Logitech AudioHub - 2.1 pro notebook

4. 12. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Asi každý, kdo používá notebook často, dříve nebo později bude mít potřebu dohnat příslušenstvím některý z nedostatků notebooků. Dnes se podíváme na zajímavé 'notebookové' 2.1 reproduktory s funkcí USB hubu (nebo chcete-li jednoduché dokovací stanice), luxusnějším designem a cenou okolo 2500 Kč bez DPH.

Logitech AudioHub - 2.1 pro notebook

Výrobci příslušenství k přenosným počítačům se stále snaží nabídnout skladné reproduktory s věrným a kvalitním zvukem. Je několik způsobů, jak toho docílit. Někdo vsadí na kvalitní reproduktory 2.0. Tyto reproduktory sice pěkně hrají, stále však pokulhávají za systémy s odděleným subwooferem (hlavně v podání hloubek). Jako ideální mobilní hudební systém se pak jeví soustavy 2.1. Logitech AudioHub přináší vše v jednom a navíc ještě HUB se třemi porty USB.

Obsah balení

Systém je zabalen do luxusní černo-zelené krabice. Kromě systému reproduktorů najdete v krabici ještě napájecí adaptér, prodlužovaní USB kabel, držák na webkameru a instalační návod (název trochu zavádějící, protože se nikde nic neinstaluje). Design obalu je identický s výrobky stejné řady. Balení se snaží svým zpracováním na první pohled ospravedlnit vysokou cenu. Balení opět neobsahuje žádné přiložené CD nebo DVD s ovladači. Zato v uživatelské příručce najdete češtinu.

Vnější popis

V mobilním stavu vypadají reproduktory jako jeden velký horizontální. Z profilu má tvar zkoseného kosočtverce. Oba konce jsou zakončeny lesklým plastem. Jinak je celá plocha kolem reproduktorů zakryta jemnou černou látkou. Celé tělo má rozměry 140 x 510 x 94 mm (popř. 291 mm se stojanem na webkameru).

Ovládací prvky jsou soustředěny do jednoho kolečka na pravé straně. Je z průhledného plastu a při zapnutí svítí oranžově. V zadní části pravého boku najdete tři porty USB 2.0 a nad nimi malou diodu. Ta signalizuje oranžovou barvou, že jsou porty připraveny k použití.

Konečně se dostáváme k reproduktorům samotným. Dva (levý a pravý) našly své místo na koncích podlouhlého kvádru a mají průměr 50,8 mm. Jelikož se AudioHub umísťuje bezprostředně za notebook, jsou reproduktory vysouvatelné. Tím si i u širšího notebooku pohodlně nastavíte reproduktory tak, aby byly přesně po stranách displeje (max. však pro notebook s 15,4” obrazovkou). Basový reproduktor má průměr 76 mm a je umístěn vespod. Vzduchový vývod z ozvučnice je na zadní straně, nikoliv (jak by se mohlo zdát) vepředu. Zde se pouze upevňuje stojan na webkameru.

Soustava je vepředu podepřena obyčejným plastem. Aby při hlasitějším projevu nic nevibrovalo, jsou vzadu dvě delší gumové nožičky. Ty jsou podle potřeby posouvatelné, popř. je můžete úplně vyjmout.

Celkově je kvalita zpracování na vysoké úrovni. Slícování je perfektní, materiály působí hodnotně, vše funguje jak má a bytelnost dokládá i slušná hmotnost.

Instalace

Už snad ani jednodušší být nemůže. Stačí připojit adaptér AudioHubu do elektrické sítě a USB konektor do vašeho notebooku a po chvíli je vše připraveno k používání. Vše probíhá plně automaticky, systém sám rozpozná zařízení a sám nastaví jeho ovladače zvuku jako výchozí. Po odpojení se vše vrátí, jak bylo před tím.

Praktické zkušenosti

Po jednoduchém zapojení a nastavení reproduktorů na šířku vašeho notebooku je již vše hotovo. Pokud chcete ovládat hlasitost, máte stále možnost použít klasické ovladače na svém notebooku nebo použít kolečko na AudioHubu. To má velmi měkký chod, jen s nepatrnými náznaky jednotlivých pozic. Pokud otáčíte doleva, hlasitost zeslabujete až AudioHub vypnete úplně. Pokud ho chcete vypnout okamžitě, stačí kolečko jednoduše zmáčknout (a naopak). Ovládání je tak velmi jednoduché.

Nyní už pojďme k tomu nejdůležitějšímu, co AudioHub nabízí, a tím je bezesporu zvuk. Jeho kvality jsou podloženy údajem 15 W RMS (boční reproduktory 2 x 3 W a subwoofer 9 W). Tento údaj asi mnohým nic moc neřekne, pro srovnání reproduktory v notebooku mají většinou výkon pouhý 1 až 2 W, klasické desktopové 2.1 mívají okolo 30 W (např. 2x 6 + 17).

Důležité ovšem je, jak soustava zní. A tady musím dodat, že velmi dobře. I na největší hlasitost byl zvuk poslouchatelný. Do zhruba 75 % maxima byly věrné jak hloubky, tak výšky. Dále už subwoofer nestíhal a ozývaly se spíše rezonance než basové ódy. Poslech hudby byl při normální hlasitosti velmi dobrý. Obecně je zvuk odpovídající výkonu, a tedy bez větších nedostatků. Samozřejmě hluboké tóny při vyšší hlasitosti nestíhají, to ale od naší „minisoustavy“ asi nikdo nečeká.

Závěr

Pokud hledáte kvalitnější reproduktory k notebooku s malými prostorovými nároky a poohlížíte se po jednodušší alternativě dokovací stanice (např pro připojení klávesnice, myši a tiskárny), tak koupí tohoto AudioHubu neprohloupíte. Jeho výkon samozřejmě nedosahuje kvality velikých desktopových reproduktorů, avšak příjemně se jim blíží a hlavně je na hony vzdálen běžným "chrchlátkům" v noteboocích. Jedinou překážkou bude nejspíš opět cena – DKC totiž v případě AudioHubu je 2512 Kč bez DPH (2990 Kč s DPH). Poskytována je standardní dvouletá záruka.

Klady a zápory

+ jednoduchá instalace
+ kvalitní zvuk na poměry mobility
+ USB hub

- pouze pro notebooky s displejem do 15,4”
- cena

Foto galerie

Příslušenství

Diskuse