Logitech V550 Nano - malý hlodavec bez ocásku

16. 12. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

V dnešní recenzi se podíváme na jednoho myšího hlodavce, který je přímo stvořený pro použití s notebooky. Jedná se o malou bezdrátovou myšku, která zaujme hlavně netradičním zpracováním bezdrátového přijímače a možností uchycení při přenášení.

Logitech V550 Nano - malý hlodavec bez ocásku

Některým lidem nevyhovuje na cestách práce s touchpadem a upřednostňují používání externí myšky vždy, kdy je to jen trochu možné. Právě této skupině uživatelů jsou určeny myšky navržené speciálně pro použití s notebooky. Jejich hlavní výhodou a zároveň nevýhodou je při srovnání s běžnými počítačovými hlodavci velikost. Notebookové myši jsou malé, aby nezabíraly při přenášení zbytečně moc místa, ovšem tím často trpí jejich ergonomie.

K recenzi se nám do redakce dostala notebooková myška od Logitechu, konkrétně model V550 Nano. Jedná se o bezdrátový model, v balení proto najdete kromě vlastní myšky i bezdrátový USB přijímač, dvojici alkalických baterií Duracell, prodlužovací USB kabel a navíc sadu dvou speciálních úchytů, které umožňují připevnit myšku na víko notebooku při jeho přenášení mezi místnostmi.

Vzhled myšky je příjemně zaoblený a už na první pohled působí designově čistým dojmem. Horní část je pokryta stříbrným lakem, nachází se zde také malé kovové logo Logitech, naopak spodní část je vyrobena z kombinace šedého a černého plastu. Na rozdíl od některých populárních herních hlodavců tato myška tlačítky nehýří, najdete zde jen klasickou dvojici doplněnou o jedno malé černé tlačítko a samozřejmě také nezbytné kolečko. Kolečko má neobvyklou funkci, jeho stisknutí nenahrazuje kliknutí prostředního tlačítka myši, tak jak je dnes obvyklé, ale jeho stisknutím se přepínají režimy aretace. V prvním režimu se kolečko chová stejně jako u všech ostatních myší – jeho pohyb je klasicky odstupňovaný. Ve druhém režimu se však kolečko protáčí naprosto volně, lze tedy velmi rychle přejet na začátek nebo konec i ve mnohastránkovém dokumentu. Abyste nebyli ochuzeni o „prostřední kliknutí“, je za kolečkem umístěno zmiňované malé černé tlačítko, které tuto funkci zastává.

Spodní část je odklopitelná, po jejím otevření se zpřístupní prostor pro baterie (napájení zajišťují 2 klasické tužkové AA baterie) a místo sloužící pro úschovu bezdrátového přijímače. Právě bezdrátový přijímač je zajímavou součástí, po zapojení do USB portu přesahuje ven jen několik milimetrů. Díky své miniaturní konstrukci nijak nepřekáží, může tak zůstat v počítači zapojený prakticky neustále a není ho třeba odpojovat ani při nošení notebooku v brašně. Komunikace mezi myší a přijímačem probíhá rádiově v pásmu 2,4 GHz, bohužel se nejedná o technologii Bluetooth, ale výrobce používá vlastní systém - není tak možné používat myš nezávisle na USB přijímači přímo s interním Bluetooth adaptérem notebooku. S dosahem bezdrátového přijímače nebyl žádný problém, myška fungovala i ve vzdálenosti cca 5 metrů.

Součástí balení je i další zajímavost, malý nalepovací úchyt, který lze připevnit na víko notebooku. Součástí dodávky jsou 2 kusy, jeden ve stříbrném a druhý v černém provedení, můžete si tedy zvolit ten, který vám více ladí k vašemu notebooku. Po nalepení stačí myš upevnit na úchyt jednoduchým nasunutím, ta ve své poloze drží poměrně pevně a nehrozí, že by se mohla samovolně uvolnit. Při praktickém používání je tento způsob uchycení vhodný především v případě, kdy chodíte se zavřeným notebookem v ruce (například mezi kancelářemi) a nemáte žádnou vhodnou kapsu, do které by šlo myš schovat. Výrobce myslel i na případnou demontáž úchytu, ten je přichycený k notebooku pomocí lepidla, proto je součástí balení také nástavec, který usnadní jeho odlepení a ubrousek pro vyčištění případných zbytků lepidla. Samotný úchyt je určený pro jednorázové použití a po odstranění už nejde znova přilepit.

Výrobce tvrdí, že baterie udrží myšku v provozu 18 měsíců, v praxi jsme tohle tvrzení z pochopitelných důvodů nemohli ověřit, na druhou stranu je myš vybavena úspornými technologiemi, a proto se dá relativně dlouhá výdrž předpokládat. Když se delší dobu s myškou nehýbe, aktivuje se určitý „úsporný režim“, kdy se vypne laserový snímač, k probuzení stačí stisknout libovolné tlačítko. Úplně vypnout ji pak lze stisknutím tlačítka na spodní straně, nasunutím na úchyt nebo uschováním USB přijímače uvnitř myšky.

Celkově na mě působila Logitech V550 Nano velmi příjemným dojmem, její konstrukce je podle mého názoru docela zdařilá, ani delší používání mi na rozdíl od jiných malých myšek nečinilo problémy, přestože se řadím mezi osoby s větší rukou. Na druhou stranu samozřejmě nelze očekávat, že bude tato myška stejně ergonomická jako velké modely. Promyšlený je i bezdrátový přijímač, který může díky své velikosti zůstat v notebooku připojený trvale a zároveň nikde nepřekáží. Jediným problémem je tak vyšší cena, v této cenové relaci by už mohla myška podporovat technologii Bluetooth, která by pro velkou skupinu uživatelů odbourala nutnost používání externího USB přijímače.

Logitech V550 Nano se prodává za 1045 Kč bez DPH (1290 Kč s DPH) se standardní dvouletou záruční lhůtou.

Klady a zápory

+ miniaturní přijímač
+ režimy kolečka
+ úchyty na víko

- vyšší cena

Foto galerie Logitech V550 Nano

Příslušenství

Diskuse