WiFi N D-Link DIR-655 router + DWA-140 USB adaptér

2. 12. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

D-Link patří ke známým výrobcům síťových zařízení a v nabídce mu samozřejmě nechybí ani produkty s podporou bezdrátové technologie draft-n. Dnes se podíváme na router, GLAN switch a draft-n accesspoint v jednom zařízení a dále také na bezdrátový síťový adaptér pro USB.

WiFi N D-Link DIR-655 router + DWA-140 USB adaptér

Draft-n se konečně rozšiřuje i mezi běžné uživatele. Jde o novou technologii Wi-Fi s teoretickou rychlostí až 300 Mb/s. Schválně říkám jen teoretickou, protože každý, kdo má zkušenosti s Wi-Fi, ví, že v praxi je rychlosti vždy nižší. Tento „standard“ má v názvu draft, neboť se s jeho schválením stále nějak otálí. V dnešní době však jeho podporu má téměř každý notebook na platformě Centrino 2.

D-Link RangeBooster N650 (DIR-655) router

Tento router je ukryt ve slušivě bílé krabičce a jeho čelní panel zdobí černý lesklý prostor s modrými diodami. Diody svítí velmi intenzivně, takže mohou rušit v případě, že je router někde v místnosti, kde se spí. Ve tmě jsou totiž schopny osvítit půl místnosti a jedna z nich má potřebu neustále blikat (tzv. stavová, která hlásí, že je „vše v pořádku“). Pomocí diod lze poznat, zda běží Wi-Fi a které LAN porty jsou obsazeny (nelze však vyčíst, jakou rychlostí daný port jede).

Na zadní straně jsou konektory pro připojení 3 antén, 4 konektory LAN (1 Gbit/s) pro připojení počítačů v domácí síti, konektor WAN (připojení modemu, taktéž podpora 1Gbit/s spojení), napájení, tlačítko reset a USB port. USB port v mnoha lidech nejspíš vyvolá naději, že by jej bylo možné použít ke sdílení tiskárny nebo dat z externího disku, ale není to tak – slouží jen k rychlé konfiguraci (WCN) z flashdisku.

V krabici se nachází krátký UTP kabel, plastový stojan pro umístění na výšku, napájecí adaptér (se zapnutou Wi-Fi byl odběr 7 W), CD a dokumentace (rozumný návod je však pouze v elektronické podobě).

Webové rozhraní

Konfigurace se provádí jednoduše pomocí webového prohlížeče po zadání IP adresy zařízení. Webové rozhraní je graficky pěkně provedené, přehledné a zároveň rychlé (poslední dvě vlastnosti bohužel nejsou tak úplně standardní záležitostí). Na všechno jsou jednodušší průvodci s popiskami, které by měl pochopit i nepříliš pokročilý uživatel. Pokročilejší uživatel průvodce nemusí používat a může konfigurovat přímo, co je potřeba. Zároveň mě potěšilo, že po každé změně nastavení ihned nedochází k restartu. U každé změny můžete restart odložit. Nastavení se pak změní až ve chvíli, kdy dáte zařízení ručně restartovat (pomocí tlačítka nebo volbou v rozhraní). Samotný restart trvá pár sekund.

webové rozhrani
webové rozhraní

WAN port lze snadno konfigurovat v případě, že potřebujete rozvést na více počítačů internet z DSL modemu nebo k vám vede přímo ethernet kabel. V případě připojení ADSL je samozřejmě nutné používat i stávající modem, neboť jeho funkcionalitu tento router nenahradí. Podporovány jsou režimy konfigurace: static IP, DHCP, PPPoE, PPTP, L2TP, BigPond.

V nastavení sítě lze přiřadit konkrétní adresu zařízení a případně název domény. Dále je možné zapnout DHCP server a vybrat rozsah IP adres, které bude zařízení přidělovat.

U bezdrátové sítě je nabízeno mnoho možností nastavení. Standardně je z bezpečnostních důvodů bezdrátová síť úplně vypnuta, aby byl uživatel nucen projít její konfiguraci (aby se zabránilo provozování nezabezpečených domácích sítí). Konfigurace pomocí průvodce je velmi jednoduchá a na výběr jsou 4 stupně zabezpečení, ve kterých je zahrnuto nastavení šifrování a ostatních parametrů. Nejnižší stupeň nepoužívá šifrování žádné a nejvyšší používá WPA2/AES.

V manuální konfiguraci lze nastavit každý parametr ručně. Pro dosažení lepší kompatibility je možné zvolit režim kombinující WPA a WPA2 – při konfiguraci připojení si tedy každý počítač může zvolit, který typ zabezpečení chce používat. 64 a 128bitové šifrování pomocí WEP klíče je taktéž možné zvolit, ale nedoporučuji. Každý člověk schopný hledat informace na internetu může toto šifrování prolomit v řádu minut.

Dále je možno u bezdrátové sítě nastavit šířku pásma, fixní rychlost přenosu, manuální výběr přenosového kanálu (standardně se nastavuje automaticky) a výběr (případně schování) SSID.

V pokročilých nastaveních nechybí možnosti virtuálního serveru, přeposílání dat na konkrétních portech na vybraný počítač, blokování vybraných aplikací, upřednostňování některých přenosů (vhodné pro hraní her, aby ostatní aktivita na síti nezpůsobovala lagy), filtrování MAC adres, filtrování webových stránek a nastavení firewallu/DMZ. Chování sítě je možné logovat a tyto logy lze přeposílat emailem.

Praktické zkušenosti s Wi-Fi

Použil jsem zabezpečení pomocí WPA/WPA2, neboť je to v dnešní době základ a zároveň se na něm ukáže, zda procesor v zařízení stíhá šifrování dat (rychlost se často s šifrováním snižuje). K testu posloužila integrovaná karta Intel Wi-Fi Link 5100 (a/b/g/draft-n) v notebooku HP Compaq 6530b (platforma Centrino 2).

prenosova rychlost hp
přenosová rychlost s Intel Wi-Fi Link 5100 (Centrino 2)

HP notebook mi z nějakých nepochopitelných důvodů nedovolil nabídnout větší rychlost než 65 Mb/s. Buď jde o nějakou nekompatibilitu, nebo byl nějaký problém s notebookem. Na tuto rychlost se totiž tvářil ukazatel, že signálu je maximum i přes tlustou zeď starého baráku. Rychlost se celou dobu pohybovala okolo 75-80%, takže reálně šlo o nějakých 50 Mb/s, což není zas tak špatné.

USB Wi-Fi-N adaptér DWA-140 USB

Společně s routerem nám D-Link do redakce zaslal i USB adaptér (zařízení se prodávají odděleně). Tento adaptér vypadá jako přerostlý flashdisk a pokud má váš notebook USB porty na výšku jako ten můj, může to být malý problém. Obal zařízení je tvořen černou a bílou barvou a dominuje mu oranžová dioda signalizující aktivitu. USB port je zakrytý odnímatelnou čepičkou. V krabici je přibalen stojánek na zařízení s vlastním (delším) kabelem. Jeho spodek je zatížen, aby držel dostatečně pevně na stole. Dále už v krabici najdete jen CD s ovladači (Windows 2000/XP/Vista; 32bit) a jednoduchou příručku.

Instalace ovladače nevyžaduje restart a součástí instalačního procesu je i zavedení jednoduché ovládací aplikace. Tato aplikace dokáže převzít na sebe nastavení adaptéru a v případě operačních systémů bez integrované správy bezdrátových sítí je její použití samozřejmě nutností (to se týká Windows 2000 a XP SP1). Nastavení aplikace je jednoduché a nevyžaduje příliš mnoho snahy.

ovladaci aplikace
ovládací aplikace

Adaptér jsem vyzkoušel ve stejné situaci jako výše zmíněný notebook HP. Připojil jsem ho k staršímu notebooku Lenovo ThinkPad R61 (jeho integrovaná Wi-Fi karta draft-n nepodporuje). Jasně se ukázalo, že malá anténka uvnitř USB adaptéru nemůže konkurovat anténám umístěným kolem LCD panelů u notebooku s integrovanou kartou. S přímou viditelností bylo při kopírování vytížení sítě jen 15% z 240 Mb/s, takže přibližně 36 Mb/s. Přes tlustou stěnu už se adaptér přepínal i na nižší rychlosti a vytížení sítě značně kolísalo. Na obrázku pod odstavcem je vidět kolísání signálu při pochodu po místnosti.

prenosova rychlost usb
přenosová rychlost s USB adaptérem

Závěr

S routerem D-Link RangeBooster N655 jsem byl velmi spokojen a nemám k němu žádné výhrady. Rychlost by mohla být vyšší, ale zatím jsem neměl to štěstí, abych při reálném užívání šel s nějakou kombinací zařízení a notebooků nad 100 Mb/s. Na tomto zařízení oceňuji velmi příjemné webové rozhraní, které nabízí všechno podstatné v přehledné formě. Je mi líto vlastně jen toho USB portu, že ho nelze využít pro připojení externího disku nebo tiskárny. Doporučená cena zařízení je 3150,- Kč bez DPH (3717,- Kč s DPH).

Zkušenosti s USB adaptérem DWA-140 odpovídají mým očekáváním. Klasickou integrovanou Wi-Fi kartu v žádném případě nahradit nemůže kvůli omezenému prostoru pro anténu. Smysl má v těch případech, kdy je notebook bez Wi-Fi anebo má jen podporu staršího standardu b (maximální teoretická rychlost 11 Mb/s) – proti většině karet s podporou standardu g nenabízí vyšší rychlost. U starších notebooků je potřeba ohlídat, aby měly USB 2.0 porty. Na USB 1.1 klesne maximální rychlost na úroveň 4 Mb/s a v takovém případě je jednoznačně lepší volbou nějaká PCMCIA karta. Doporučená cena zařízení je 677,- Kč bez DPH (805,- Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse