo nemá potřebu mít telefon voňavý, čistý a „jako nový“, tak tomu nejspíš ani těch pár škrábanců na displeji vadit nebude.

Na zadní straně se nachází malý reproduktor, konektor na externí anténu (krytý záslepkou), 1.3Mpix kamerka a zrcátko na focení sebe sama. Neodpustím si srovnání reproduktoru s reproduktory malých notebooků. Má totiž zvuk hlasitější a dokonce i mírně kvalitnější než u většiny 12" šasi. Rozlišení 1.3Mpix je ještě stále přijatelné. U takového mobilu bych si dokázal představit určitě lepší foťák i s přisvětlovací diodou, která zde citelně chybí, a ostřením. Vlastní kvalita fotek však není zas tak špatná, pokud je kolem dostatek světla a nefotí se na příliš velkou nebo malou vzdálenost. Většinu zadní části zabírá kryt baterie a karty SIM. Pro výměnu SIM karty je potřeba baterii vyjmout. Vlastní SIM karta se z telefonu páčí velmi špatně. Pokud už kartu nemáte správně sedřenou s ošoupanými rohy, tak si budete muset pomoct nějakým ostrým předmětem, abyste jí z něj dostali.

Konektory na nabíječku a na synchronizaci s počítačem jsou spojeny do jednoho, který je ukryt na spodku přístroje. Tím je mini-USB. Výhoda je jasná. Takový kabel totiž najdete u mnoha digitálních fotoaparátů, čteček karet a malý přenosných disků. V případě ztráty lze takový kabel koupit prakticky kdekoli. V případě cestování s notebookem vám tak stačí pouhý jeden standardizovaný kabel a můžete telefon dobíjet, synchronizovat a připojovat se přes něj na internet. Když není notebook po ruce, tak si stačí ještě přibalit dodávanou nabíječku a USB kabel připojovat na ní.

Regulace hlasitosti probíhá pomocí „dvoutlačítka“ na levé straně. Pod ním se ještě nachází slot pro MicroSD karty (krytý pevně uchycenou gumovou záslepkou) a 2,5mm jack na handsfree. Bez podpory karet se žádný smartphone neobejde, protože vlastní paměť bývá příliš malá na rozsáhlejší aplikace, hudbu a videa. Zde není problém karty vyměňovat za chodu telefonu a není tak nutné nic rozebírat. 2,5mm vstup pro handsfree velmi potěší. Redukce na 3.5mm se dá sehnat za 50,- Kč, a pak není problém připojit libovolné reproduktory pro kvalitnější poslech přímo z mobilu. Poslední ovládací prvek se nachází na pravé straně telefonu a je jím tlačítko pro aktivaci hlasového ovládání.

foto
hlasové ovládání

Klávesnice

Na přední straně najdete klávesnici typickou pro běžné mobilní telefony. Určitě potěší, že výrobce nepoužil joystick. Ten patří k součástem s nejnižší životností z celých telefonů. Zde k navigaci poslouží čtyřsměrný ovladač s tlačítkem uprostřed. Dalšími důležitými aktivními prvky jsou dvě tlačítka, jejichž funkce je zobrazena na spodní části displeje. Pod nimi jsou dvě tlačítka pro přijmutí a zamítnutí hovoru. Poslední dvojice funkčních tlačítek slouží k návratu na domovskou obrazovku (místo, kde lze přepnout na jinou běžící aplikaci či pustit novou) a pro návrat na předchozí obrazovku (slouží jinak také jako obdoba klávesy „backspace“).

foto foto
výchozí obrazovka telefonu – Start nabídka

Klávesnice je černá s bílými popisky. V případě, že je telefon aktivní, tak se popisky podsvítí modrobílou barvou. Čitelnost ve tmě je výborná. Tlačítka mi tvarem příliš nesedla a měl jsem dojem, že jsou velmi malá. Na tento problém ale narážím poslední dobou díky miniaturizaci u mnoha telefonů. Přehmaty při psaní se dají cvikem vyeliminovat. Horší je to s odezvou v telefonu. Při klasickém vstupu (bez T9), kdy se jednotlivá písmena píší opakovaným stiskem telefon „nestíhá“ a stává se, že nějaký ten stisk telefon vynechá. Dokázal jsem si na to zvyknout a jednotlivá písmena, kde bylo potřeba zmáčknout klávesu aspoň třikrát, jsem vymačkávat pomaleji. Při psaní s T9 se tento problém neobjevoval. Problém ale je, že česká lokalizace v sobě nemá český slovník T9.

Na internetu však je volně ke stažení univerzální pro Windows Mobile 6. Před pár týdny se objevil na některých neoficiálních serverech jako freeware. Jak moc je tento postup legální, se mi nepodařilo dohledat, na druhou stranu se jednalo o poměrně solidní servery, takže nepředpokládám žádný „warez“. K instalaci tohoto slovníku je však potřeba udělat několik zásahů do systému, které nejsou zrovna konvenční (například taková úprava registrů). Verdiktem tak je, že kdo si chce sehnat českou T9, tak to pro něj nebude problém. Kdo však nemá náladu provádět s telefonem psí kusy nebo na to nemá schopnosti, tak ten by měl počítat s tím, že tam česká T9 není.

foto
správa vlastních slov ve slovníku T9

Psaní se zapnutou T9 je rychlé a pohodlné. Při odesílání zpráv lze nastavit kódování a telefon tak umí případně diakritiku z textu oříznout.

Mikrofon, reproduktor, handsfree

Reproduktor na zadní straně mobilu, který slouží k vyzvánění a přehrávání hudby, jsem už zmínil. Na přední straně je samozřejmě integrován i reproduktor na telefonní hovory. Jeho zvuk je při maximálním nastavení dostatečně hlasitý, aby bylo možné použít telefon i v hlučnějším prostředí. Mikrofon taktéž funguje bez problému.

Dodávané handsfree je stereofonní s mikrofonem. Mimo hovorů může skvěle posloužit i pro poslech hudby z telefonu. Nejedná se o požitek jako ze značkových sluchátek za 1500,- Kč, na druhou stranu je zvuk celkem vyvážený a na běžný poslech na cestách poslouží sluchátka výborně. Část s mikrofonem má na sobě i samostatnou regulaci hlasitosti pomocí posuvného ovládacího prvku – ta je analogová, takže lze díky ní nastavovat hlasitost plynuleji. Na kabelu je umístěna i malá klipsna pro přichycení na oděv.

Displej

Rozlišení displeje 176x220 je dnes v podstatě nejméně, co se v chytrých telefonech s Windows Mobile vůbec používá. Barevná hloubka je pak 65 tisíc barev (tedy optimum). Kolem rozlišení tohoto displeje se na internetových diskuzích vedly prudké hádky (nad úrovní českých internetových diskuzí se radši ani nebudu pozastavovat). Někteří hlásají, že je to na smartphone málo a že telefon s Windows Mobile je při takovém rozlišení nepoužitelný a nepřináší tak žádné výhody od telefonů „normálních“. Jakožto dlouholetý uživatel malého PDA s rozlišením 240x320 jsem tedy provedl porovnání a malou úvahu, nad použitelností telefonu s tímto rozlišením.

Práce s operačním systémem je pohodlná i při takovém rozlišení a nijak výrazně to neomezuje. Systém je na to stavěný a všechny nabídky a dialogy tomu odpovídají. Tady tedy problém nevidím.

Dokumenty ve Wordu. Ty jsou stejně špatně zobrazené jako na PDA. Ani rozlišení 240x320 totiž pořádně na zobrazení dokumentu nestačí. Dokumenty, které nepoužívají složitější formátování, se zobrazí na obou zařízeních správně. Dokumenty se složitějším formátováním jsou prostě rozházené na obou. Tabulky v Excelu jsou samozřejmě příjemnější na PDA. Na druhou stranu dělat něco v Excelu na mobilních zařízeních je harakiri a na občasné prohlédnutí nějakého souboru, když je nouze a není po ruce notebook, poslouží obě zařízení. Prezentace v PowerPointu si nárokují tím větší displej, čím menší písmena jsou v nich použita. Většina prezentací určených pro přednášky s projektorem je použitelná na obou zařízeních. Na mobilu to však je někdy už na hraně, a pak je potřeba obraz přiblížit. Celkově lze ale říct, že ani zde není malý displej nijak fatální.

Nevýhoda většího rozlišení je celkem jasná. Už takto má displej relativně malé pixely. Velikost písmen a dalších grafických prvků tak není vůbec omezena rozlišením. Pokud by byla potřeba mít na displeji větší plochu, tak by bylo nutné mít i větší displej. To je ovšem kámen úrazu. Tento iPAQ je totiž velikosti běžných telefonů. S větším displejem by výhodu menších rozměrů ztrácel. Pokud se tedy odpůrci tohoto telefonu ptají, k čemu tedy Windows Mobile na telefonu s menším displejem, tak moje odpověď je jednoduchá. Takový telefon poslouží všem těm lidem, kteří sem tam potřebují otevřít nějaký ten dokument, chtějí mít možnost si doinstalovat všemožný software (navigace, slovníky, hry a mnoho dalších programů) a chtějí také možnost si telefon co nejvíce upravit k obrazu svému.

Pokud bych se měl vyjádřit k ostatním parametrům displeje. Kontrast odpovídá dnešním standardům u telefonů a barevné podání taky. Měl bych snad jen výhradu k nastavení operačního systému, který se snaží písmo vyhlazovat pomocí ClearType. Ne všude je takové nastavení optimální a, kdybych býval našel, kde se dá tato volba vypnout, pravděpodobně bych používal na telefonu písmo bez vyhlazování. Ve správě napájení lze nastavit světlost displeje, za jak dlouho po nečinnosti se má snížit jas a za jak dlouho se má displej úplně vypnout. Světlost displeje lze nastavit ve dvaceti stupních. V místnosti a v noci se mi osvědčilo nastavení na hodnotu 3. Venku na sluníčku pak bylo nutné jednoznačně nastavit hodnotu maximální. Bohužel ani ta není úplně optimální. Tady bych telefon řadil k průměru, protože existují i zařízení, kde je displej rozhodně na přímém slunci čitelnější díky silnějšímu podsvícení. Na druhou stranu se mi ještě nikde nestalo, že bych nemohl na displeji něco přečíst, za jakéhokoli počasí.

Konektivita

Když se mluví o konektivitě, tak u Voice Messengeru je potřeba jednoznačně zmínit integrovanou bezdrátovou síťovou kartu Wifi 802.11 b/g. Díky ní je možné se připojit k Wi-Fi síti a z telefonu s doinstalovanými externími programy si zavolat do Skype sítě, chatovat na ICQ, podívat se na internet nebo si stáhnout emaily, aniž by bylo potřeba utrácet za data při přenosu přes GPRS/EDGE. Dle mého názoru nejde o funkci v reálném provozu nijak stěžejní. V případě, že nemáte s sebou notebook a jste v dosahu školní, pracovní nebo veřejně dostupné wifi sítě, tak to můžete ocenit. Dosah adaptéru byl podobný jako u notebooků – vzhledem k velikosti přístroje to je jednoznačně pozitivní fakt.

Bezdrátově telefon umí komunikovat i pomocí Bluetooth a infračerveného portu (IrDA). U Bluetooth zamrzí absence podpory standardu 2.0, který má mimo jiné nižší spotřebu a umožňuje připojení stereofonních sluchátek.

Pokud jde o drátové spojení, tak k tomu poslouží USB konektor. Při připojení přes USB je možné použít standardní mód pro komunikaci s programem ActiveSync, připojení jako velkokapacitní zařízení USB nebo jako USB síťová karta. Při posledním módu je možné sdílet do počítače připojení k internetu bez jakéhokoli nastavování v počítači. V telefonu aktivujete příslušnou aplikaci a telefon připojíte přes USB (nebo BT). Počítač si automaticky nainstaluje ovladač a připojení je od té doby plně aktivní. Není nutné nic dalšího řešit.

foto foto foto
sdílení připojení k internetu – nalezení nové wifi sítě – správa připojení

Pokud jde o standardní mobilní datové přenosy, tak tady disponuje telefon GPRS/EDGE připojením třídy 10. Žádné 3G připojení se tak bohužel nekoná. V dnešní době už je to škoda. Na druhou stranu bavíme se o telefonu s cenou pod 6 000,- Kč s DPH, takže je možné přimhouřit oči.

Systém (hardware, jednoduchost, použitelnost)

Aby mohl být mobil dostatečně chytrý, potřebuje mít v sobě nějaký sofistikovaný operační systém. Takový systém si samozřejmě dělá větší nároky na vnitřnosti telefonu. Procesorem je OMAP 850 od Texas Instruments, který jede na rychlosti 200MHz. Jeho výhodou je nízká spotřeba a integrace mnoha funkcí, které jsou v mobilním telefonu nutností. K němu je připojeno 128MB ROM a 64MB RAM. Jestli je rychlost procesoru dostatečná je otázkou. Minimálně na některé činnosti by to ale rychlejší procesor určitě chtělo. Někdy se stává, že po spuštění nějaké ze základních aplikací uživatel stále hledí do nabídky programů a až po dvou sekundách se teprve aplikace objeví. Při načítání některých stránek dostává procesor taktéž zabrat a práce na telefonu je při načítání stránky občas slušně sekaná. Celkově ale odezva systému není špatná a čekal jsem od procesoru slabší výsledky.

Po spuštění telefonu a zadání všech hesel se objeví výchozí obrazovka. Písmeno E (případně G) značí přítomnost EDGE/GPRS sítě. Dále nahoře v liště najdete ukazatel baterie, který je bohužel hodně orientační (zasloužil by si více stavů) a ukazatel signálu (pomocí ikony u něj lze zjistit, zda je telefon připojen k internetu). Dále je na obrazovce sada ikon naposledy spuštěných programů. Díky tlačítku s domečkem na klávesnici a tomuto seznamu programů lze pohodlně přepínat mezi jednotlivými aplikacemi. Levé funkční tlačítko otevře seznam nainstalovaných programů, pravé tlačítko pak otevírá uživatelsky upravitelnou nabídku Rychlých voleb.

foto foto foto foto
menu poštovních účtů – „doručená pošta“ – zobrazení mailu – psaní zprávy

Z předinstalovaných standardních aplikací vyjmenuji jen ty, které stojí za zmínku. Jednou z těch používanějších bude určitě kalendář a úkolníček. Ten podporuje všechny standardní funkce a lze ho snadno synchronizovat s Outlookem na stolním počítači. Velkou výtku k Windows mobile mám v absenci textových poznámek. Vůbec nechápu, jak je možné, že Microsoft tak stěžejní funkci neimplementoval (na verzi pro PDA je). Synchronizovat tak poznámky s outlookem nelze. Aby bylo možné si nějaké zapsat, tak bude potřeba doinstalovat externí aplikaci. Poznámky v telefonu najdete pouze hlasové. To je sice pěkná funkce, ale spíš doplňková a textové poznámky ani v nejmenším nenahradí.

foto foto foto foto
hledaní v telefonním seznamu – hovory – práce s kontaktem – kalendář (měsíční pohled)

Pochválit musím za velmi propracované vyhledávání v kontaktech. Seznam kontaktů funguje jako slovník T9. Při zadávání znaků se tak postupně zužuje seznam a vyhledávání je díky tomu velmi rychlé a efektivní. Propracovaná je také práce se zprávami. Kromě standardních složek SMS a MMS si lze ještě přidat další složky, které realizují emailové účty. S emailovým serverem telefon umí komunikovat pomocí protokolů SMTP/POP3 a IMAP. Pokud máte neomezený datový tarif u vašeho operátora, tak jistě oceníte možnost automatické kontroly nových mailů. Každá nová zpráva se vám pak ohlásí stejně jako zpráva SMS. Poštovní klient umí všechny základní funkce. Není pro něj problém posílat zprávy více lidem (včetně skrytých kopií), posílat v odpovědích i původní zprávy a číst a posílat přílohy.

Webový prohlížeč je dnes téměř v každém telefonu samozřejmostí. Jelikož jde o Windows, tak je jasné, že prohlížečem bude Internet Explorer ve své mobilní verzi. K němu nemám žádnou významnou výtku. Svou funkci plní skvěle a poradí si s mnoha stránkami, které umí použitelně vtěsnat na displej. K prohlížení dokumentů slouží Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint). Ten velmi zklamal v nemožnosti dokumenty vytvářet. Lze to ale obejít nakopírováním prázdných dokumentů. Při otevření na telefonu můžete zvolit „režim úprav“ a následně soubor uložit. Důvod, proč soubory nejdou vytvářet rovnou, mi ale zůstává záhadou.

foto foto foto
Pocket Word – zobrazení stránky v prohlížeči – výběr URL

Mezi programy, co nesmí chybět v žádných Windows, bych označil Správce souborů, kalkulačku, 2 hry (Solitaire a Bubble Breaker). Doinstalovat si samozřejmě můžete mnoho dalších aplikací dle vaší potřeby. Jejich instalace se provádí přes program ActiveSync. Sám jsem ihned nainstaloval klienta pro komunikaci v ICQ a Skype síti, pokročilejší prohlížeč video souborů, lepšího správce souborů a editor registrů.

foto foto foto
„průzkumník“ – hra, která nesmí chybět v žádných Windows – online aktualizace sytému

V telefonu je i interpret jazyka Java. Díky tomu je možné používat i javové aplikace z jiných mobilních telefonů. Interpret je velmi rychlý a výkonově by neměl mít problém s žádnou aplikací. Problém může být maximálně s kompatibilitou některých programů, které jsou výrazně optimalizované pro telefony konkrétních značek.

Tolik o aplikacích. Více už je nemá cenu rozebírat. Spíše bych se teď zaměřil na to, co mi při používání telefonu vadilo nejvíce. Jednou z věcí je zmíněný ukazatel baterie. Člověk z něj toho moc nevyčte a, když chce vědět víc, tak musí do hluboko vnořených nabídek systémových informací, kde se konečně dá stav baterie zjistit poměrně přesně. Druhá výtka je k měření přenesených dat. Přístroj si podobnou informaci vůbec nezjišťuje a vzhledem k tomu, že se připojí automaticky, kdykoli o to nějaká aplikace požádá, pak může přijít nepříjemné rozčarování při placení faktur za telefon. To je vlastně moje třetí výtka. Nějaké upozornění před připojením - to je funkce, kterou by asi ocenil každý.

Multimédia

S telefonem lze vytvářet mimo fotek také videa. Obrovským zklamáním byla pro mě maximální délka záznamu omezená na 30 sekund. V dnešní době, kdy kdejaký telefon umí nahrávat videa podstatně je to ostuda. Zajímalo by mě, jestli na to existuje nějaká úprava (resp. hack), která tento problém řeší. Takhle jsou totiž videa v podstatě nepoužitelná. Pro focení i nahrávání videí slouží integrovaná aplikace. Ta by si zasloužila jistě vlastní tlačítko sloužící pro její zapnutí a vlastní focení.

foto foto foto
přehrávání hudby – aplikace pro focení – přidání zvonění

foto foto foto
foto foto foto
fotky z běžného používání pořízené mobilním telefonem
(různé světelné podmínky a různá vzdálenost)

Pro přehrávání videa a hudby je určen Windows Media Player ve své mobilní verzi. Ten velmi připomíná svou dospělou verzi z Windows Vista. K jeho funkci nemám žádné výhrady. Pro třídění hudby má v sobě integrovanou knihovnu.

Baterie

Akumulátor má kapacitu 4,1 Wh. Telefon je na něj schopen pracovat přibližně 4-5 dní klidnějšího používání. To znamená několik málo kratších hovorů za den a do 10 SMS. Při intenzivním používání (navíc časté připojení k internetu, prohlížení stránek a poslouchání hudby) telefon vydržel 2-3 dny. Výsledek to je určitě dobrý. Je to díky menšímu displeji a úspornému procesoru.

Závěr

Díky ceně, s kterou se Voice Messenger usadil na našem trhu, se nebojím ani v nejmenším, že by si nenašel své kupce. Za svou cenu se však nejedná o žádný "osekaný šmejd" a dokonce nabízí některé funkce, které se objevují u konkurence až u výrazně dražších modelů. Pro lidi, kteří chtějí víc než jen obyčejný telefon a klasické chytré telefony jsou na ně příliš velké, může být Voice Messenger výbornou volbou. K problémům s klávesnicí – doporučuji si telefon někde vyzkoušet, jestli se vám na něm píše dobře. Ostatní nectnosti (či spíše vlastnosti) už nejsou moc závažné. Oficiální cena tohoto přístroje činí 5 880,- Kč bez DPH (6 997,- Kč s DPH).

Klady a zápory

+ nízká cena proti podobně vybavené konkurenci
+ 2,5mm jack na handsfree
+ standardní mini-USB konektor (a možnost přes něj dobíjet)
+ rozsáhlé možnosti konektivity (USB Mass Storage, Wi-Fi, BT, IrDA)

- při psaní bez T9 telefon „nestíhá“
- chybí přisvětlovací dioda pro focení v noci
- videa mají pouze 30 sekund
- absence 3G

Příslušenství

Diskuse