Logitech Z-5 - reproduktory napájené z USB

13. 1. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Najít vhodné externí reproduktory k notebooku není nic jednoduchého. Menší sestavy často nenabízí dostatečnou kvalitu zvuku a větší sestavy pak většinou postrádají jakoukoli mobilitu. Logitech představil jedno z těch nejzajímavějších řešení na trhu. Reproduktory 2.0 napájené čistě z USB s překvapivě kvalitním podáním zvuku za cenu okolo 1500,- Kč bez DPH.

Logitech Z-5 - reproduktory napájené z USB

Mezi uživateli je Logitech často v povědomí jako výrobce kvalitních PC periferií. V oblasti reproduktorů k počítači není žádný nováček a v jeho nabídce je mnoho různých sestav od těch nejlevnějších „repráčků“ za 200,- Kč až po 5.1 THX sestavy za necelých 8000,- Kč.

U dnes recenzovaných reproduktorů jsem neměl velká očekávání, když jsem zjistil, že nemají vlastní napájení. Zprvu mi to přišlo jako nedostatek, neboť z USB je možné čerpat maximálně 500 mA, což při napětí 5 V dělá příkon pro vestavěný zesilovač jen 2,5 W (pro představu: mnoho výrobců notebooků udává u reproduktorů výkon 2x1 W). Hned po prvním připojení (a poslechu) jsem však byl vyveden z omylu.

Obsah balení

Uvnitř krabice jsou dva reproduktory (250 x 90 x 90 mm), prodlužka na 3,5mm jack, CD s ovládací aplikací a malé dálkové ovládání. Pravý reproduktor má v sobě integrovaný zesilovač a napevno přidělaný USB kabel pro připojení k počítači. Na zadní straně tohoto reproduktoru je ještě konektor pro připojení levého reproduktoru a linkový vstup (3,5mm jack). Levý reproduktor přijímá (už zesílený) signál z pravého a propojovací kabel je na něm taktéž napevno.

Dálkové ovládání je sice malé (a tenké), ale nabízí všechny potřebné funkce. Mimo základních funkcí regulace hlasitosti a ztlumení je možné i ovládat přehrávač (přehrát/pauza, předchozí a následující skladba).

Instalace

Ačkoli v některých případech dokáží USB zařízení pěkně potrápit, u zvukových karet se někdy před 10 lety udělal standard USB Audio, který se víceméně snaží většina výrobců dodržet. Snad každá USB zvuková karta dokáže pracovat s tímto univerzálním ovladačem a vlastní ovladač je potřeba až v případě rozšíření o další funkce (například prostorový zvuk). V případě Logitech Z-5 (tedy „pouze“ stereo reproduktorů) však tento univerzální driver poskytuje veškerou potřebnou funkcionalitu a žádné další ovladače nejsou třeba.

Jaké to má výhody? Takové reproduktory lze připojit k libovolnému počítači a během několika sekund se bez potřeby zásahu uživatele vše správně nainstaluje a nakonfiguruje. To se týká i stařičkých počítačů s operačním systémem Windows 98. Od této verze jsou podporovány i všechny novější.

Dálkové ovládání se hlásí v podstatě jako klávesnice se standardními multimediálními klávesami. Díky tomu taktéž nevyžaduje žádné ovladače a systém si s ním bez problému poradí (oba ovladače se zavádí najednou).

Kompatibilita je zaručena i mimo systémy Windows. Otestoval jsem připojení s nejnovějším Ubuntu Linuxem a fungovalo vše včetně dálkového ovládání. Stejně dopadl u můj test s aktuální verzí MacOS X.

Zkušenosti a kvalita zvuku

Logitech Z-5 jsem si za těch několik týdnů recenzování velmi oblíbil pro jejich úžasnou mobilitu. Při přesunu stačí vzít oba reproduktory, omotat je jejich dvěma kabely a vhodit třeba do batohu vedle notebooku. Nejsou potřeba žádná klubka kabelů, přívodní šňůry a napájecí adaptéry. Právě absenci separátního napájení považuji za největší přednost při použití s notebookem. Není se nutné omezovat na nějakou zásuvku a rozložení a připojení celé „sestavy“ nezabere ani minutu.

Spotřeba reproduktorů je někde na úrovni externího pevného disku (2,5“) napájeného z USB. Ani při maximální hlasitosti tedy nehrozí, že by se baterie notebooku rychle vybila. Při nižší hlasitosti jsem navíc nezaznamenal nějaké velké rozdíly ve výdrži baterie proti použití vestavěných reproduktorů notebooku (s daleko horším zvukem).

Výrobce udává efektivní výkon obou reproduktorů 2 W a frekvenční rozsah 70 Hz až 20 kHz. Solidního podání zvuku i při nízkém výkonu bylo dosaženo speciální konstrukcí ozvučnic, které se mimo jiné vyznačují všesměrovou reprodukcí. O vypovídací hodnotě výrobci udávaných rozsahů si každý zkušenější uživatel myslí své. Reproduktory jsou schopny přehrát zvuky i kolem 100 Hz (sic už s nějakým tím útlumem), což mě velmi příjemně překvapilo.

Zvuk reproduktorů je vyvážený na celém frekvenčním rozsahu a zejména při reprodukci hlasu jsem byl podstatně spokojenější než u 2.1 systémů za stejnou cenu. U těch je často znatelná mezera mezi nejvyššími frekvencemi subwooferu a nejnižšími frekvencemi satelitů.

Výkon sestavy sice působí poněkud směšně, ale reprodukovaný zvuk je při maximální hlasitosti tak hlasitý, že s klidem ozvučí pro několik lidí běžnou místnost v domě/bytě. Taktéž kvalita reprodukce je překvapivě věrná (v rámci možností sestav do 2000,- Kč) a neměl jsem velké výhrady při poslechu většiny hudebních žánrů. Nelze očekávat nějaké mohutné dunivé basy v akčních filmech jako u sestav se subwooferem, ale pokud jde o poslech hudby, byl jsem spokojenější než u většiny levných 2.1 sestav.

Závěr

Nějaké podobné řešení s odpovídající kvalitou zvuku mi na trhu doteď chybělo. Soustava Logitech Z-5 na mě proto zapůsobila velmi dobře. Díky minimálnímu prostoru vyžadovanému na stole a schopnosti napájet se z USB jde o výborného pomocníka k notebooku. Hlasitost a kvalita reprodukce jsou na tom velmi dobře, a ač je udávaný výkon možná podobný vestavěným reproduktorům notebooku, zvukově jde o úplně jiný zážitek (který překonává i některé levné sestavy chlubící se právě vysokým číslem výkonu).

Doporučená koncová cena Logitech Z-5 se pohybuje okolo 1680 Kč bez DPH (2000 Kč s DPH) a na reproduktory se vztahuje běžná dvouletá záruční doba.

Příslušenství

Diskuse