T-Mobile: 4G Combi karta + Acer Extensa 5220 - kompletní mobilní internet

13. 11. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Společnost T-Mobile připravila zajímavou nabídku v podobě kompletního balíčku skládajícího se z 4G Combi karty, datového tarifu a notebooku Acer Extensa 5220. Sada stojí 'již od' 3353,- Kč bez DPH, její skutečná cena ale značně osciluje dle toho, k čemu všemu se upíšete.

T-Mobile: 4G Combi karta + Acer Extensa 5220 - kompletní mobilní internet

4G Combi karta

Pokud řešíte otázku připojení k internetu přes mobilní sítě a máte volný PCMCIA slot na svém notebooku, tato karta pro vás představuje zajímavé řešení. Kombinace technologií pro připojení dle aktuální dostupnosti mobilních technologií (UMTS TDD, GPRS/EDGE) vede k příjemnému výsledku "možnosti připojení takřka kdekoliv". Pro mluví také bezproblémový provoz, o tom ale více až později. Začněme pěkně od začátku.

Obsah balení

V lepenkové krabici malých rozměrů najdete vše potřebné pro okamžitý provoz. Jmenovitě tedy 4G Combi kartu, snímatelnou standardní (mobilní) anténu, větší externí anténu a mini CD s potřebným software. Samozřejmě nechybí instalační návod (kompletně v češtině) a podrobná příručka ke kartě samotné. Zde najdete doslova vyčerpávající informace jak o provozu karty, tak i o použitých technologiích.

Vnější popis

Karta se připojuje do slotu PCMCIA (přesněji řečeno PC Card), tím jsou tedy určeny její hlavní rozměry a tvar. Vyčnívající plastová část má tvar kvádru o výšce přibližně 2 cm a hloubce 3 cm. Celkové rozměry karty jsou 116 x 54 x 5 mm a váha 75 g. Barva viditelné části je po vzoru kampaně T-Mobile růžová. Zpracování je, jak už bývá u těchto karet zvykem, bez problémů.

Do růžového bloku zasouváte z vnitřní strany SIM kartu. Ta lze vyndat jednoduchým zamáčknutím (ne však v aktivním stavu - to se k ní vzhledem k umístění nedostanete). Nahoře najdete pouze 2 diody, červenou a zelenou. Ty mají několik funkcí. Samozřejmě svým stavem indikují, zda je karta aktivní, či ne, to ale není vše. Podle jejich intenzity problikávání a jejich vzájemných kombinací můžete rychle přijít na zoubek případnému problému. Podrobný popis všech možností najdete v příručce. Z vnějšího boku najdete ještě konektor pro připojení antény - karta nemá jakoukoliv integrovanou anténu a než ji začnete používat, musíte připojit anténu externí.

Instalace

Instalace snad ani nemůže být jednodušší. Stačí vložit instalační mini CD do vaší mechaniky a vybrat instalaci aplikace web’n’walk Manager (Web’n’walk Manager i 4G Combi karta jsou plně kompatibilní s Microsoft Windows Vista). Po nějaké chvíli vás aplikace vyzve k připojení karty do slotu PCMCIA, poté systém sám načte potřebné ovladače a po jednom restartu je již vše připraveno k běžnému používáni. Na CD najdete ještě některé další aplikace, např. pro zrychlení internetu (využijete hlavně při pomalejším připojení jako je EDGE či dokonce GPRS).

Praktické zkušenosti

Po intuitivní instalaci (v případě koupě pouze karty) stačí jen spustit aplikaci web’n’walk Manager (na notebooku v setu je již aplikace předinstalovaná) a kliknout na tlačítko zvednutého telefonu. Pokud se nevyskytl žádný problém, jste během pár chvil připojeni do nejrychlejší dostupné sítě.


foto
uživatelské rozhraní aplikace web’n’walk Manager

A jaké že tato karta podporuje sítě? Začněme zprvu u těch nejmodernějších. Tím jsou sítě UMTS pracující na frekvencích 872/1900 MHz (tedy 3G, ať se snaží marketingový název T-Mobile navodit dojem jakýkoliv). Karta podporuje nejmodernější technologii UMTS TDD, která podporuje maximální přenosovou rychlost až 1,5 Mbit/s. Pokrytí tímto pásmem u nás je zatím pouze ve větších městech (T-Mobile uvádí více než 90) a jejich nejbližším okolí.

Další dostupné pásmo, GSM pracující na frekvencích 900/1800 MHz, je již podstatně rozšířenější. Tuto síť totiž využívají běžné mobilní telefony, a tak je signál dostupný skoro na celém území ČR. V tomto pásmu využívá karta technologií EDGE a GPRS třídy 12 (4+4). EDGE nabízí maximální přenosovou rychlost 220 kbps, nejpomalejší a nejstarší GPRS pak 85,6 kbps.

Při dobré kvalitě signálu se běžná rychlost připojení pohybuje kolem 800 kb/s (v síti UMTS) a 200 kb/s (v pásmu GSM s technologií EDGE). Karta byla přednastavena na nejdražší tarif Internet 4G Premium, ten dovoluje maximální rychlost 1024 kb/s, příjemným překvapením pro mě tedy bylo, když jsem chvilkově dosáhl maximální rychlosti 1150 kb/s (závisí to nejspíše na vytížení sítě).

I se standardní anténkou je kvalita signálu dostatečná (testováno v Praze). Pokud se ale chcete připojit do sítě UMTS, doporučuji připojit anténu externí, která má přeci jen vyšší zisk signálu. Výběr sítě a typu připojení (UMTS/EDGE) můžete provádět buď ručně, nebo to nechat na aplikaci. Ta sama zvolí nejrychlejší dostupnou síť s dostatečně kvalitním signálem. Připojení na internet je chráněno pomocí PINu SIM karty. Kvalitu signálu a dosažené rychlosti stahování nabízí nepřetržitě zobrazovat aplikace web’n’walk Manager v pravém dolním rohu v podobě pohyblivého grafu. Přímo v aplikaci je také možné měnit jeho průhlednost.



pohyblivý graf

Karta se při provozu samozřejmě zahřívá. Naštěstí to není žádné "topidlo" a ani po delším provozu se teplota povrchu notebooku nad kartou nezvedla o více než 3 °C. Spotřeba karty je přibližně 5 Wu.



Jak již bylo nastíněno v úvodu, "kartu si můžete ko,pit se zajímavým doplňkem" :-) . Tím je notebook Acer Extensa 5220. Zákazník tak jednoduše získává kompletní balík pro mobilní práci.

Acer Extensa 5220

Vzhledem k tomu, že stejný model prošel nedávno redakcí, nebudu zde zabíhat do detailů. Minule recenzovaný Acer Extensa 5220 se odlišoval hlavně použitím jiného disku. V modelu nabízeného u T-Mobile má disk kapacitu pouze 80 GB. Vylepšená ochrana proti nárazům Acer DASP zůstala zachována. Stejně tak ostatní technické specifikace jsou identické. To se také odrazilo v prakticky totožných výsledcích redakčních testů.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 90,0 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,4 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Dál už se nešetřilo, ba naopak přibylo integrované Bluetooth. Svůj mobil tedy k notebooku připojíte během minuty.

Oproti dříve testovanému Aceru to jsou prakticky všechny změny (když nepočítám nálepku T-Mobile pod klávesnicí). Acer Extensa hodnotím jako dobře zvolený model s rozumnou výbavou, která jistě uspokojí většinu běžných uživatelů. Jediné, co může zamrzet, je nízký grafický výkon způsobený integrovanou grafickou kartou GMA X3100. Při kancelářské práci nebo brouzdání po internetu si to ani neuvědomíte, hraní moderních her je však zapovězenou záležitostí.

Předinstalován je operační systém Microsoft Windows Vista Home Basic, antivirový program Avast! 4 Home Edition a ještě dnes všudypřítomná 60 denní zkušební verze Microsoft Office 2007.

Notebook Acer Extensa 5220 si T-Mobile cení na 16 990,- Kč s DPH. Tato cena je čistě za notebook samotný a bez jakýchkoliv zvýhodnění nebo uzavírání smlouvy na dobu určitou. Poskytována je standardní záruka 2 roky. Pokud vás tento model zaujal, máte ještě několik možností, jak k němu přijít (samozřejmě pokud jste zákazníci T-Mobilu, stávající nebo teprve budoucí).

První a asi nejjednodušší možností je prodloužení stávající smlouvy s T-Mobile Extra. Ta vyžaduje upsání na další 2 roky + minimální měsíční plnění na 1 rok (na výběr máte 2 možnosti).

Druhá možnost je zkombinovat notebook s některým z hlasových tarifů. Podmínky jsou upsání na 2 roky + minimální plnění na stejnou dobu. Zde už je možností více, a proto odkazuji na stránky T-Mobile, kde najdete kompletní informace.

Poslední možností, vzhledem k dnešnímu testu nejpodstatnější, je pořízení balíčku notebooku s 4G Combi kartou a aktivace některého ze 3 nabízených datových tarifů Internet 4G. Opět vyžaduje upsání na 2 roky + minimální měsíční plnění na stejnou dobu. Podrobnější informace o této nabídce najdete níže.

Závěr

Pokud tedy potřebujete notebook spolu s rychlým připojením na internet a předplaceným datovým tarifem, bude pro Vás nabídka od T-Mobile zajímavá. Pro mluví i dostupnost připojení prakticky kdekoliv na území ČR, i když mimo větší města jen pomocí pomalejších technologií EDGE/GPRS v pásmu GSM. Pokud to dovoluje tarif zákazníka, máte možnost využívat EDGE/GPRS i v zahraničí. Jako nevýhodu bych viděl dosti nízko nastavený FUP limit (měsíční limit dat, po kterém poskytovatel službu úmyslně zpomalí) – viz níže. A jak jsme na tom s cenou? Samotná karta má doporučenou koncovou cenu 5545 Kč bez DPH (6599,- Kč s DPH) a je na ni poskytována standardní záruka 2 roky.

Pokud se rozhodnete pro balíček notebook Acer Extensa 5220 + 4G Combi karta + datový tarif Internet 4G, máte 3 možnosti. Bohužel vždy se musíte zavázat na využívání služeb po dobu 24 měsíců. Rozhodnete-li se pro konkrétní tarif, čekají vás tyto podmínky:

  • Internet Basic cena balíčku je 12 999,- Kč, minimální měsíční plnění 500,- Kč (tzn. přibližně měsíční paušální cena za tarif), záloha 1500,- Kč, maximální rychlost připojení je omezena na 256 kb/s, FUP – 2 GB (po překročení této hodnoty snížení rychlosti připojení na 32 kb/s)
  • Internet Standard cena balíčku je 8999,- Kč, minimální měsíční plnění 800,- Kč (tzn. přibližně měsíční paušální cena za tarif), záloha 2000,- Kč, maximální rychlost připojení je omezena na 512 kb/s, FUP – 5 GB (po překročení této hodnoty snížení rychlosti připojení na 64 kb/s)
  • Internet Premium cena balíčku je 3999,- Kč, minimální měsíční plnění 1200,- Kč (tzn. přibližně měsíční paušální cena za tarif), záloha 6000,- Kč, maximální rychlost připojení je 1024 kb/s, FUP – 10 GB (po překročení této hodnoty snížení rychlosti připojení na 128 kb/s)

(uvedené ceny jsou s DPH)

Minimální měsíční plnění prakticky odpovídá ceně jednotlivých paušálů na 1 měsíc. Zálohy jsou vždy splatné po 3 měsících. Po překročení FUP stojí každý další stažený 1 GB 99,- Kč bez DPH. Dále u tarifů Internet Basic a Standard platíte za službu HotSpot 15,- Kč bez DPH/10 minut, u tarifu Premium je služba poskytována neomezeně zdarma.

Klady a zápory

+ jednoduchost instalace a obsluhy
+ koupíte a surfujete

- omezení rychlosti po překročení dosti nízkého FUP
- kvalita signálu se standardní anténou pro sítě UMTS

Foto galerie T-Mobile: Acer Extensa 5220 + 4G Combi karta

Příslušenství

Diskuse