Vodafone Mobile Connect ExpressCard

21. 11. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Více jak polovina notebooků používá dávno místo PCMCIA ExpressCard sloty. U operátorů ovšem v nabídkách donedávna žádné ExpressCard modemy nebyly. To všechno se naštěstí začíná měnit a my jsme se podívali na jeden takový modem od Vodafone.

Vodafone Mobile Connect ExpressCard

Základní popis

Vodafone vybral do své nabídky modem HUAWEI Mobile Connect Express E870. Jde o kartu do užší verze slotu ExpressCard (34). Je tedy možné ji osadit do notebooků se standardním (54mm) i úzkým (34mm) slotem. Univerzálnost je tedy jednoznačně výhodou. Přináší s sebou ovšem jednu nevýhodu. Některé notebooky nemají slot moc dobře udělaný a karta v něm plave (problém všech úzkých karet obecně). V mém vlastním notebooku je tento problém velmi výrazný. Jiné notebooky, které jsem zkoušel, ale držely kartu ve slotu podstatně pevněji.

Karta přesahuje z notebooku o více jak 3 cm. To je malým zklamáním, protože u PCMCIA se dají najít modemy, které se vejdou skoro celé do vnitřku notebooku a v případě potřeby stačí pouze vysunout anténu. Takto se karta podobá spíše 3G modemům. Je otázkou, zda by se karta celá do notebooku vešla, kdyby byla určena pro slot ExpressCard 54 – takové karty jsem ale na trhu ovšem vůbec neviděl.

Přesahující červená část v sobě ukrývá odklopnou (o 90°) anténu. V místech, kde jsem testoval, byl většinou signál dobrý, takže nebylo nutné anténu vůbec odklápět. Přítomnost signálu indikuje karta blikáním diody. V případě připojení tato dioda svítí. Na spodku červeného „kloboučku“ se nachází kovový úchyt na SIM kartu. Ta se do něj jednoduše nasune a modem je připraven k použití.

Instalace

V krabici se nachází samotný modem v plastovém otevíracím pouzdře, CD s ovladači a jednoduchý manuál. Samotnou instalaci je potřeba začít nainstalováním ovládací aplikace ze zmíněného CD (připravte se na to, že na disku zabere 71 MB). Ta si po restartu a spuštění vyžádá kartu sama. V tu chvíli je do ní potřeba vložit SIM kartu a zasunout ji do slotu. Aplikace se zeptá na operátora, zemi a zda používáte paušální, či předplacené služby. Tím je konfigurace hotova.

foto
Poslední krok instalace.

Modem je již v tuto chvíli v operativním stavu a stačí pouze kliknout na tlačítko připojit. V případě, že modem najde nějaký signál, se objeví informační okno, které samo nabídne připojení, a není tedy nutné otevírat hlavní okno ovládací aplikace. Program zůstává v oznamovací oblasti s dalšími ikonami vedle hodin. Přes tuto ikonu je možné ovládat připojení.

Zkušenosti

Ohledně samotné funkčnosti EDGE připojení u Vodafone jsem psal v článku EDGE od Vodafone a jeho datové optimalizace. Jelikož se nejedná o nijak novou technologii a vývoj už se zabývá jinými druhy připojení, veškerá teorie i po půl roce stále platí. Jde o připojení pro základní použití v podobě prohlížení webových stránek a čtení pošty. Samotná karta nijak rychlost ani kvalitu připojení neomezovala. Vše fungovalo v pořádku a nemusel jsem řešit žádné problémy, na které jsem zvyklý z používání PCMCIA karty, kdy si ji systém občas špatně odebere při vysunutí a po opětovném zasunutí už na ní není schopen vytvořit připojení. Zde se nic takového nestává díky použití USB sběrnice uvnitř ExpressCard slotu (tento slot se uvnitř skládá z jedné PCI Express 1x linky a jednoho USB). PCIExpress linka je nepoužita, takže jde vlastně na logické úrovni o USB modem.

foto
Poslední krok instalace.

USB má bohužel i své nevýhody. Při použití většiny USB zařízení (s výjimkou klávesnic, myší a dalšího jednoduššího hardware) je zabráněno procesoru přecházet do nejúspornějších provozních stavů (to jsou ty, při kterých některé notebooky jemně pískají). Na mém 12" notebooku se výdrž na baterie snížila při připojení asi o jednu třetinu (z 3 hodin a 20ti minut na 2 hodiny a 10 minut). Stejným způsobem se notebook chová například při spuštění Bluetooth modulu nebo integrované kamery, které se také vnitřně připojují na USB sběrnici. Větší notebooky nejsou tak úsporné, a tak je zvýšení spotřeby méně viditelné. I tak bude snížení výdrže na baterie někde kolem 20%. Opět musím na obhajobu modemu říct, že jde spíše o ne úplně šťastný návrh ExpressCard slotu a je pošetilé si myslet, že jiné modemy jsou na tom lépe.

Závěr

Celkově si tedy cením, že Vodafone odpověděl na požadavky zákazníků a přidal do své nabídky modem i pro ExpressCard slot. Pro běžného uživatele je podstatné především to, že instalace je jednoduchá a automatická a použití bezproblémové.

Pod čarou

Modem podporuje i 3G datové přenosy o rychlostech až 7,2 Mbps. 3G technologie však Vodafone v ČR prozatím nenabízí.

Příslušenství

Diskuse