HP xb3000 Notebook Expansion Base - trůn pro Pavilion

28. 8. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Pokud máte Pavilion řady 6100, 6300 nebo 6400 a rozčiluje Vás připojování velkého množství periferií po příchodu do domovského stanoviště či máte prostě pocit, že ho chcete ještě něčím vylepšit, pak Vás potěší tato dokovací stanice. Přináší kvalitní stereo reproduktory, velkou porci rozhraní především pro video zařízení a možnost nastavit si monitor notebooku do výše očí. Jeho doporučená koncová cena lehce přesahuje hranici 3000 Kč bez DPH.

HP xb3000 Notebook Expansion Base - trůn pro Pavilion

Obsah balení

Námi testovaný vzorek měl v krabici také přijímač signálu bezdrátové klávesnice, která byla součástí balení (stejně jako baterie do ní), a bezdrátové myši (která už v balení nebyla). Na stránkách výrobce se ovšem dočteme, že klávesnice ani myš nejsou součástí standardního balení. Je tu samozřejmě návod k rychlé instalaci jak dokovací stanice, tak bezdrátových periferií a CD s manuálem.

Vnější popis

Tělo je plastové, jen mřížky nad reproduktory a funkční součásti polohovacího mechanismu jsou kovové. Celkový design a zpracování včetně použitých barev dává jasně najevo, pro které modely je Expansion Base určena. Lesklé stříbrné a matné černé plochy spolu s oblými křivkami jako by křičely, že patří k sérii domácích zábavních počítačů s označením Pavilion.

Základem je relativně těžký a tedy stabilní podstavec, na jehož horní straně je vyklápěcí plošina na samotný notebook. Toto řešení je příjemné v tom, že umožňuje nastavení sklonu notebooku, a tedy hlavně změnu výšky umístění jeho monitoru. Přední strana základny obsahuje reproduktory a masivní klouby plošiny, na levé straně je šachta pro externí pevný disk, napravo najdeme dva USB porty, a konektor pro sluchátka a mikrofon. Na samotné plošině je dotykové ovládání hlasitosti, vypnutí/zapnutí zvuku a vypínač.

Všechny stěžejní rozšiřující prvky jsou tedy na zadní straně. Zleva doprava tu najdeme: konektor napájení, čtyři USB porty, tři konektory komponentního videa (Y, Pb, Pr), S-Video out, kompozitní video out, SPDIF, externí VGA monitor, LAN, konektor napájení externího HDD, Kensington zámeček a hned vedle něj je šroubek pro otevření šachty externího disku.

Instalace

Nejprve si nastavíme plošinu do požadovaného úhlu. Zvětšení úhlu dosáhneme jednoduchým zvedáním ramena, plošinku je možné zaaretovat v mnoha polohách, zastaví se sama. Pro opačný směr je třeba zatáhnout za obě páčky na dolní straně plošiny. Pro zapojení Expansion Base do notebooku tu je kabel s příslušnou koncovkou jdoucí ze středu plošiny pro notebook. Samotný konektor je zpracován velmi dobře a je na něm i modrá LED indikující připojení, ale kabel k němu by, podle mě, mohl být o chlup delší.

Instalace softwaru není třeba, na přiloženém CD je jen manuál a informace o bezpečnosti, pracovním prostředí a pohodlí.

Praktické zkušenosti

HP Pavilion dv6397ea, se kterým jsme Expansion Base testovali, pracoval s tímto zařízením bezvadně. Po zapojení trvalo jen zlomek minuty, než Windows Vista rozpoznaly a instalovaly ovladače, a bylo možné jej používat.

Zvýšení polohy monitoru je věc, na kterou si velmi lehko zvyknete. Je to pohodlné a ještě ulehčíte krční páteři. Mechanismus ale nepůsobí zcela sebejistě a pokud například píšete na klávesnici nakloněného notebooku, ten se pohupuje do rytmu. Je to škoda, protože jinak je zpracování na velmi dobré úrovni; výrobce asi automaticky předpokládal použití externí klávesnice.

Docela mi ale vadilo provedení lišty, která zajišťuje notebook. Ta je totiž vyšší, než by bylo potřeba, a navíc lehce přesahuje i horní stranu notebooku. Z toho plyne hned několik obtíží. V její dolní části je sice otvor, kterým se dostaneme k jisté části čelního panelu notebooku, ale stejně nelze ovládat vypínač bezdrátové sítě a nejsou vidět kontrolní LED, což je maličkost, která mi občas docela vadila. Asi nejvíc ale zarazí, že nelze ani notebook zavřít, aniž bychom ho museli povytáhnout.

Především při sledování videa docela rozptylují LED, které jsou díky naklonění počítače ještě trochu výraznější, a nutno říct, že ovládání hlasitosti a dioda na konektoru svítí opravdu vydatně. Zvlášť u sledování filmu ovšem naopak vyniknou vynikající zabudované reproduktory Altec Lansing, které přinášejí výrazné basy a dobré celkové podání zvuku.

Veškeré příslušenství fungovalo bezvadně, jako by bylo připojeno k samotnému počítači, jen klávesnice byla malinko opožděná, což ale vadí až u delšího, rychlého psaní a je navíc chybou samotného zpracování bezdrátové klávesnice, nikoliv Expansion Base. Příjemný je také fakt, že není problém notebook kdykoliv odpojit a připojit, bez jakéhokoliv nastavování.

Při měření teploty lze dojít k závěru, že stojan se rozhodně nezasluhuje o vyšší teploty při vysoké zátěži, spíše naopak jsou s jeho použitím o malinko nižší.

hodina provozu - vysoká zátěž (°C)

  • touchpad = 32,6
  • levá strana pod klávesnicí = 34,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2
  • klávesnice vlevo = 39,4
  • klávesnice vpravo = 34,3
  • spodek maximum = 42,4 (uprostřed - RAM)
  • výdech chlazení = 43,0

hodina provozu - vysoká zátěž v Expansion Base (°C)

  • touchpad = 31,9
  • levá strana pod klávesnicí = 32,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2
  • klávesnice vlevo = 39,8
  • klávesnice vpravo = 36,3
  • spodek maximum = 40,0 (uprostřed - RAM)
  • výdech chlazení = 38,3

teplota okolí při měření: 25,8

Závěr

Musíme rovnou říct, že Expansion Base není pro každého, a řadě uživatelů, kteří s dokovací stanicí doposud nepracovali, nejspíš přijde jako ztráta peněz. Ovšem jakmile používáte podporované řady notebooků k práci s videem a různorodými externími zařízeními nebo notebook častěji přenášíte a rozčiluje Vás připojování mnoha periferií na domovském pracovišti, pak jeho vlastnosti musíte ocenit. Celkově jde o zařízení s dobrými vlastnostmi, ovšem na samotném provedení je pár detailů, které mohou jeho celkové skóre znatelně poškodit. Doporučená koncová cena je 3371 Kč bez DPH (4012 Kč s daní) a záruka je 1 rok pro firemní zákazníky a dvouletá ze zákona pro koncové uživatele.

Klady a zápory

+ zvyšování polohy monitoru
+ kvalitní reproduktory

- zbytečně veliký přední panel bránící zavření notebooku
- nepřesvědčivé zpracování naklápěcí plošiny

Foto galerie HP xb3000 Notebook Expansion Base

Příslušenství

Diskuse