Logitech KINETIK - moderní přeprava

22. 1. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Logitech nabízí pod názvem KINETIK jak brašnu, tak batoh pro 15,4'' notebook. Oba produkty jsou provedené ve shodném (takřka identickém) designu. Brašnu nebo batoh s moderním střihem, bytelnou konstrukcí a nepřeberným množstvím kapes si výrobce cení na 1750 Kč bez DPH.

Logitech KINETIK - moderní přeprava

Poznámka: Na testování jsem používal pouze batoh od Logitechu, brašna je natolik podobná, že to, co platí o batohu, platí i o brašně. Samozřejmě jsou mezi nimi nějaké odlišnosti, ty jsou však dané hlavně rozdílným způsobem nošení. Většinu vychytávek batohu pak najdete i v brašně.

Na první pohled

První, co zaujme, je bezesporu výrazné barevné provedení. Většina batohu je vyvedena v černé barvě, spodní strana popruhů a zádový systém však doslova září červeno-oranžovou. Moderní vzhled už jen doplňují jezdce zipů v barvě matného hliníku. To, že výrobcem je Logitech, najdete jasně ocejchováno na kovovém výstupku na přední straně. Design u Logitechu nazývají AXIO. Tvar batohu kopíruje mírně zaoblený kvádr. Materiály působí kvalitně, dokonce ani při pohledu na švy jsem nenašel jedinou chybu. Díky kombinaci materiálů celek působí hodnotněji než většina konkurence. Design a první dojem tak hodnotím kladně.

Vnitřek batohu ukrývá doopravdy obrovské množství přihrádek. Vnitřek je opět v kombinaci barev černé a zářivě červené, ovšem v obráceném poměru než vně batohu (červená barva převládá). Poslední zmínku bych uvedl k výborné ochraně notebooku. Batoh je totiž výborně vyztužen vlastně po celém povrchu. Jako židlička ještě použít nejde :-), i tak ale klobouk dolů. Ve spodní části je vyztužení ještě více zesíleno.

Postřehy

Začnu konstrukcí. Ta se spoléhá hlavně na lehké vyztužení exo-shell. Ta sází na materiály s dlouhou životností, jako jsou balistic nylon, kompozit polyurethan/ethylen vinyl acetat (EVA) a polyester. Vyztužení na první pohled vypadá pevněji, než ve skutečnosti opravdu je, ale ochranu skýtá i tak dostatečnou pro většinu běžných životních situací. Celá přední část je jakoby pogumovaná, a s tím je spojena menší nevýhoda. Kdekoliv se totiž otřete, zanecháte na ní viditelný menší či větší šrám. Vím, že batoh vypadá lépe, ale použití jiného materiálu na přední část by dle mého názoru bylo vhodnější.

Pochvala míří ke konstrukci zádového systému. Ten je díky tvarování a měkkosti (záda batohu jsou na exponovaných místech vyplněna porézní tkaninou) doopravdy pohodlný a batoh na zádech skoro necítíte. Popruhy jsou dostatečně široké a měkčené.

Ergonomie

Batoh je dvoukomorový. Notebook je umístěn blíže ke středu. Tím je zaručena ochrana ze všech stran. V hlavní komoře u zad najdete hlavně velkou kapsu na notebook. Ten v ní zajistíte pomocí gumové pojistky a suchého zipu. Na straně k zádům pak najdete ještě kapsu na dokumenty velikosti A4 a nad ní menší podélnou kapsu na drobnosti. Pokud vložíte běžný notebook s úhlopříčkou displeje 15,4“ a nějaký ten šanon s papíry, moc místa vám však v komoře nezbude.

Do přední kapsy pohodlně umístíte jak zdroj, tak běžné příslušenství k notebooku. Na to je tu opět dostatečné množství promyšlených přihrádek. Najdete zde i menší přihrádky na propisky atd. Pokud vás zajímá vnitřní řešení podrobněji, stačí se podívat na přiložené fotografie.

Na batohu najdete ještě dvě praktické schránky. Jedna je umístěna na popruhu a je určena především na mobilní telefon nebo mp3 přehrávač - má totiž gumový otvor na vývod sluchátek. Výhoda této kapsy je, že je pořád po ruce. Druhá skrytější kapsa je umístěna vzadu nad prostorem pro notebook. Je sice úzká, za to ale dostatečně rozměrná.

Tyto kapsy patří k několika málo odlišnostem batohu od brašny, a tak je na brašně nenajdete. Na brašně je přeci jen uplatněno jedno důležité rozdílné řešení, a to v přístupu do kapsy na notebook. Ta je opět umístěna uprostřed mezi dvěma komorami, přístup k ní je však samostatným zipem z vrchu brašny.

Závěrem

Své případné uživatele může batoh či brašna Logitech KINETIK zaujmout designem, dobře působícím provedením a především bezpočtem kapes a jejich promyšleným rozmístěním. Pozor ale na fakt, že batoh i brašna jsou určeny na přenášení notebooku, příslušenství a pár dokumentů. Mikinu nebo lahev s vodou do nich totiž nevměstnáte. Může za to hlavně rozdělení celkového prostoru na dvě komory.

Doporučená koncová cena za batoh i brašnu je stanovena na příjemných 1756 Kč bez DPH (2090,- Kč včetně DPH). Záruka činí příjemných 5 let.

Klady a zápory

+ zpracování
+ design
+ rozmístění a počet kapes

- nemožnost umístění rozměrnějších předmětů

Foto galerie Logitech KINETIK™ 15.4 batoh a brašna

Příslušenství

Diskuse