AVG 8 Antivirus - tradice pokračuje

1. 4. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: František Doupal

Společnost AVG na trh v nedávné době vypustila již osmé vydání známého softwarového balíku na ochranu počítače před nástrahami internetu. 'Osmička' tak dnes nabízí tři verze antivirového programu - od antiviru přes antivir s firewallem až po variantu s antispamovým řešením. Pojďme se na ně podívat blíže.

AVG 8 Antivirus - tradice pokračuje

Instalace

Program (resp. demoverzi) je možné stáhnout např. ze stránek výrobce a celý balík má přibližně 60 MB. Instalace je velmi rychlá a jednoduchá. Vybrat si můžete mezi běžnou (doporučenou) a uživatelskou instalací, která dovoluje větší přizpůsobení programu. Po instalaci si program vyžádá restart počítače.

Co nám AVG 8 nabídne?

Uživatelé předchozí verze si jistě všimnou mírně pozměněného vzhledu. Pro úplnost se hodí dodat, že celé prostředí programu je české (jedná se o český software). V programu vás uvítá jakýsi rozcestník – zde nazvaný „Přehled“, přes který se dostanete do jednotlivých komponent programu. V levé části obrazovky je možné se pomocí záložek rychle přepnout přímo na test počítače a aktualizace. Samotné uživatelské prostředí je jednoduché a myslím, že nikomu nebude činit potíže se v něm zorientovat. Nyní se na jednotlivé moduly podíváme podrobněji. U každého modulu najdete po jeho aktivaci i stručné vysvětlení jeho funkce.

Prostředí programu

Antivirus

Tento modul je jádrem celého programu – jedná se o samotný antivir. Testování můžete spustit ve dvou variantách – buď test celého počítače nebo pouze jednotlivých souborů či složek. U každého lze navíc vybrat jednu ze tří priorit (podle výkonu počítače nebo práce, kterou zrovna provádíte), a to mezi rychlým, pomalým a automatickým testem. Samozřejmě si můžete nastavit i podrobné vlastnosti (automatické mazání / léčení virů bez zásahu uživatele, kontrola cookies, archivů, heuristická analýza atd.). Detailně je také propracována možnost plánování testů. Nastavit si můžete téměř vše – detailní periodicitu testů, styl testu, složky a disky, které se budou prohledávat, atd.

Pro zajímavost jsem porovnal dobu testování AVG 7 free a AVG 8:
Kompletní test v AVG8: 52 minut
Kompletní test v AVG7 free edition: 1 hodina 24 minut

Nastavení testu

Anti-Spyware

Ochrana vašeho počítače před havětí typu malware – spyware, adware, což je již nějaký čas nejrozšířenější "internetový bordel". Je výhodné, že už tyto funkce nemusíte instalovat prostřednictvím žádného přídavného programu a vše je přímo integrováno do rozhraní antivirového klienta.

Anti-Root kit

Funkce pro vyhledávání rootkitů v systému. Pro uživatele, kteří se s tímto termínem ještě nesetkali, dodám, že rootkit je technologie, která maskuje přítomnost zákeřných programů v systému skrýváním adresářů, API, položek registru, procesů apod. proti detekci běžnými systémovými prostředky – podobně, jako tomu bylo u stealth virů v minulosti. Před spuštěním testu si můžete vybrat, zda si přejete spustit kompletní nebo rychlý test, nebo zda testovat jen knihovny, aplikace nebo ovladače.

Kontrola pošty

Kontrola pošty je známá a často používaná funkce. Lze ji přizpůsobit díky celkem podrobnému nastavení, které se týká způsobu kontroly, nakládání s kontrolovanými zprávami (certifikací) či třeba akcemi, které budou následovat odhalení infikované zprávy či naopak značení zpráv, které jsou v pořádku. Plně jsou podporovány klienti Microsoft Outlook a TheBat!, pro ostatní funguje obecná kontrola.

Plán testování

Licence

Tento modul ani tak nesouvisí se samotnými bezpečnostními funkcemi jako spíše s „administrativní prací.“ Najdete zde licenční číslo, typ licence, počet licencí a datum, kdy licence k programu vyprší. Je odsud možné zakoupit licenční číslo a program rovnou zaregistrovat.

Link Scanner

Nová funkce, která má zabezpečit bezpečné surfování v prohlížeči Internet Explorer a Firefox. Dosahuje toho díky dvěma funkcím. Konkrétně se jedná o Active Sufr-Shield a Active Search-Shield. První jmenovaná zajišťuje, že nedojde k infikování počítače např. prostřednictvím stažení škodlivého skriptu a také se stará o to, aby byly stránky v momentě, kdy je navštívíte, nezávadné. Druhá funkce pracuje s vyhledávači jako je Google nebo Yahoo! a zajišťuje vyhodnocování bezpečných nalezených odkazů.

Pokročilé nastavení

Webový štít

Tato komponenta vás ochrání proti stažení infikovaného souboru z internetu. Kontrolovány jsou rovněž soubory, které si vyměňujete prostřednictvím různých komunikačních prostředků (ICQ, ..).

Rezidentní štít

Nejdůležitější modul, který „online“ kontroluje soubory, se kterými právě pracujete. Pokud je takový soubor nakažený virem, je zabráněno jeho aktivaci. Je možné nastavit, aby program nakažené soubory mazal automaticky nebo se před odstraněním dotázal.

Nastavení aktualizací

Manažer aktualizací

Jedna z nejdůležitějších částí programu. Pokud antivirový program neudržujete aktuální, je téměř na nic. Plán stahování si je možné přizpůsobit – aktualizace jsou stahovány buď jednou denně nebo v nastaveném intervalu (min 4h). Pokud aktualizace z nějakého důvodu nemůžete stáhnout z internetu, lze je dohrát i ze souboru.

Zkušenosti a závěr

Co se hardwarové náročnosti týče, zde jsem neshledal oproti sedmé verzi žádný rozdíl. Za dobu testu se na testované sestavě nevyskytly ani žádné softwarové potíže či kolize s jiným softwarem (testováno na Windows Vista). Program (resp. jeho běžící procesy) si na mém počítači ukousl z operační paměti zhruba 25 MB.

Program je možné zakoupit v různých distribucích vhodných pro domácnosti a menší i větší firmy. Jednotlivé verze se liší v některých funkcích, počtu licencí a samozřejmě hlavně v cenách. Chystá se i verze pro Linux.

  • Základní verze AVG Anti-Virus na 12 měsíců stojí pro 1 počítač 720 Kč bez DPH (857 Kč s DPH).
  • Verze s integrovaným firewallem (AVG Anti-Virus plus Firewall, také na 12 měsíců) stojí 900 Kč bez DPH (1071 Kč s DPH).
  • Komplexní AVG Internet Security (doplněný o anti-spam) stojí 1120 Kč bez DPH (1333 Kč s DPH).
  • pro firmy jsou určeny AVG Anti-Virus Network Edition a AVG Internet Security Network Edition, oboje se vzdálenou správou a podporou Windows serverů od 2000 (a chystanou podporu poštovního serveru MS Exchange Server 2007 od dubna a spoustu dalších serverů jako Lotus Domino v průběhu podzimu 2008) a cenou dle počtu licencí.

Další informace o jednotlivých verzích a jejich cenách najdete na stránkách www.grisoft.cz.

Příslušenství

Diskuse