Genius SW HF 5.1 4000 - 5.1 repro i pro notebooky

4. 10. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Asi málokdo si vystačí s integrovanými reproduktory notebooku, a proto hledá alternativu. Každý je jinak náročný a jinak majetný, někdo si koupí reproduktorky za 500,- a někdo za 20 tisíc i se zvukovou kartou. Otestovali jsme dostupné 5.1 s doporučenou koncovou cenou 2100,- Kč bez DPH.

Genius SW HF 5.1 4000 - 5.1 repro i pro notebooky

Obsah balení

Krabice, ve které se reproduktory prodávají, není nejmenší. Abych reproduktory k sobě dostal, bylo lepší použít auto. Rozměry a váha krabice totiž nejsou zrovna ideální pro delší cestování pěšky nebo pomocí MHD. Po otevření krabice se mi naskytl pohled na všech šest reproduktorů, dálkové ovládání (včetně baterií) a obrovské množství kabelů. Vše bylo ještě samostatně zabalené a kabely byly úhledně svázané.

V dodávce jsou všechny kabely potřebné k propojení všech reproduktorů: tři dvojkabely cinch - cinch, tři redukce z dvou mono cinch na stereo 3,5mm jack (každá má jinou barvu konektoru, aby se dalo dodržovat správné zapojení do zvukové karty s analogovým 5.1 výstupem) a jeden kabel 2x mono cinch – 3,5mm jack (ten slouží pro připojení stereo zvuku).

Design reproduktorů je poměrně střídmý. Nejedná se o žádný extravagantní výstřelek, a tak působí spíše decentním dojmem. Kombinace dřeva a černé je velice příjemná. Neměl by tak být problém, že by se někam vyloženě nehodily.

Ovládání

Jediným indikačním prvkem je segmentový displej o schopnosti zobrazit dvě číslice s tečkou. Číslice svítí červeně. Jejich hlavní a jedinou podstatnou úlohou je zobrazovat hlasitost. V případě přepínání se zobrazí na malou chvíli i informace, který vstup je právě aktivní. Přímo na subwooferu je velký otočný regulátor. Ten je modře podsvícen a funguje digitálně. Napravo od něj se nachází dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti hloubek (bass) a tlačítko pro ztlumení (mute). Na levé straně jsou dvě tlačítka na přepínání aktivního vstupu a tlačítko Stand-by, které reproduktory vypne. Pomocí dodávaného dálkového ovládání lze navíc regulovat samostatně hlasitost středového i zadních reproduktorů. Ovládání funguje dobře i v případě, že míříte na subwoofer zezadu.

Instalace

Rozmístil jsem si tedy všechny reproduktory po místnosti a připojil na ně kabely (ty nemají na žádné straně konektory a připojení probíhá pouhým zasunutím a uchycením holého vodiče). Po vyndání polystyrenového plata se naskytl pohled na vlastní subwoofer, který v krabici zabírá celou spodní polovinu. Vybalil jsem ho a všechny kabely reproduktorů jsem do něj zapojil. Ze subwooferu vede dvoužilový napájecí kabel (uchycený napevno). Jeho délka by mohla být větší. Stejně tak by mohlo být na výběr i více dlouhých kabelů k reproduktorům. Jejich délka je v podstatě nedostatečná v případě, že si chcete rozmístit reproduktory po celé místnosti a zároveň nechcete mít subwoofer vpředu (dlouhé kabely jsou pouze dva). Díky tomu, že nemají žádné konektory, není problém použít jakýkoli jiný (delší) kabel.

Po zapnutí kolíbkovým přepínačem na zadní straně subwoofer začal vydávat mírný bručivý zvuk. Ten nejde z reproduktoru, ale z nějaké výkonové součástky uvnitř. Subjektivně mi přišel zvuk poměrně „nepřeslechnutelný“, na druhou stranu je faktem, že je slyšitelný pouze v úplně tiché místnosti. Tento zvuk je slyšet, i když jsou reproduktory přepnuté do módu Stand-by, ve kterém nehrají (dle vyjádření distributora, se jednalo o závadu na zapůjčeném vzorku, která se běžně nevyskytuje, ale jinou sadu jsme na dotestování nedostali, takže chybu nemůžeme potvrdit ani vyloučit). Na druhou stranu reproduktory ani při zapnutí nešumí, jak je občas zvykem u některých soustav (hlavně levnějších).

Technické specifikace

Než se dostanu k vlastnímu hraní reproduktorů, tak by bylo dobré projít technické specifikace výrobce. Všech pět satelitů má reproduktor o velikosti 3" a efektivním (RMS) výkonu 15 W. Subwoofer má reproduktor o velikosti 6,5" s efektivním výkonem 25 W. Dohromady nám to dává celých 100 W efektivního výkonu, což není vůbec špatná hodnota. Takto výkonná soustava by měla být schopna solidně ozvučit i větší místnost.

K dispozici jsou na zadní straně tři vstupy. První dva slouží k připojení analogového stereo zvuku. Každý z nich je realizovaný pomocí dvou mono cinch konektorů. Třetí vstup slouží k připojení analogového prostorového 5.1 zvuku. K jeho zapojení jsou dostupné tři dvojice mono cinch konektorů. Na tento vstup není příliš dobré připojovat stereo výstup (tj. zapojit jen jednu dvojici). V případě prostorového vstupu totiž reproduktory nepoužívají žádnou logiku pro rozmisťování zvuku a jednotlivé reproduktory hrají přesně to, co do nich pošlete. Takhle by vám proto hrály pouze dva přední reproduktory a zbylé tři i se subwooferem by mlčely. Z toho zároveň plyne, že není možné použít zvukovou kartu, která umí pouze kvadrofonní zvuk (třeba některé starší stolní Sound Blaster Live!).

Jak hrají

Protože nejsme serverem žádných „profesionálních audiofilů“, tak nelze čekat nějaký vyčerpávající popis vlastního hraní. Přesto sám nejsem úplně nenáročným uživatelem a mám doma dvě repro soustavy. Každá s minimálně dvakrát větší pořizovací cenou. Je tu tedy určitý prostor pro nějaké objektivnější srovnání.

Zvuk satelitů při vypnutém subwooferu mi přišel jen průměrný. Samotné v jejich nejnižších frekvencích (nižší středy) rozhodně nenadchly. Na druhou stranu je jen malá mezera mezi frekvenčním rozsahem subwooferu a satelitů, takže když hrají všechny reproduktory, zvuk zní vyváženě (mnoho levnějších repro soustav trpí právě potlačenými středními frekvencemi). Lidský hlas (který je především v těchto frekvencích) zní díky tomu velmi věrně. Subwoofer zabírá od velmi nízkých frekvencí, takže hloubky působí velmi intenzivně. Není tak potřeba dohánět slabý rozsah vytažením jejich hlasitosti. Vzhledem k ceně na mě působil zvuk repro soustavy až překvapivě věrně. Ve zvukovém podání jsem nenarazil na nic podstatného, co by mi v reprodukci vadilo.

Připojení

Vzhledem k zaměření našeho serveru jsem použil jako zdroj zvuku pouze mobilní zařízení. Posloužily integrované zvukové karty dvou notebooků a jedna externí připojitelná přes USB. Použití integrované zvukové karty v notebooku má několik nevýhod. Tou úplně zjevnou je pouze stereo výstup. Pouze asi 5% notebooků na našem trhu má možnost vyvést analogově 5.1 zvuk. Jedná se většinou o velké notebooky se 17" displeji a méně známé výrobce. Druhá nevýhoda je v horším podání zvuku (menší odstup signálu od šumu, projevy práce jiných součástek na stejném plošném spoji). Čím kvalitnější reproduktory jsou, tím více se tento rozdíl může projevit. Zde jsem měl subjektivně pocit, že z integrované zvukové karty byl zvuk plochý a ne tak prokreslený. Zkušenosti byly s oběma notebooky stejně (FS Amilo Pro V3205, ASUS U3S).

Došla tedy řada na externí zvukovou kartu. Použil jsem dnes běžně prodávanou Sound Blaster Live! 5.1 USB External od Creative. Ta má na sobě mimo jiné analogový výstup realizovaný trojicí 3,5mm jack konektorů. I při stereo zapojení byl zvuk o třídu lepší než u integrovaných řešení. V případě že jsem nastavil 5.1 výstup a v nastavení zvukové karty aktivoval CMSS 3D, byl zážitek ještě lepší, díky dojmu obklopení zvukem. Jednoznačně jsem tedy došel k závěru, že už u takové repro soustavy může být dobré investovat dalších 1500,- Kč do lepší zvukové karty.

Závěr

Za doporučenou prodejní cenu 2100,- Kč bez DPH (2499,- s DPH) se jedná o (ve své kategorii) nadprůměrnou sestavu s velmi dobrým výkonem i zvukem. Poslouží skvěle těm, kteří si chtějí užívat lepší zvuk u filmů, hudby i her. Může například i perfektně ozvučit obývací pokoj. V této ceně budete hledat jen těžko reproduktory s lepším zvukem. Pokud bych se měl zaměřit na nedostatky, tak se mi moc nelíbilo bručení, které se ozývalo z útrob subwooferu i ve vypnutém stavu (Stand-by). Při nočním poslechu působilo rušivě modré podsvícení regulace hlasitosti. Je totiž dost intenzivní a v noci osvítí kus místnosti. Poslední a asi nejzávažnější výtka je mířena k absenci digitálního S/PDIF vstupu. Na DVD přehrávačích a DVB přijímačích analogový prostorový výstup většinou nenajdete – bývá tam optický nebo koaxiální S/PDIF konektor. Z tohoto důvodu je trochu degradována možnost využití prostorového zvuku jinak než z počítače. S přihlédnutím k ceně se však dá ledacos prominout.

Foto galerie Genius SW HF 5.1 4000

Příslušenství

Diskuse