Chladící podložky cRadia - pomoc při přehřívání

7. 10. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky využívají díky prostorovým omezením často kompromisních řešení, jedním z nich bývá systém chlazení, u kterého se nepodaří vždy dosáhnout ideální konstrukce. Některé notebooky se potom nadměrně zahřívají a práce s nimi není příjemná. Proto se v dnešním testu podíváme na dvojici chladících podložek, abychom si ověřili, jak v takové situaci mohou pomoci.

Chladící systémy notebooků jsou poměrně komplikované, ve srovnání se stolními počítači je k dispozici minimum místa, navíc musí výrobci čelit omezením ohledně hmotností počítače a hlučnosti. Někdy se tyto vlastnosti nepodaří vhodně vyvážit a pohodlné používání počítače ve vyšší zátěži znemožňují vysoké teploty. Nadměrné zahřívání navíc nesvědčí ani jednotlivým komponentům notebooku a rapidně snižuje jeho životnost. Uživatelé se také často diví, že se jejich notebook postupem času zahřívá více, než když byl nový. Na podobné dotazy lze odpovědět jednoduše, přenosné počítače jsou zařízení, která vyžadují patřičnou údržbu. Chlazení se dříve nebo později zanese prachem a teploty se začnou zvyšovat. Proto pokud máte pocit, že se váš notebook zahřívá více než u něj bylo obvyklé, nebude na škodu nejdřív zkusit vysavačem odstranit prach z průduchu chladiče a teprve potom začít uvažovat o možnostech přídavného chlazení.

Samotné chladící podložky jsou v očích mnoha uživatelů poměrně kontroverzním příslušenstvím, protože účinnost chlazení se často u jednotlivých modelů velmi liší. Ačkoliv jejich hlavním úkolem zůstává chlazení notebooku, většina z nich zlepší i ergonomii práce. Podložky lze často použít i jako stojan, který mírně zvýší polohu displeje a zlepší sklon klávesnice.

Testovanou dvojici podložek vyrobila korejská společnost cRadia, díky použití větráků s velmi velkým průměrem od nich lze očekávat zajímavý chladící výkon při stále přijatelné úrovni hlučnosti.

V průběhu testování byly sledovány tři teplotní údaje: softwarem udávaná teplota procesoru a pevného disku, dále byla infračerveným teploměrem změřena také teplota vzduchu vystupujícího z výdechu chlazení. Pro dosažení maximálních teplot byl notebook po dobu jedné hodiny zatížen programem 3DMark 2005 a navíc současně probíhalo skenování disku antivirovým softwarem.

První testovanou chladící podložkou byla cRadia flex Lapper. Podložka je vyrobena z černého lesklého plastu, ve složeném stavu má rozměry 300 x 270 x 25 mm, její hmotnost činí 770 g, průměr ventilátoru je 22 cm. Díky možnosti složení, přijatelným rozměrům a nízké hmotnosti ji tak lze bez větších problémů přenášet a používat třeba i v křesle nebo posteli. Vlastní konstrukce ovšem nepůsobí příliš bytelným dojmem, plast je poměrně tenký, navíc rozkládání do pohotovostní polohy není příliš jednoduché a než si na něj zvyknete, musíte dávat pozor, abyste nějakou plastovou část neulomili.

Podložka umožňuje nastavit dvě pracovní polohy se sklonem cca 15 a 30 stupňů. Sklon je příjemný, horší je to s umístěním notebooku, většina 15,4" modelů bude po bocích přečnívat a nožičky zůstanou mimo podložku. Notebook tak drží zapřený přední stranou o podložku a navzdory otvorům v opěrné části nebudou u některých notebooků dostupné konektory na přední straně počítače. Při provozu ventilátoru je podložka téměř bezhlučná, jen z bezprostřední blízkosti lze slyšet velmi slabý aerodynamický hluk.

Regulaci rychlosti otáčení ventilátoru tento model postrádá, mírnou zvláštností je průchozí napájecí USB konektor, do kterého lze připojit další zařízení stejně jako do klasického USB portu, přímo na podložce se žádné další USB porty nenacházejí. Jako nevýhodu vidím krátký kabel, který umožňuje využít pro napájení podložky jen porty na levé straně notebooku, případné prodloužení si bude muset uživatel dokoupit. cRadia flex Lapper lze na českém trhu pořídit za 584 Kč bez DPH (695 Kč s DPH) v černé verzi, případně také v bílem provedení za 484 Kč bez DPH (576 Kč s DPH).

Druhým testovaným modelem byla podložka cRadia flex notebook stand. Od předchozí se odlišuje hlavně použitým materiálem, základ je vyroben z černého hliníkového plechu, z plastu jsou vyrobeny jen nožičky, větrák a několik drobností. Rozměry podložky činí 320 x 400 x 60 mm, díky odlišnému materiálu je výrazně vyšší i hmotnost, ta se vyšplhala na 2,2 kg. Rozhodně tedy není vhodné používat podložku mimo pracovní stůl. Opracování kovové části je kvalitní, také plastové opěrné nožičky se jen tak nezlomí.

Polohovací systém této podložky je velmi variabilní, uchycení nožiček umožňuje nastavit sklon zhruba od 10 do 75 stupňů, zároveň je dostupné velké množství aretačních poloh. Větší rozměry podložky usnadňují použití i s většími notebooky, navíc lze po stranách v přední části podložky vysunout podstavce pro přední nožičky. Stejně jako první podložka, i tato má problém s dostupností konektorů na přední straně notebooku, především při nastavení vyššího sklonu.

Druhá testovaná podložka už disponuje plynulou regulací otáčení ventilátoru, bohužel snížení rychlosti otáčení má v tomto případě jen částečný vliv na hlučnost. Nad ventilátorem se nachází děrovaný plech chránící jeho lopatky, při provozu bohužel poměrně nepříjemné vibruje, vibrace neustanou ani při nejnižší rychlosti. Pří rychlejší otáčení se navíc přidává aerodynamický hluk. Jiným způsobem je řešeno také propojení, na podložce se nachází 2 USB porty, do jednoho se zapojí propojovací kabel, druhý můžete využít pro jiné zařízení. Cena cRadia flex notebook stand je 1197 Kč bez DPH (1425 Kč bez DPH), kromě černé verze se prodává za stejnou cenu i ve stříbrném provedení.

Teplotní testy

Teplota procesoru

  • bez podložky: 88°C
  • cRadia flex Lapper: 84°C
  • cRadia flex notebook stand (nízké otáčky): 83°C
  • cRadia flex notebook stand (vysoké otáčky): 82°C

Teplota disku

  • bez podložky: 49°C
  • cRadia flex Lapper: 42°C
  • cRadia flex notebook stand (nízké otáčky): 43°C
  • cRadia flex notebook stand (vysoké otáčky): 42°C

Výdech chlazení

  • bez podložky: 66,6°C
  • cRadia flex Lapper: 61,3°C
  • cRadia flex notebook stand (nízké otáčky): 62,1°C
  • cRadia flex notebook stand (vysoké otáčky): 59,5°C

Z výsledků jasně vyplývá, že nejvíce z chlazení obou podložek těží pevný disk, který ve většině notebooků postrádá vlastní chladící systém. Snížení jeho teploty o 7°C je už docela výrazné.

Závěr

cRadia flex Lapper je lehká podložka, která kromě dobré přenositelnosti potěší tichým provozem a relativně dobrým výkonem chlazení. Na druhou stranu zamrzí celkově horší pevnost, krátký propojovací kabel a špatná dostupnost konektorů na přední straně notebooku při používání podložky.

cRadia flex notebook stand je určena především pro použití na stole, poslouží jako stojan s vynikajícím polohováním stejně jako výkonný chladící prvek. Nepříjemným překvapení byl vibrující kryt ventilátoru, který poměrně výrazně zvyšoval hlučnost, je ovšem nutno zmínit, že všechny výkonnější notebooky při vysokém zatížení podložku hlukem svého chlazení bez problému přehluší. Bohužel stejně jako u levnějšího modelu nepotěší horší dostupnost předních konektorů notebooku.

Příslušenství

Diskuse