Logitech VX Nano - sága pokračuje

15. 8. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Vladimír Dutka

Je to téměř přesně rok, kdy jste si na našem serveru mohli přečíst recenzi pokrokové myši VX Revolution. Nyní firma Logitech přichází s inovovaným zařízením nesoucím název VX Nano. Stejně jako původní model přináší kolečko - setrvačník, ale je menší, lehčí a navíc disponuje nejmenším bezdrátovým přijímačem mezi konkurencí. Cena byla stanovena na necelých 2000 Kč bez DPH.

Logitech VX Nano - sága pokračuje

Obsah balení

Kromě samotné myšky a samozřejmě bezdrátového přijímače je obsahem balení nepostradatelný návod k instalaci a to i v češtině, CD s ovládajícím softwarem, prodlužující USB kabel, zajišťující bezproblémové použití i se stolním počítačem, a příjemným překvapením pro mne bylo i ochranné textilní pouzdro pro transport. V krabici najdeme navíc dvě AAA baterie Duracell a informace o tříleté záruce, která je na zařízení poskytována.

Vnější popis

Černé a tmavě šedé symetrické tělo je po obou stranách pogumováno tvrdší gumou s prohlubněmi starajícími se o pohodlí při delší práci a dostatečnou adhezi i při zapocení ruky. Prostřední lišta s kolečkem je umístěna přesně v ose a obsahuje také tlačítko pro spuštění vyhledávače. To je programovatelné stejně jako pohyb kolečka do stran a tlačítka Zpět a Vpřed na levém okraji horní strany.

Na spodní straně najdeme kromě senzoru dvířka ovládaná posuvníkem a vypínač. Po otevření dvířek se dostaneme k šachtě pro dvě AAA baterie a malému červenému tlačítku. Po jeho stisknutí je uvolněn a vystrčen přijímač signálu pracující na frekvenci 2,4GHz určený do USB konektoru.

Myška se pyšní kompaktními rozměry přibližně 95x62x33mm. Není to tedy zdaleka nejmenší myš na trhu, to ale samozřejmě nikdy nebylo jejím cílem. Faktem ovšem zůstává, že zmenšování bylo mottem vývojářů a oproti předchozímu modelu VX Revolution myška výrazně shodila a to jak na sobě samé, tak především na bezdrátovém přijímači. Srovnání obou modelů je na fotce níže.

foto
Srovnání modelu VX Nano (vlevo) a VX Revolution

Zajímavostí modelu VX Nano, kterou se výrobce nezapomíná náležitě pyšnit, je právě zmiňovaný receiver. Ten je opravdu nejmenší na světě a s trochou nadsázky lze dát zapravdu reklamnímu rčení Plug-and-forget (zapoj a zapomeň). U některých přepravních obalů totiž opravdu odpadá nutnost vytahovat receiver při transportu, což pro mnohé bude zajisté výrazné plus. Okraj počítače totiž přesahuje maximálně o cca 1 cm v závislosti na konkrétním portu.

foto
Srovnání receiverů pro modely VX Nano (dole) a VX Revolution

Instalace a software

VX Nano je myška se slušným vychováním a nechá se tak používat i bez instalace jakýchkoliv ovladačů, což jsem testoval na Win XP, Vista, ale i obstarožních Win 98. Bez softwaru na přiloženém CD ovšem nelze využít plného potenciálu a to by byla velká škoda. Proces instalace je velmi jednoduchý, zapneme počítač, připojíme myšku a vložíme CD s programem SetPoint.

Zmiňovaný software zajišťuje nastavení veškerých parametrů vašeho nového hlodavce a nabízí opravdu širokou škálu nastavení. Oproti typu VX Revolution je však malinko skromnější. Pořád ale zůstává působivá nabídka nastavení pohybu myši, skrolování a tlačítek – 5 jich je programovatelných. Velmi příjemná je možnost nastavení různého chování v různých programech, což je po správném nastavení velmi příjemné zjednodušení práce.

Praktické zkušenosti

O výhodách kolečka Precision Scroll jsem se rozepisoval již v článku o VX Revolution, nabízí především možnost opravdu rychlé navigace v dlouhých dokumentech. Přepínání mezi klasickým a hladkým chodem kolečka bylo u předchozích modelů řešeno zvláštním přepínačem (u verze VX vespod a u MX tlačítkem). VX Nano toto řeší stisknutím kolečka tak, jako bychom očekávali funkci prostředního tlačítka. To je sice rychlejší, ovšem za cenu ztráty klasického prostředního tlačítka. To si samozřejmě můžeme naprogramovat na jiné tlačítko, ale vzhledem ke srovnání frekvence využívání středního tlačítka a přepínání režimů skrolování by to dle mého nebyl nejlepší tah.

Myš je symetrická a lze ji tedy PLNĚ využívat jak praváky, tak leváky. Všechna tlačítka jsou totiž na horní straně a tlačítka pro pohyb zpět a vpřed se dokonce subjektivně ovládají lépe prostředníkem levé ruky než ukazovákem pravé. Symetrický design spolu s malými rozměry ovšem zavinily, že se mi myš hůře ovládala a prsteníček s malíkem se dost praly o místo. Na druhou stranu musím opět ocenit měkké gripy po stranách, které se zasluhují o příjemný pocit i po delším držení myšky.

Samotná funkce myši odpovídala specifikacím a neobjevil jsem žádný problém. Jelikož není určena pro náruživé hraní, výrobce omezil citlivost laseru (stejně jako u verze VX) na 800DPI, nejspíš s cílem snížit spotřebu energie. Běžný uživatel počítače však více rozhodně nepotřebuje a právě pro něj je tato myš určena. Tento krok se pozitivně projevil na výdrži, baterie tak vydrží až půl roku a navíc program SetPoint ukáže přibližný zbývající čas, který když se blíží nule, upozorní uživatele blikající červená LED na hřbetu myši. Nehrozí tedy překvapivé vypnutí myši při nedostatku energie.

Ani obavy z malého dosahu miniaturního receiveru nebyly na místě, neměl žádný problém ani na několik metrů.

Závěr

Logitech dává znát, že právoplatně patří mezi špičku výrobců příslušenství a přináší stále nové inovace. Před rokem to bylo revoluční kolečko, které teď instaloval do myši uzpůsobené speciálně uživatelům notebooků. Myšku tak vybavil kompaktními rozměry, pouzdrem a odstranil (do jisté míry) nutnost vytahovat přijímač signálu při každém přenášení počítače. Celkově je VX Nano příjemným společníkem na cestách, který kombinuje funkce inteligentního zařízení spolu s roztomilostí malé šedé myšky. Doporučená cena je 1990 Kč bez DPH (2368 Kč s DPH) a záruka nadstandardně tříletá.

Klady a zápory

+ kolečko Precision Scroll
+ malinkatý bezdrátový přijímač
+ i pro leváky

- ztráta prostředního tlačítka
- horší ergonomie pro dlouhé prsty

Foto galerie Logitech VX Nano

Příslušenství

Diskuse