D-Link DCS-2120 - bezdrátové oko

26. 2. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Pomazal

Potřebujete nepřetržitě monitorovat nějaký prostor? Jste podnikatel? Nebo starostlivý rodič, který chce mít svého potomka neustále pod dohledem, ať už jste kdekoli? V těchto případech by Vás mohla zajímat námi testovaná bezdrátová kamera SecuriCam DCS-2120. Za 4500 Kč (doporučená koncová cena bez DPH) nabízí felxibilitu v instalaci a spoustu praktických funkcí.

D-Link DCS-2120 - bezdrátové oko

Základní popis

Předně si povíme, co vše vlastně při koupi této kamery dostaneme. Balení krom samotné kamery obsahuje především odnímatelný kovový nástavec. Díky tomuto nástavci lze kameru umístit například na stěnu a pomocí otočného kloubu nasměrovat přímo na cíl. Potřebné šrouby a hmoždinky jsou v balení obsaženy také.

Dále v krabici najdeme napájecí adaptér, UTP kabel nutný zejména pro počáteční nastavení kamery, odnímatelnou anténu s klasickým SMA konektorem, instalační CD a manuál.

Kamera je vyrobena z plastů v černo-stříbrném provedení a působí velmi solidním dojmem. Díky nezbytné HW výbavě, kterou přístroj obsahuje, narostlo tělo do poněkud větších rozměrů 79,4 x 41,3 x 114,3 mm. V tomto případě však větší rozměry ničemu nevadí, jelikož u této kamery se předpokládá spíše její dlouhodobé stacionární umístění. V případě potřeby je však kamera stále dobře přenositelná.

Na těle přístroje nenajdeme prakticky žádné ovládací prvky krom tlačítka reset, které najde své uplatnění zejména při počáteční instalaci, kterou si popíšeme dále. Na čele přístroje jsou dále krom objektivu umístěny hned dvě kontrolky, které blikáním a barvou indikují stav přístroje. Na můj vkus jsou kontrolky poněkud velké a v tmavé místnosti dělají kameru svým světlem prakticky nepřehlédnutelnou.

UTP kabel lze připojit do RJ-45 konektoru, který se spolu s napájecím konektorem nachází na spodní straně přístroje. Na boku je pak už jen konektor SMA pro připojení dodávané externí antény. Připojit lze však i silnější antény se stejným konektorem, případně i výkonné sektorové nebo směrové antény přes dostupné redukce, pokud potřebujeme obraz vysílat bezdrátově na větší vzdálenosti.

Instalace

Instalace a zprovoznění zařízení jsou vcelku jednoduché a nezaberou více jak 20 minut. Pro prvotní nastavení je třeba kameru propojit do LAN sítě přes dodávaný UTP kabel. Stačí tedy kabel připojit do volného konektoru na Vašem routeru. Zároveň už rovnou můžeme přišroubovat dodávanou anténku.

Kamera následně získá IP adresu, kterou jí přidělí server DHCP v místní síti (např. v routeru). Zařízení lze také přidělit IP statické (což je velmi vhodné při přístupu přes webové rozhraní – adresa je neměnná).

Detekce a základní nastavení zařízení se provádí přes aplikaci Installation wizard, kterou naleznete na přiloženém CD.



základní instalace kamery

Takto spravovat lze až 16 kamer SecuriCam DCS-2120. Obraz z několika kamer naráz lze pak sledovat přes software IP Surveillance, který si popíšeme dále.

Jakmile je tedy kamera správně detekována, jednoduše stačí kliknout na tlačítko „setup“ a pomocí průvodce nastavit parametry Vaší bezdrátové sítě.
Během základního nastavení jste také dotázáni na vložení přístupového hesla, které budete muset zadat vždy, když se budete chtít ke kameře připojit.

Po uložení konfigurace lze již kabel UTP odpojit a přes webový prohlížeč se zadáním IP adresy zařízení bezdrátově připojit k webserveru běžícímu přímo v kameře (pokud při instalaci neuvedete jinak, připojení se provede přímo na port 80. Pokud nastavíte jiný, je třeba jeho číslo napsat za dvojtečku za IP adresou přístroje).

Po zadání hesla se zobrazí základní rozhraní, a pokud je vše jak má, v hlavním okně je vidět obraz a z integrovaného mikrofonu Vám do reproduktorů proudí zvuk.



webové rozhraní se snímaným obrazem

Funkce

Kamerka je vybavena citlivým snímačem s rozlišením VGA (640x480), který poskytne použitelný obraz i při nízkém osvětlení a 4x digitálním zoomem. Integrován je také výše zmíněný mikrofon.

Hlavními devízami zařízení je integrované rozhraní ethernet a především pak bezdrátové rozhraní Wi-Fi standardů a/b/g. To umožňuje instalaci i do míst, kam byste jen obtížně dostávali klasický ethernet, a krom jiného se ke kameře můžete připojit i prostřednictví zařízení jako jsou mobilní telefony a PDA a sledovat tak obraz z kamery online v podstatě kdekoli.

Zařízení má vlastní webserver s rozhraním, přes které lze ovládat všechny základní i pokročilé funkce. Kamera je navržena dle standardů UPnP a přidat jí tak lze do jakékoli sítě.

Praxe

Pokud začneme instalací, může se stát, že kamera není napoprvé v Installation wizard správně detekována, ačkoli je vše ostatní nastaveno správně. V takovém případě se hodí tlačítko reset. Doporučuji jej přidržet po dobu 30ti vteřin. Tak se kamera dostane do výchozího továrního nastavení.

Co se týče Wi-Fi signálu a kvality přenosu - kamera je určena převážně pro vnitřní použití pro domácnosti a firmy, což přeci jen předpokládá, že signál bude muset překonat nějakou tu zeď či poschodí. Kameru jsem testoval v prostředí panelového bytu, kde se okolí Wi-Fi signálem jen hemží.

Pro potřeby testu jsem svůj router vybavil standardní dodávanou anténkou (2 dbi)a kameru taktéž (stejný zisk). Při vzdálenosti přibližně 10 metrů od AP (v cestě byla betonová zeď) byl již obraz značně nespojitý a místy byl problém se na kameru vůbec připojit. Vše vyřešilo připojení 15 dbi sektorové antény k mému AP =) Doporučuji tedy před nákupem této kamery zhodnotit situaci v prostředí, kde se plánuje její nasazení a opatřit silnější anténou buď Wi-Fi router, nebo samotnou kameru.

Ostatní funkce splňují očekávání na jedničku a dělají z DCS-2120 velmi užitečného pomocníka. Přes webové rozhraní lze přesně nastavit například spuštění nahrávání po určitém čase nebo v závislosti na detekci pohybu. Pokud potřebujete ještě více šetřit místo na disku, lze nastavit například jen počet snímků, které má kamera při detekci pohybu pořídit a ty pak s přednastaveným upozorněním odeslat administrátorovi na email.

Všechny záznamy (fotky, videa) se ukládají na předem definovaný FTP server (pro tuto funkcionalitu je tedy třeba v síti nějaký vytvořit). S místem není třeba si lámat příliš hlavu. U fotografií je velikost i ve větším množství zanedbatelná a video v délce přibližně jedné minuty zabere při standardním kódování do formátu AVI a kvalitě „good“, která je ve většině případů dostačující, přibližně 3,6 MB. 200 GB dostupného místa na FTP serveru by tedy mělo zajistit spolehlivý provoz kamery v běžném provozu více jak na rok.

Kvalitu videa i fotografií lze velmi podrobně nastavovat (zvuk lze například vypnout zcela), stejně tak přenosovou rychlost streamování. Pokročilí uživatelé takovéto široké možnosti jistě ocení a jedná se o jeden z velkých kladů tohoto výrobku.

Pro pohodlný přístup z internetu zde nechybí možnost nastavení DDNS (Dynamic DNS). Ve zkratce se jedná o možnost, kterak se připojit k Vaší kameře doma pokud jste například na dovolené a nemáte zrovna dobrou paměť na čísla (nepamatujete si Vaši venkovní IP adresu), případně Vám váš poskytovatel internetového připojení venkovní adresu často mění.

Stačí tedy využít služeb některého z mnoha poskytovatelů této služby, zde zaregistrovat svou adresu, registrační informace vložit do konfiguračního rozhraní kamery a hned se tak můžete připojit odkudkoli zadáním adresy ve jmenném tvaru například www.mujobyvak.dyndns.org.

Pro používání více kamer DCS-2120 (až 16) je v balení přiložen i software IP Surveillance. Ten ocení především administrátoři sítí ve větších podnicích. Jedná se o separátní aplikaci, která již nevyužívá webové rozhraní.

Závěr

D-Link SecuriCam DCS-2120 je velmi šikovný pomocník, který Vám pomůže dohlédnout jak na vaše zaměstnance nebo děti, tak i na libovolné Vám drahé objekty. Hlavními přednostmi jsou především bezdrátové rozhraní, plný přístup přes webový prohlížeč a široká škála nastavení a funkcí, které vyhoví dle mě i velmi náročným a pokročilým uživatelům. Tuto kameru si můžete pořídit za 4558 (5424,02 s DPH). Na výrobek je poskytována standardní dvouletá záruka.

Klady a zápory

+ bezdrátové rozhraní a administrace
+ detailní možnosti nastavení a mnoho funkcí

- potíže se signálem s dodávanou anténou v problematickém prostředí - viz článek.

Příslušenství

Diskuse