HP Pocket Media Drive - záloha rychle a jednoduše

18. 9. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Nějaký ten gigabyte k dobru se vždy hodí. Své o tom vědí především náruživí fotografové a zejména kameramani mezi námi. Všem těm, kteří bojují s nedostatkem místa na pevném disku, společnost HP představuje externí disk Pocket Media Drive. Jeho hlavním posláním je rychle a jednoduše rozšířit kapacitu PC a pohodlná přeprava a zálohování dat.

HP Pocket Media Drive - záloha rychle a jednoduše

Vnější popis a obsah balení

Design je jednoznačně v duchu praktické jednoduchosti. Převážná část plochého těla je šedivý kov, pouze zadní část, cca 2 cm dlouhá, je z černého plastu. Zadní část obsahuje jen a pouze konektor USB, přední zase jen modrou LED indikující práci pevného disku. Vzhledem k zaměření a schopnostem zařízení tu ani víc není potřeba.

Nejsou tu dokonce ani nožičky, protože přístroj je určen i do speciálního Media Bay, kterým jsou vybaveny některé počítače HP. Místo na stole lze šetřit tím, že se disk postaví na úzkou stranu, výrobce v manuálu koneckonců píše, že to zařízení vůbec nevadí.

Malá krabice ukrývá disk, nezbytný USB kabel dlouhý 50 cm, CD s manuálem a softwarem Sonic Backup My PC 6.0, informace o záruce a v neposlední řadě textilní polstrované pouzdro dostatečně velké i pro USB kabel a nějaké ty maličkosti.

Instalace

Co možná nejjednodušeji probíhá i samotné připravení disku k používání. S Windows XP a Vista totiž pracuje bezproblémově bez jakékoliv instalace. Oba systémy jej ihned najdou a připraví k používání. V případě, že máme k dispozici pouze USB 1.0 nebo 1.1, musíme se připravit na to, že disk obsadí hned dva porty, v případě USB 2.0 pak stačí jeden.

Na CD dostaneme i software Back Up My PC 6.0 od firmy Sonic. Ten nabízí zálohování i obnovu systému nebo jednotlivých souborů / složek a je všeobecně uznávanou utilitou. Tato verze však funguje jen pod Windows XP, pro Visty je nicméně na stránkách HP ke stažení patch.

Praktické zkušenosti

Disk je velmi tichý a na stole o sobě bude dávat vědět jen díky výrazné modré diodě. Není náchylný na otřesy a lze s ním manipulovat i při práci, samozřejmě v rozumných mezích. Přehřívání ho také netrápí.

Disk je formátován v režimu NTFS, ale podporuje i dnes již překonaný FAT32 systém. Co se výkonu týče, je zde samozřejmě „úzké hrdlo“ v podobě USB, které nedovoluje optimální datový průtok.

Praktický test rychlosti jsem provedl jednak s jediným souborem velikosti 3,26 GB a poté, pro srovnání, s větším množstvím jednotlivých fotografií celkově s přibližně stejnou velikostí.

Soubor - 3,26GB |2 761 fotografií - 3,42GB
zápis na Pocket Media Drive2:293:53
zkopírováni do Win XP*4:095:32
zkopírování do Win Vista2:204:20
*Nutno podotknout, že systém s Win XP již nebyl delší dobu defragmentován a disk byl téměř plný, zatímco notebook s Win Vista byl zcela nový.

Závěr

HP Pocket Media Drive je bezproblémovým zařízením pro každodenní použití. Uživatelé z řad firemních zákazníků, požadující například vyšší zabezpečení a šifrované sektory, si musí vybrat z jiných modelů. K dostání jsou verze 80GB – s doporučenou koncovou cenou cca 1860,- Kč bez DPH a 120GB – za cca 2240 Kč bez DPH. Záruka je pro firemní klienty 1 rok, pro koncové uživatele ze zákona 2 roky.

Klady a zápory

+ jednoduchost používání
+ elegantní design

- chybí pokročilejší možnosti zabezpečení přiloženým SW

Foto galerie HP Pocket Media Drive

Příslušenství

Diskuse