Belkin Laptop Cooling Stand - chlad pro notebooky

15. 1. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Přehřívá se vám notebook a nechcete investovat větší částku peněz? Potom zaměřte pozornost na dnes testovanou chladící podložku od Belkinu. Vyniká hlavně jednoduchou obsluhou a jediné, co potřebujete, je jeden volný USB port.

Belkin Laptop Cooling Stand - chlad pro notebooky

Jak název napovídá, jedná se o podstavec pod notebook s ventilátorem. Podložka je vyřešena účelně a bílá barva má za úkol dodat jí na eleganci. V dodávané papírové krabici pak najdete jen podložku samotnou, napájecí USB kabel a stručný návod (i když ten by v tomto případě nebyl ani potřeba).

Jak podložka vypadá?

Zařízení je celé vyrobeno z plastu, který po prvním rozbalení nepříjemně zapáchá, ale po čase to přejde. Jeho tvar je ovlivněn především účelem, ke kterému má sloužit, a to ke chlazení. To zabezpečuje jediný centrálně umístěný ventilátor o průměru cca 7 cm.

Na ploše pro položení notebooku jsou šedé části, které jsou gumové (protiskluzové), což je velmi praktické. Čtvercový půdorys tedy narušují jen mírné prohlubně po bočních stranách. Aby bylo zaručeno rovnoměrné proudění vzduchu, je podložka vprostřed více mělká než v přední a zadní části. Při pohledu zboku tak podložka vypadá jako vlna, kde je v nejnižší části umístěn větráček. Konce jsou o pár centimetrů výš. Při pohledu zespodu uvidíte jednu podélnou gumovou linku, která zabraňuje tomu, aby podložka s notebookem cestovala po hladkém povrchu desky stolu. Zajisté si všimnete také dvou obdélníkových schránek. V jedné je praktický prostor pro napájecí kabel. Druhá je výklopná a plní funkci stojánku. Napájecí konektor je umístěn na zadní straně uprostřed.

Jak funguje?

Podložku jsem používal po dobu 3 týdnů, a tak bylo snadné přijít na její nedostatky i přednosti. Testování probíhalo s notebookem Dell D610 (má rozměry dané 14,1” displejem).

Chladícím podložkám je vlastní jednoduchost používání. Jednoduše zapojíte napájecí kabel do USB portu, větráček se rozeběhne a jste hotovi. Škoda ale, že výrobce neumožňuje regulaci otáček větráčku. Ten je totiž dost hlasitý. Pokud nevlastníte nějaký hlučnější notebook, můžu vám zaručit, že hlasitost větráčku váš notebook hravě přehluší. Pro mě byl linoucí se zvuk z větráčku již obtěžující. Větráček za to díky svým otáčkám pod notebook dopravuje slušný proud vzduchu. Ten je pak pod tělem notebooku rovnoměrně rozdělován. Chladící výkon je tedy vynikající. Teploty notebooku zespod se snížily průměrně až o 13 °C. Na vrchní straně už tak markantní rozdíl není a rozdíl teplot byl při běžném používání maximálně pár stupňů. Přesné hodnoty zde uvádět nebudu, jelikož by se hodně lišily podle typu notebooku. Dell D610 byl pro podložku Belkin jako stvořený, jelikož přesně kopíroval její půdorys a nejvíce se zahřívá přesně nad větráčkem. To je také hlavní důvod pro tak rapidní pokles teploty spodní části. Při zátěži a spuštěném větráčku se teplota spodní části jen mírně zvýšila. Při srovnání naměřených hodnot na povrchu se rozdíl pohyboval opět kolem pár stupňů.

Výrobce na obalu uvádí výhodu naklopení notebooku na podložce směrem k uživateli a díky tomu lepší práci. S tím nemohu souhlasit. Notebook se na čele zvedne o cca 2,5 cm nad povrch stolu a psaní na klávesnici již není tak pohodlné – doporučuji tedy použití spíše externí klávesnice. Výrobce uvádí, že jde s podložkou bez problému pracovat na klíně – to se sklopeným stojánkem naopak lze dobře, notebook stojí na pevné podložce a nehrozí kontakt pokožky s rozpáleným notebookem.

Co říci závěrem?

Podložka Belkin Laptop Cooling Stand je zařízení určené především pro uživatele, kterým se notebook nadměrně zahřívá při hraní náročných her nebo i při běžné práci v parných letních dnech v neklimatizované místnosti. Vyzdvihnout musím chladící výkon. Naopak zamrzí nemožnost regulace otáček větráčku, potažmo poměrně vysoká hlučnost, kterou zastře jen hlasitá hra nebo puštěné rádio. Belkin pro tento výrobek stanovil doporučenou koncovou cenu 671 Kč bez DPH (799 Kč včetně DPH). Cena u prodejců však tradičně bývá nižší. Poskytována je standardní záruka 2 roky.

Klady a zápory

+ chladící výkon

- hlučnost bez možnosti regulace otáček

Foto galerie Belkin Laptop Cooling Stand

Příslušenství

Diskuse