Logitech ClearChat Pro USB - nezávislý headset

9. 12. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Reproduktory zabudované v noteboocích jsou díky omezenému prostoru obvykle velkým kompromisem a kvalita jejich podání je různá. Uživatelé tak často preferují při poslechu hudby nebo sledování filmů sluchátka, která nabízí lepší ozvučení. A právě na jeden z headsetů se podíváme v dnešní recenzi. Jak už vyplývá z jeho názvu, jedná se o model vybavený netradičně USB rozhraním, a proto nezávislý na vaší zvukové kartě.

Logitech ClearChat Pro USB - nezávislý headset

Sluchátka se podle současných trendů řadí do mnoha kategorií, každá je více či méně vhodná pro jiné použití. Při cestování nebo sportu uživatelé většinou preferují „špunty“ nebo „pecky“, tedy malá sluchátka zasunující se do uší, naopak u počítačů jsou nejčastější headsety – sluchátka klasické konstrukce doplněné mikrofonem, které jsou vhodné i pro hlasovou komunikaci.

Právě mezi headsety se řadí i dnes testovaný Logitech ClearChat Pro USB. Jeho konstrukce je klasická, sluchátka mají nastavitelný hlavový most, na levém sluchátku je pak připevněna vytáčející se část s mikrofonem. Sluchátka jsou polootevřená, část vnějších náušníků je pokryta textilním materiálem, který propouští reprodukovaný zvuk i do posluchačova okolí. Zároveň tato konstrukce netlumí vnější hluk a headset je vhodný jen pro poslech v klidném prostředí, například při hraní her může být obtěžující zvýšená hlučnost některých výkonnějších notebooků. Osobně mi konstrukce sluchátek vyhovovala a při používání mě nikde netlačily, na druhou stranu některým lidem z mého okolí nepadly.

Samotný design sluchátek je povedený, kombinace stříbrného a leskle černého pastu působí příjemně. Ve srovnání s nejlevnějšími headsety je kvalitnější i zpracování molitanů, ty jsou stejně jako hlavový most překryty koženkou, která zvýší trvanlivost náušníků. Tyčinka s mikrofonem je umístěna na levém sluchátku, dopředu se vyklopí otočením. Zvláštností je červená dioda umístěná na konci tyčinky, ta v případě, že je mikrofon ztlumený, slabě svítí.

Headset má na pravém sluchátku i ovládací tlačítka, stiskem černého kolečka uprostřed lze ztlumit mikrofon, stisknutím nebo přidržením nahoře a dole jde ovládat hlasitost přehrávání. Všechny regulace jsou softwarové, stiskem tlačítka se změní úroveň hlasitosti ve Windows. Na stejném sluchátku je i přepínač pro zvukové režimy k dispozici jsou celkem tři. Vyvážený pro poslech hudby, zvýrazněné basy pro hraní her a zvýrazněné výšky pro hlasovou komunikaci.

Neobvyklým způsobem je vyřešeno připojení tohoto headsetu, na rozdíl od obyčejných sluchátek není kabel zakončen klasickým jackem, ale USB konektorem. Kabel od sluchátek měří 2,4 metru, jeho délka je tedy víc než dostatečná. Přestože se samotný konektor řadí mezi rozměrové větší, nepřekáží ani u notebooků, které mají USB porty umístěné blízko u sebe. Po připojení k počítači proběhne krátká automatická instalace a sluchátka jsou ihned připravena k použití. Headset je kompatibilní s Windows XP/Vista, a protože jsou ovladače zahrnuty přímo v systému, není při instalaci po uživateli vyžadováno žádné CD. Díky způsobu propojení se sluchátka v systému zobrazí jako nové výchozí zvukové zařízení a jsou naprosto nezávislá na vaší zvukové kartě. To se hodí zejména v případě, že vlastníte nekvalitní integrovaný zvukový adaptér, který má nekvalitní vstupy a výstupy. USB je ovšem zároveň nevýhodou, kromě počítače nelze headset použít s žádným jiným zařízením.

Zvukové podání sluchátek je čisté, i při nastavení vyváženého režimu jsou ale patrné výraznější hloubky. Zbývající dva režimy mění svým odlišným nastavením ekvalizéru zvukový přednes jen nepatrně. Kvalitní je i mikrofon, v záznamu není přítomen žádný šum, navíc je záznam nezávislý na zvukové kartě, která je v některých případech významným zdrojem šumu v nahrávkách. Headset je vhodný především pro nenáročné uživatele, audiofily a náročné posluchače svým podáním nepotěší, ti se ale stejně budou rozhlížet v jiných kategoriích sluchátek.

Celkově se jedná o povedená sluchátka s atraktivním designem a dobrou kvalitou zpracování. S ohledem na cenovou kategorii je dobré i zvukové podání, které bude pro běžné uživatele dostatečné. Mírně kontroverzní je způsob připojení, na jednu stranu se jedná o provedení nezávislé na kvalitě výstupů zvukové karty, na druhou stranu vám headset připojený k notebooku zabere další USB port a zároveň nelze sluchátka použít na jiném zařízení než počítači.

Logitech ClearChat Pro USB se na našem trhu prodává za doporučenou cenu 1000 Kč bez DPH (1190 Kč s DPH) s dvouletou záruční lhůtou.

Klady a zápory

+ přitažlivý design
+ nezávislé na zvukové kartě
+ netradiční ovládání hlasitosti

- použitelné jen s počítačem
- netlumí hluk okolí

Foto galerie Logitech ClearChat Pro USB

Příslušenství

Diskuse